Yo

Yo

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 100'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Rafa Cortes

Πρωταγωνιστούν: Manuel Barcelo, Alex Brendemuhl, Aina de Cos, Carme Feliu, Margalida Grimalt

Κριτική: Αγγέλα Αϊδίνη

Ο Hans (Alex Brendemuehl), γερμανός εργάτης, πηγαίνει στην Μαγιόρκα να δουλέψει για έναν πλούσιο συμπατριώτη του, τον κύριο Tanca (Heinz Hoenig). Όταν φτάνει εκεί διαπιστώνει πως προορισμός του είναι ένα μικρό χωριό, που απέχει πολύ από την τυπική τουριστική εικόνα του νησιού. Οι κάτοικοι αρχικά δεν φαίνονται πολύ φιλικοί, και ο ήρωας προσπαθεί να τους προσεγγίσει και να κερδίσει την συμπάθειά τους. Όλα περιπλέκονται όταν μαθαίνει ότι ο προκάτοχος της θέσης του αλλά και του σπιτιού του είχε το ίδιο όνομα και την ίδια εθνικότητα. Οι δύο Hans ταυτίζονται στα μάτια της τοπικής κοινωνίας, που από ότι φαίνεται δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα τον πρώτο, ο οποίος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς χωρίς να αφήσει πίσω του ίχνη. Μια αναζήτηση ταυτότητας ξεκινά για τον δεύτερο Hans, που προσπαθεί να φτιάξει την ζωή του από την αρχή σε έναν ξένο τόπο.

Με φόντο μια Μαγιόρκα εντελώς διαφορετική από αυτήν που θα περίμενε να δει κανείς, ο σκηνοθέτης Rafa Cortes συνθέτει ένα τοπίο μελαγχολικό και κλειστοφοβικό, χρησιμοποιώντας πλάνα είτε από εσωτερικούς είτε από σκοτεινούς εξωτερικούς χώρους. Η ατμόσφαιρα βρίσκεται σε ισορροπία με την ψυχολογία του Hans, που φαίνεται χαμένος στην ζωή ενός άλλου, ανίκανος τόσο να διαμορφώσει προσωπική ταυτότητα όσο και να ενσωματωθεί στο σύνολο. Το ίδιο χαμένος φαίνεται να είναι και ο σκηνοθέτης, προσπαθώντας να σκιαγραφήσει την περίπλοκη ψυχοσύνθεση και την αγωνία του ήρωά του σε μια ταινία που βασίζεται περισσότερο στην υποβλητική ατμόσφαιρα παρά στο σενάριο, που έχει αρκετά κενά και αδυναμίες.

Μη μπορώντας να αποφασίσει το είδος της ταινία που θέλει να κάνει ο Cortes μας παρουσιάζει κάτι ανάμεσα σε θρίλερ, κοινωνικό δράμα και μυστήριο καταλήγοντας τελικά σε ένα ιδιαίτερο φιλμ, που κατατάσσεται δύσκολα σε μια κατηγορία και παραμένει τόσο ασαφές όσο και η ψυχολογική κατάσταση του ήρωα. Παρόλα αυτά αυτό που μένει είναι ένα έντονο συναίσθημα αμεσότητας, που προκαλείται τόσο από την υπέροχη ερμηνεία του Brendenmuehl όσο και από την σκηνοθετική τεχνική του Cortes, που καταφέρνει να δώσει την αίσθηση της υποκειμενικότητας μέσα από την κινηματογραφική του ματιά.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 31-07-2008  |  Διανομή: Seven Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.