Youth Without Youth

Νεότητα Χωρίς Νιάτα

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 124'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Francis Ford Coppola

Πρωταγωνιστούν: Tim Roth, Alexandra Maria Lara, Bruno Ganz, Andre Hennicke, Marcel Iures

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ρουμανία, 1938. Ο 70χρονος καθηγητής Dominic Matei (Tim Roth) χτυπιέται από κεραυνό. Αντί για το θάνατο, ο κεραυνοβολημένος θα βρει τη νιότη και την υπέρτατη γνώση. Η μετάλλαξη που υπέστη τον γύρισε στην ηλικία των 40 και με την ανεξήγητη ικανότητα να διαχειρίζεται γνωστικό πεδίο ασύλληπτο για ανθρώπινο ον. Αμέσως τραβάει την προσοχή των Ναζί κι αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για το ποια πλευρά του επερχόμενου πολέμου θα τον προσεταιριστεί. Ενώ όμως τα χρόνια περνούν, η βύθισή στις υπερφυσικές γνωστικές του δυνατότητες τον φέρνει κοντά σε μία ακόμα κεραυνοβολημένη (Alexandra Maria Lara) που φαίνεται να κατέχει ανάλογες αρετές.

Δέκα χρόνια μετά το «The Rainmaker», ο Francis Ford Coppola επιστρέφει κι αυτό από μόνο του αποτελεί γεγονός. Στο μυθιστόρημα του ρουμάνου φιλοσόφου Mircea Eliade βρήκε κίνητρα ικανά να τον πείσουν να καθίσει ξανά στη σκηνοθετική καρέκλα. Όμως τα νέα που έφτασαν από τη Ρώμη όπου προβλήθηκε το comeback του μεγάλου σκηνοθέτη δεν ήταν ενθαρρυντικά.

Κάτι που επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, καθώς το εγχείρημα καταλήγει πελαγωμένο μέσα στη βαθιά φιλοσοφική αναζήτηση και τα εξεζητημένα νοήματα που από δραματουργικής πλευράς ποσώς υποστηρίζονται. Επιστήμη, φιλοσοφία, αξίες, έρωτας και πόλεμος προβάλλονται μαζικά και συχνά άτακτα, με μία περιρρέουσα αίσθηση μεγαλείου. Οι σχέσεις μεταξύ τους αποδίδονται, πλην όμως σχηματικά. Ο ρυθμός αφήγησης παραπέμπει στον διαρκή στοχασμό καταλήγοντας όμως σαδιστικά αργός, ενώ αποφεύγεται τόσο το ποιητικό ύφος όσο και η συμβατική αφήγηση. Δύο ώρες συνεχούς κινηματογραφικού στοχασμού που οδηγούν στο πουθενά με μόνο κίνητρο τη σκηνοθετική σφραγίδα 'Coppola' και την ενδιαφέρουσα φωτογραφία δύσκολα πείθουν. Όσο κι αν αγκομαχούν ο Tim Roth, o Bruno Ganz και η Alexandra Maria Lara εξατμίζονται κι αυτοί στη 'Νεότητα Χωρίς Νιάτα'.

Ο άνθρωπος που μας προσέφερε κάποτε άφθαρτα διαμάντια όπως 'Ο Νονός' και το 'Αποκάλυψη Τώρα' επιστρέφει μ' ένα μεγαλόπνοο τίποτα. Εκτός της παρακαταθήκης που έχει αφήσει, η σημαντικότερη επιβεβαιωμένη προσφορά του Coppola στον χώρο την τελευταία δεκαετία είναι η κόρη του, Sofia. Ενδεικτική της απογοήτευσης για το «Youth Without Youth» είναι η ανακλαστική αντίδραση στην επίμονη απορία του Tim Roth 'που να το βάλω το τρίτο τριαντάφυλλο;'. Όσο κι αν ο σεβασμός προς τον Coppola θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος, είναι αρκετά πιθανό οι συνεχόμενες ερωτήσεις να προκαλέσουν μία αυτοματοποιημένη αθυρόστομη απάντηση που όλοι λίγο πολύ υποψιάζεστε.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 02-10-2008  |  Διανομή: Audiovisual  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.