Die Welle

Το Κύμα

Δραματική  |  Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 101'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Dennis Gansel

Πρωταγωνιστούν: Jurgen Vogel, Frederick Lau, Max Riemelt, Jennifer Ulrich, Christiane Paul

Κριτική: Αγγέλα Αϊδίνη

Σε Γερμανικό σχολείο το πείραμα ενός 'προχωρημένου' καθηγητή ιστορίας καταλήγει σε μακελειό. Ο Juergen Voegel (Rainer Wegner) αποφασίζει να υιοθετήσει μια 'διαφορετική' μέθοδο διδασκαλίας της ιστορίας του Φασισμού, καλώντας τους μαθητές του να δημιουργήσουν μια κλειστή ομάδα με μυστικούς κώδικες, αυστηρή πειθαρχία και ομοιομορφία. Όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά μέχρι τη στιγμή που η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχό του και τα παιδιά γοητεύονται επικίνδυνα από την έστω και 'εικονική' εξουσία που τους έχει δοθεί.

Βασισμένη στο ομώνυμο best seller του Tod Strasser η ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία μιας σχολικής τάξης στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια το 1967. Ο σκηνοθέτης Denis Gansel μεταφέρει το βιβλίο στην μεγάλη οθόνη θέλοντας να εξετάσει την ανθρώπινη συμπεριφορά κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Οι έφηβοι μαθητές της ταινίας μπαίνουν αμέσως στο νόημα και μέσα σε μια εβδομάδα μετατρέπονται χωρίς να το καταλάβουν σε μικρούς 'Ναζί', απενοχοποιημένους από κάθε ίχνους ευθύνης του παρελθόντος. Η ιστορία αυτή, αν και με το τραγικό της τέλος θυμίζει Columbine, έχει διαφορετική σημασία για την Γερμανία: όταν ο μέσος Γερμανός ακόμη και σήμερα φοβάται να είναι περήφανος για την εθνικότητά του κουβαλώντας ενοχές απέναντι στην ανθρωπότητα, το να γίνει μια ταινία Γερμανικής παραγωγής που δείχνει με ευκολία τα παιδιά του να μεταμορφώνονται σε χρόνο dt σε μικρούς Χίτλερ είναι σίγουρα σοβαρή υπόθεση και θαρραλέα απόφαση από την πλευρά του σκηνοθέτη.

Αν και με πολλά υποσχόμενη θεματολογία και πολύ δυνατό trailer το «Die Welle» τελικά παραμένει δυστυχώς σε μια σχετικά επιφανειακή και επιπόλαιη αντιμετώπιση της περιπλοκότητας της ανθρώπινης φύσης και φαινομένων όπως αυτό που περιγράφει- το πόσο εύκολο είναι δηλαδή να εδραιωθεί ένα απολυταρχικό καθεστώς με "μεγάλες ιδέες" ανάμεσα σε απλούς, καθημερινούς ανθρώπους. Η ταινία παρόλα αυτά θέλει να είναι εισπρακτική επιτυχία και το φωνάζει με δύο τρόπους κυρίως: πολλή διαφήμιση και επιλογή πολυπερπατημένων κινηματογραφικά δρόμων στο περιεχόμενό και την σκηνοθεσία. Με συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Κανών και απίστευτα εισιτήρια στην Γερμανία το νέο «Πείραμα» του Γερμανικού κινηματογράφου τα κατάφερε: δημιούργησε το όνομα- χωρίς να έχει την χάρη.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 13-11-2008  |  Διανομή: Seven Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.