Burn After Reading

Καυτό Απόρρητο

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 96'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ethan Coen, Joel Coen

Πρωταγωνιστούν: Brad Pitt, George Clooney, John Malkovich, Tilda Swinton, Frances McDormand

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο Ozzie Cox (John Malkovich) είναι ένας βετεράνος πράκτορας της CIA που χάνει τη θέση του εξαιτίας της αγάπης του για το αλκοόλ. Εκείνος όμως για να πάρει την εκδίκησή του γράφει τα απομνημονεύματά του από τα χρόνια στη CIA, χωρίς να αφήσει κανένα μυστικό κρυμμένο. Η Katie (Tilda Swinton), γυναίκα του Cox με τον οποίο όμως βρίσκεται σε διάσταση, κλέβει το μοναδικό cd που περιέχει τα απομνημονεύματα το οποίο δεν μένει για πολύ στα χέρια της. Το ξεχνά αφηρημένη στο γυμναστήριό της, όπου το βρίσκουν ο γυμναστής Chad Feldheimer (Brad Pitt) και η ιδιοκτήτρια του καταστήματος, Linda Litzke (Frances McDormand). Αφού διαβάζουν το περιεχόμενό του δίσκου, οι δυο τους αποφασίζουν πως θα μπορούσαν να εκβιάσουν τον Ozzie Cox για να του επιστρέψουν το cd. Παράλληλα όμως η Linda θα γνωρίσει μέσω ενός site γνωριμιών, τον Harry Pfarrer (George Clooney) ένα γόη με αδυναμία στη γυμναστική που τυχαίνει να είναι και... ομοσπονδιακός πράκτορας. Ο Harry θα πειστεί να συμμετέχει στο σχέδιο εκβιασμού της Linda, μέχρι που όλα θα αρχίσουν να πηγαίνουν πολύ στραβά.

Το επίπεδο της δουλειάς των αδερφών Coen, ανεξαρτήτως συμπαθειών θεωρείται δεδομένο. Ακόμα και οι μέτριες δουλειές τους έχουν άλλωστε κάτι να πουν και οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες, όπως το «Intolerable Cruelty». Ο περσινός τους θρίαμβος με το «No Country For Old Men» ήταν απλά η επιβεβαίωση ότι συχνά πυκνά επιχειρούν ένα χτύπημα που συζητιέται για καιρό. Και πολύ φυσιολογικά η επόμενη δουλειά ενδέχεται να μην είναι ανάλογης δυναμικής με την προηγούμενη, αλλά δύσκολα θα προκύψει αδιάφορη. Ένα καλό παράδειγμα είναι το «Burn After Reading».

Η μαύρη αυτή κωμωδία των Ethan και Joel Coen διαθέτει αρκετά από τα στοιχεία που παραδοσιακά τους χαρακτηρίζουν, όπως το κοινωνικά προσανατολισμένο χιούμορ, τη δυναμική των διαλόγων, την απληστία και την ξιπασιά των χαρακτήρων, το μανιώδες κυνήγι μίας καλύτερης ζωής με τις γνωστές απρόβλεπτες συνέπειες, ίσως κι ένα επίπεδο σουρεαλιστικό που όμως δεν ξεφεύγει σημαντικά από τον κοινωνικό ρεαλισμό τον οποίο έχουν πάντοτε στο στόχαστρο. TropicThunderΕδώ λοιπόν, βασίζονται πρωτίστως στην ικανότητα και τη διάθεση των Pitt, Clooney και Malkovich να στραπατσάρουν την εικόνα τους και να υπερτονίσουν απολαυστικά τη φαιδρότητα των χαρακτήρων τους. Κι αφού η σάτιρα δε λείπει ούτε στο 'Καυτό Απόρρητο', οι Coen στοχοποιούν έξυπνα και το μύθο που ακολουθεί τις μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. είτε εκ των έσω είτε ως προς την εικόνα οι απλοί πολίτες. Με το βαμβάκι μάλιστα σφάζουν και τα ψυχροπολεμικά κατάλοιπα των Αμερικανών. Πέραν όμως των παραπάνω, οι ιδέες που πάντοτε μέσα από την κάμερα των Coen γράφουν αλλιώς στο πανί, εδώ δεν έχουν την ίδια δυναμική ώστε να απογειώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Μία απλώς ενδιαφέρουσα ιστορία με έξυπνα χιουμοριστικά ευρήματα την προσφέρουν με το γνωστό, ιδιαίτερο τρόπο τους αλλά είναι μάλλον απίθανο το τέλος να σας βρει με εκείνη την αίσθηση πληρότητας που νιώσατε σε δουλειές όπως το «Fargo».

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 25-09-2008  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.