The Mark Of Cain

Το Σημάδι Του Καϊν

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 87'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Marc Munden

Πρωταγωνιστούν: Gerard Kearns, Matthew McNulty, Leo Gregory, Shaun Dooley, Shaun Dingwall

Κριτική: Αγγέλα Αϊδίνη

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία 3 βρετανών στρατιωτών που καταδικάστηκαν για την κακοποίηση Ιρακινών τον Μάιο του 2003, το «The Mark Of Cain» είναι μια ταινία για την εμπειρία του πολέμου και τις τραγικές της επιπτώσεις σε όσους την έχουν ζήσει, ακόμη και από την πλευρά του δυνατού. Κατά την διάρκεια της ταινίας παρακολουθούμε δύο 18χρονους βρετανούς στρατιώτες, τον Mark (Gerard Kearns) και τον Shane (Matthew McNulty), που βρίσκονται με τα βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ και έρχονται αντιμέτωποι με τον θάνατο και την βία. Ο καθένας τους έχει διαφορετικό τρόπο να τα αντιμετωπίζει, τελικά όμως οι ζωές και των δύο θα επηρεαστούν ανεπανόρθωτα. Μετά από τον θάνατο ενός ανωτέρου το τάγμα τους σύσσωμο ξεσπά σε ιρακινούς αιχμαλώτους που κατηγορούνται για τον φόνο και τους κακοποιεί σχεδόν θανάσιμα, μετά από εντολή του στρατηγού Gant (Shaun Dooley). Όταν γυρίζουν στην χώρα τους ο Mark και ο Shane βρίσκονται μοναδικοί κατηγορούμενοι για την κακοποίηση αυτή, μετά από διαρροή επίμαχων φωτογραφιών. Από αυτό το σημείο ξεκινά ένας μικρός εφιάλτης και για τους δύο, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν τα προσωπικά τους φαντάσματα αλλά και όλους γύρω τους, ακόμη και τους συνενόχους.

Γυρισμένο για την Βρετανική τηλεόραση το «The Mark Of Cain» είναι μια τηλεταινία από τον σκηνοθέτη του «Vanity Fair» Marc Munden, που αν και έχει σαφώς τηλεοπτική αισθητική, τα καταφέρνει μια χαρά και στην μεγάλη οθόνη. Το θέμα της δυνατό και επίκαιρο, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων το 2007, τόσο πριν όσο και μετά την προβολή της από το Channel 4, αφού θεωρήθηκε ότι θα επηρεάσει την εικόνα και τις διπλωματικές σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας. Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος που παρουσιάζεται η υπόθεση των δύο στρατιωτών, και με αφορμή αυτήν, οι τακτικές των βρετανικών στρατευμάτων στον πόλεμο του Ιράκ είναι τολμηρός και σίγουρα είναι εύκολο να ενοχλήσει πολλούς.

Αποσπώντας πολύ καλές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές του και παράλληλα δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα τόσο υποβλητική, όσο και οι καταστάσεις που βιώνουν οι ήρωες, ο Munden εκτός από κοινωνικές παρατηρήσεις και πολιτικά σχόλια αποτυπώνει στην οθόνη και προσωπικά ψυχογραφήματα, δίνοντας στους βασικούς ρόλους υπόσταση και λόγο ύπαρξης, εκτός των απαιτήσεων της πλοκής. Μέσα από τα μάτια δύο νέων βλέπουμε την φρίκη του πολέμου να προσωποποιείται και να γίνεται έτσι πιο σαφής, χωρίς να κάνει διακρίσεις μεταξύ νικητή και ηττημένου, κατακτητή και κατακτημένου.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 10-07-2008  |  Διανομή: Seven Films

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.