O' Horten

Η Καινούρια Ζωή Του Κυρίου Χόρτεν

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Bent Hamer

Πρωταγωνιστούν: Baard Owe, Espen Skjοnberg, Ghita Nοrby, Henny Moan, Bjοrn Floberg

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Λίγες ώρες πλέον χωρίζουν τον Odd Horten (Baard Owe), μηχανοδηγό τραίνου, απ' τη συνταξιοδότησή του. Η γνωριμία μας μαζί του ξεκινά από τη σύντομη ρουτίνα πριν το προτελευταίο του δρομολόγιο εντός της νορβηγικής ενδοχώρας. Μία σειρά συγκυριών τον φέρνει να μην προλαβαίνει το τελευταίο και κάπως έτσι ο μοναχικός και λιγομίλητος Odd προχωρά στο επόμενο βήμα, αφήνοντας το γνώριμο χθες για το αβέβαιο αλλά ιντριγκαδόρικο σήμερα.

Μετά το αγγλόφωνο διάλειμμα με το αξιοπρόσεκτο «Factotum», ο Νορβηγός σκηνοθέτης Bent Hamer επιστρέφει στην πατρίδα του φέρνοντας μία ακόμα ενδιαφέρουσα πρόταση. Η ματιά του αυτή τη φορά πέφτει στη μετάβαση στην τρίτη ηλικία, τουλάχιστον όπως αυτή θεωρητικά οριοθετείται κατά τη συνταξιοδότηση. Ο 67χρονος ήρωας, αποτελεί τυπικό παράδειγμα μοναχικού ατόμου βυθισμένου στη ρουτίνα της καθημερινότητας, διατηρώντας μία τελετουργική σχέση με την εργασιακή του πραγματικότητα αλλά τυπικά φιλική με τους συναδέλφους του. Επισκέπτεται τη μητέρα του στο γηροκομείο, μία παλιά φίλη, βραβεύεται από τους φίλους μηχανοδηγούς για τη 40χρονη προσφορά του στο χώρο με φανερή συστολή. Παράλληλα όμως αποδεικνύεται έτοιμος να βγει αναζωογονημένος, ελεύθερος στον κόσμο και να προσδιορίσει εκ νέου εαυτόν, με μία έντονη διάθεση νεανικού, θα λέγαμε, πειραματισμού.

Αν η παραπάνω περιγραφή σας φέρνει στο νου κάτι απ' το σπουδαίο «About Schmidt» του Alexander Payne, δε λαθεύετε. Κι εκεί επιχειρείται ένας σεναριακός αιφνιδιασμός που δίνει το έναυσμα για το οδοιπορικό δεύτερης ζωής στο οποίο υπέροχα εφορμά ο Nicholson. Τότε τα πρότερα σχέδια ανέτρεπε ο αιφνίδιος θάνατος της συζύγου, τώρα η απρόοπτη εξέλιξη της τελευταίας εργάσιμης μέρας. Οι συγκρίσεις μεταξύ των δύο ταινιών δεν ευνοούν εκείνη του Hamer, χωρίς όμως να την καταποντίζουν κιόλας. Θα λέγαμε πως το «O' Horten» προσκολλάται στους φόβους του ήρωα και εμμένει σ' αυτούς με προσέγγιση σιωπηρή αλλά μεστή. Αυτή όμως η προσέγγιση παραμένοντας η μόνη ικανά αναπτυγμένη δείχνει κάπως μονοδιάστατη. Κοινώς, ο ήρωας μοιάζει να δρα υπό το μόνιμο φόβο μήπως βαλτώσει. Έτσι όμως δεν είναι απίθανο να παραμένει ο θεατής απλός παρατηρητής της πορείας του ήρωα προσπαθώντας να αλιεύσει το ρεζουμέ των πεπραγμένων του παρά να βυθιστεί παραδομένος απ' την ταύτιση στις ψυχικές του ατραπούς.

Σε ό,τι αφορά το τεχνικό κομμάτι, το μοντάζ δε 'βιάζεται', προσδίδοντας στη διαδοχή των σκηνών σταθερά αργό τέμπο, ευθέως ανάλογο ως προς τον ψυχισμό του Horten κι ως εκ τούτου περιγραφικό. Ακριβώς αυτό δηλαδή για το οποίο τα μουντά, χειμωνιάτικα και συναισθηματικώς μαγκωμένα πλάνα του Hamer εξ αρχής προορίζονται. Είναι επίσης αλήθεια πως αποτελεί τύχη για το σκηνοθέτη-σεναριογράφο αυτού του απαιτητικού κοινωνικού δράματος το γεγονός ότι τα ινία του πρωταγωνιστικού ρόλου κρατά με υποκριτική ωριμότητα ο Baard Owe. Διότι το «O' Horten» εμπίπτει στη γενικότερη κατηγορία ταινιών όπου κατεξοχήν βασίζουν κρίσιμο ποσοστό της επιτυχίας τους στην υποκριτική ευελιξία του πρωταγωνιστή.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 09-10-2008  |  Διανομή: Seven Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.