Afr

Afr

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 83'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Morten Hartz Kaplers

Πρωταγωνιστούν: Morten Hartz Kaplers, Anders Fogh Rasmussen, Kofi Annan, Reimer Bo Christensen, Pia Kjaersgaard

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο Δανός πρωθυπουργός είναι ένας νέος πολιτικός άνδρας πιστός στις αρχές του νεοφιλελευθερισμού κι ένα δραστήριο μέλος της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. Εν μέσω της συνόδου, μία απρόσμενη συνάντηση θα οδηγήσει τον ηγέτη της Δανίας σε μία πρωτόγνωρη για την ανεπτυγμένη Δύση κινητοποίηση που στόχο έχει να εξαλείψει τις άθλιες συνθήκες ζωής που μαστίζουν τους κατοίκους της Αφρικής. Ο σκηνοθέτης Morten Hartz Kaplers αναλαμβάνει να παραθέσει τα 'γεγονότα' που οδήγησαν στη δολοφονία του πολιτικού, μαζί και στο σβήσιμο των ελπίδων του βασανισμένου τρίτου κόσμου.

Προβλήθηκε με αξιοσημείωτη επιτυχία στο περασμένο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αφού το κοινό το ξεχώρισε μέσα στη γενικότερη μετριότητα. Αυτό όμως δεν αποτελεί μυστήριο μιας και δύσκολα θα αρνηθεί κανείς στο «AFR» την ενδελεχή και καλοζυγισμένη παρουσίαση μίας φανταστικής ιστορίας ως αληθοφανέστατης, μοντάροντας έξοχα αληθινούς πολιτικούς και πλάνα από συσκέψεις των ευρωπαίων ηγετών εντάσσοντας σ' αυτά ένα φανταστικό πρόσωπο. Πρόκειται σίγουρα για ένα καλοστημένο ψέμα στη θέα του οποίου μπορεί κάλλιστα να ξεγελαστείς, αφού τόσο ο σκελετός της ως ταινία τεκμηρίωσης διαθέτει θαυμαστή ευστάθεια όσο και η διαπλοκή αληθών και ψευδών καταστάσεων τελείται με μαεστρία. Το φιλμ του 36χρονου Δανού είναι ένα ψευδο-ντοκιμαντέρ - ή mockumentary, αν προτιμάτε - σεμιναριακού επιπέδου σε ό, τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Υπάρχει όμως ένα τεράστιο 'αλλά' αναφορικά με το «AFR», εστιασμένο στην εννοιολογική και υφολογική στροφή 180 μοιρών που παίρνει στα μισά του δρόμου. Η 'επιφοίτηση' του Δανού πρωθυπουργού για τη φτώχεια του τρίτου κόσμου, η μετά των πιέσεών του μεταστροφή της δυτικής πολιτικής υπέρ μίας παγκόσμιας δικαιοσύνης περισσότερο ονειρικής και ορμητικής κι από τις διακηρύξεις του Μάη του '68 και βεβαίως η 'δραματική' έκβαση με το θάνατο του πρωτεργάτη αυτής της παρ' ολίγον αλλαγής προκαλούν ανοικτά τον κοινό νου. Νέο ανέκδοτο λοιπόν! Ο (νεο)φιλελευθερισμός διαθέτει καρδιά και ανθρωπιά, όμως - ώ τι κρίμα! - ο όψιμα πεφωτισμένος εκπρόσωπός του πέφτει νεκρός με τραγικό τρόπο ούτως ώστε να διαιωνιστεί η νανουριστική ευημερία των ολίγων εις βάρος των πολλών. 'Καληνύχτα Κεμάλ', δηλαδή, 'ο κόσμος αυτός δε θα αλλάξει ποτέ' που λέει κι ένα τραγούδι του Χατζιδάκι, συνοψίζοντας άριστα τη νοσηρή νομοτέλεια που υπονοεί ο Kaplers. Ακόμα κι ο πιο φανατικός οπαδός του νεοφιλελευθερισμού δε μπορεί να πάρει στα σοβαρά το πολιτικό νόημα που σχηματοποιεί το «AFR», το οποίο - πέραν της τεχνικής του συνέπειας - εμπερικλείει ύπουλο συντηρητισμό μα και κανένα σεβασμό για τον πέρα ως πέρα αληθινό και καθημερινό αγώνα ζωής και θανάτου εκατομμυρίων ψυχών στον πλανήτη.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 17-07-2008  |  Διανομή: New Star  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.