Tropa De Elite

Οι Επίλεκτοι

Κοινωνική  |  Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 115'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Jose Padilha

Πρωταγωνιστούν: Wagner Moura, Caio Junqueira, Andre Ramiro, Maria Ribeiro, Fernanda Machado

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Rio De Janeiro, 1997. Η επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' προκαλεί πονοκέφαλο στις Αρχές. Ο αστυνόμος Nascimento (Wagner Moura), μέλος της σκληροτράχηλης Tropa De Elite (Ειδικές Δυνάμεις), αναλαμβάνει απρόθυμα να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της ασφαλούς διέλευσης του ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από τις διαβόητες φαβέλες. Εκεί όμως το μόνο που βασιλεύει είναι η εγκληματικότητα και το εμπόριο ναρκωτικών με τη χρόνια ανοχή της Αστυνομίας. Οι νεαροί, ιδεαλιστές ακόμα, αστυνόμοι Neto (Caio Junqueira) και Matias (Andre Ramiro) θα διαπιστώσουν πώς οι αξίες κι οι νόμοι εκπίπτουν στις φαβέλες, εκεί που αστυνόμοι, έμποροι και κάτοικοι βυθίζονται ομαδικά σ' ένα ατελείωτο αλισβερίσι διαφθοράς, θανάτου κι εγκλήματος.

Κατά πολλούς οδεύει στα χνάρια του αναγνωρισμένου «City Of God». Με τον πρόσφατο ερχομό του «City Of Men» η συγκεκριμένη θεματική θεωρήθηκε πως αρχίζει να εξαντλείται, όμως ο βραζιλιάνικος κινηματογράφος επιστρέφει με μία ακόμα αναλόγου είδους και ύφους ταινία, με την υπογραφή του Jose Padilha αυτή τη φορά. Το βασισμένο σε βιβλίο «Tropa De Elite» αναπαράγει ανάγλυφα μέσα από το κοινωνικό δράμα και την αστυνομική περιπέτεια την κόλαση που μόνο οι φαβέλες μπορούν να διατηρούν στους κόλπους τους.

Το σφιχτοδεμένο, νευρώδες μοντάζ και η κάμερα στο χέρι αποτελούν χαρακτηριστικά της ταινίας του Padilha, η οποία μεταγγίζει σε κάθε σημείο την ένταση των χαρακτήρων και των καταστάσεων. Σε μία ταινία αντιηρώων και μίας κοινωνίας διαβόλων, τίποτα δε μένει όρθιο. Η βία για τη βία, η υποκρισία, η διαφθορά και η γραφειοκρατία της εξουσίας, η κοινωνική αδικία, ο ρατσισμός, η φτώχια και η εξαθλίωση που οδηγούν ακόμα και μικρά παιδία στο έγκλημα και το θάνατο, όλα πρέπει να κουκουλωθούν και να λειτουργήσουν αρμονικά για την υποδοχή του Πάπα. Με ένα φινάλε αληθινή τροφή για σκέψη το «Tropa De Elite» απογειώνεται στο μέγιστο βαθμό που του επιτρέπεται όταν το τελευταίο προπύργιο ιδεαλισμού και ηθικής καταρρέει μέσα στο συμβολισμό και τη σημειολογία. Ταινία που προκαλεί, ίσως και να σοκάρει, αυτό το ασταμάτητο δίωρο πρέζας, αίματος, ιδρώτα και απόλυτης κοινωνικής σήψης έρχεται να ολοκληρώσει μία αγαπημένη θεματική του βραζιλιάνικου σινεμά με τρόπο ζοφερό.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 04-09-2008  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.