American Teen

American Teen

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 95'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Nanette Burstein

Πρωταγωνιστούν: Hannah Bailey, Colin Clemens, Geoff Haase, Megan Krizmanich, Mitch Reinholt

Κριτική: Μάρα Θεοδωροπούλου

Στο all-American σκηνικό ενός Λυκείου της Ιντιάνα ο φακός της σκηνοθέτιδας Nanette Burstein παρακολουθεί πέντε πραγματικούς μαθητές που αποχαιρετούν τη σχολική ζωή και προετοιμάζονται για την πολυπόθητη ενηλικίωση. Οι διαφορετικές τους προσωπικότητες διαμορφώνουν ιστορίες που απασχολούν κάθε μαθητή της τελευταίας τάξης του λυκείου. Οι νεαροί πρωταγωνιστές καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για την ζωή τους ενώ επηρεάζονται από τις αγωνίες τους, τους έρωτες, τον αθλητισμό, την πίεση και τα όνειρα των γονέων τους.

Αυτό το αληθινό «Breakfast Club» (το ντοκιμαντέρ έχει την αυτογνωσία να παραδεχτεί ή ακόμα και να τραφεί από τις ομοιότητές της με την κλασική ταινία των 80s αφού η αφίσα του είναι εμπνευσμένη από την αφίσα του 'προκατόχου' του) απαρτίζουν οι γνώριμοι χαρακτήρες που συναντώνται σε κάθε αμερικάνικη high school ταινία και πιθανότατα σε κάθε αμερικάνικο high school. Ο αθλητής (εδώ μπασκετμπολίστας) που δέχεται πιέσεις από όλο του το περιβάλλον να εξαργυρώσει το ταλέντο του σε μια αθλητική υποτροφία που είναι το κλειδί του για το κολέγιο, η cheerleader σκύλα που καταστρέφει όποιον δεν συμπαθεί επειδή δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει αλλά είναι κατά βάθος τόσο ανασφαλής όσα και τα 'θύματά' της, η επαναστάτρια που θέλει απλώς να δραπετεύσει από το πουθενά στο οποίο μεγάλωσε (και να ακολουθήσει τα καλλιτεχνικά της όνειρα), το σπασικλάκι που θέλει απλώς ένα κορίτσι και ο δημοφιλής ωραίος που πειραματίζεται για λίγο με τη σκοτεινή πλευρά των σχέσεων (που για το Λύκειο σημαίνει να βγαίνεις με μια κοπέλα που δεν ανήκει ή δεν είναι εγκεκριμένη από την κλίκα σου).

Ξεκινώντας από αυτά τα κραυγαλέα κλισέ, η Burstein, που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ του Sundance -σε πολύ μεγάλο βαθμό χάρη στην καμπάνια που έκανε για λογαριασμό της ο Jason Reitman-, αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο αυτών των εφήβων (φοβισμένοι, αυθόρμητοι, ανασφαλείς, έξυπνοι, μπερδεμένοι, κακοί, ευαίσθητοι), αλλά δεν κάνει τίποτα για να καταπολεμήσει την υποψία ότι το θέαμα είναι στημένο. Ίσως η γενιά του 'The Hills' δεν μπορεί να παρακολουθήσει μια διαφορετική εκδοχή του χωρίς αυτή τη δυσπιστία. Το ότι στο τέλος το «American Teen» μάλλον το καταφέρνει, οφείλεται στην αυθεντικότητα όχι των γεγονότων, αλλά των πρωταγωνιστών του.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 11-12-2008  |  Διανομή: Hollywood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.