The Age Of Ignorance

Τα Χρόνια Της Μαυρίλας

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 104'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Denys Arcand

Πρωταγωνιστούν: Marc Labreche, Diane Kruger, Sylvie Leonard, Caroline Neron, Rufus Wainwright

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο Jean-Marc Leblanc (Marc Labreche) περνά την περιβόητη κρίση της μέσης ηλικίας. Η εργασιομανής σύζυγος τον αγνοεί κερδίζοντας απείρως περισσότερα χρήματα από εκείνον ενώ οι κόρες του ζουν αποσυρμένες την εφηβεία. Αλλά κι επαγγελματικά ο Jean-Marc δεν είναι τίποτε άλλο από ένα συνηθισμένο δημόσιο υπάλληλο που σιχτιρίζει τη δουλεία του και τον 'τρέχει' η προϊσταμένη του. Μοναδική του διέξοδος η ονειροπόληση. Εκεί παίρνει τη ρεβάνς, βασανίζει σεξουαλικά την αφεντικίνα, διατηρεί ερωτική σχέση με σταρ του σινεμά (Diane Kruger) που τον λατρεύει, μεταμορφώνεται σε μεσαιωνικό ιππότη, σε διάσημο συγγραφέα, λατρεμένο απ' το γυναικείο φύλο. Το ζητούμενο για τον Jean-Marc είναι πόσο ακόμα θα βρίσκει διαφυγή στη φαντασίωση παραιτημένος απ' την πραγματικότητα.

Ο ίδιος την ορίζει ως τριλογία. Και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία αγαπημένη συνολική δουλειά που συνθέτουν τα τρία πονήματα του Καναδού σκηνοθέτη Denys Arcand. Τα δύο πρώτα, το «Le Declin De L' Empire Americain» ('Η Πτώση Της Αμερικάνικης Αυτοκρατορίας') του 1986 και το «Les Invasion Barbares» ('Η Επέλαση Των Βαρβάρων') αγαπήθηκαν απ' το κοινό και διακρίθηκαν πολλάκις, το δεύτερο μάλιστα με Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Το τελευταίο αποτελεί έναν ανθρώπινο, γλυκόπικρο επίλογο, απόλυτο δείγμα γραφής των χαρακτηριστικών του Arcand. Το «L' Age Des Tenebres» («The Age Of Ignorance») ακροβατεί ανάμεσα στη σατιρική κωμωδία και το δράμα. Η δε θεματική του είναι πολυποίκιλη, στοχεύει με ευαισθησία, χιούμορ, σουρεαλιστική διάθεση αλλά και με μία μεταφορικής χροιάς κυνική προσέγγιση σε ζητήματα όπως η κρίση της μέσης ηλικίας, η αιώνια μάχη των φύλων, το χάσμα γενεών, ο νευρωτικός στρουκτουραλισμός και οι υστερίες της δυτικής κοινωνίας, το τέλος του θεσμού της οικογένειας και δευτερευόντως τη διαμάχη των πολιτισμών και τις σύγχρονες σταυροφορίες.

Πρωταγωνιστής του, ένας συμπαθέστατος Marc Labreche που δίνει πνοή στο δισυπόστατο κόσμο του ήρωα καταφέρνοντας να ξεχωρίσει μέσα από ευφάνταστες σεκάνς ενταγμένες στο ονειρικό πλάνεμα του αξιοθρήνητου Jean-Marc. Χαρακτηριστική, αν κι όχι η πλέον επιτυχημένη, η μεταμόρφωση του ιππότη Rufus Wainwright στον άσημο ήρωα. Από ζητιάνος, αφέντης της μίας ονείρωξης, ο Labreche διατηρεί, πέραν των όποιων σατιρικών πτυχών, τα γνωρίσματα μίας σύγχρονης τραγικής περσόνας.

Οι παγίδες που η ίδια η θεματική παλέτα της ταινίας θέτει θα μπορούσαν άκοπα να την οδηγήσουν σε δραματουργικό βάλτο αν ο Arcand, έστω και με κάποια καθυστέρηση, δεν αποφάσιζε να φανερώσει τις ειλικρινείς σκέψεις του. Ο Καναδός παραδέχεται το αυτονόητο, πως δεν κατέχει τη μαγική συνταγή και η ταινία του κάθε άλλο παρά έναν τέτοιο ωραιοποιημένο σκοπό υπηρετεί. Μέσα απ' τα ζητήματα που ταλανίζουν τον ήρωα - και προφανώς τον ίδιο - προσφέρει τη δραματουργική λύση που δίνει νόημα σε ό,τι προηγήθηκε. Για τους πιο παρατηρητικούς, ο ίδιος ο Arcand μαρτυρά μέσω του τελικού πλάνου την προσωπική του λύση, παραπέμποντας σε διάσημο πίνακα του Cesanne, θυμίζοντάς πως οι απαντήσεις του καθενός ισχύουν μονάχα γι αυτόν που τις βρήκε.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 04-09-2008  |  Διανομή: Audiovisual

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.