Flashbacks Of A Fool

Ιδανικός Εραστής

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 113'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Baillie Walsh

Πρωταγωνιστούν: Daniel Craig, Harry Eden, Eve, Claire Forlani, Olivia Williams

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο Βρετανός Joe Scott (Daniel Craig) είναι ένας ακόμα κινηματογραφικός αστέρας του Hollywood που χαραμίζεται στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τις γυναίκες. Ο ξαφνικός θάνατος του Boots (Max Deacon), αγαπημένου παιδικού φίλου, θα τον φέρει πίσω στο μεγάλο νησί και το πατρικό του. Από την τελευταία φορά που βρέθηκε εκεί, έφηβος ακόμα, πολλά έχουν αλλάξει. Ήταν τότε που οι δρόμοι των δύο φίλων χώρισαν για τα μάτια της Ruth (Felicity Jones-Claire Forlani). Η επιστροφή στην πόλη όπου μεγάλωσε σηματοδοτεί μία εκ θεμελίων επαναξιολόγηση της ζωής και των ως τώρα επιλογών του.

Σοβαρό και μετρημένο, το πρώτο σκηνοθετικό πόνημα του Baillie Walsh κεντρίζει το ενδιαφέρον με τον τρόπο που αρχικά αγγίζει ζητήματα εθισμού, ενηλικίωσης και λύτρωσης. Καταπιάνεται με το λογικό για τον κοινό νου γνωστικό σχήμα σύμφωνα με το οποίο οι επιλογές στην τρυφερή παιδική κι εφηβική ηλικία ορίζουν με αποφασιστικό τρόπο την ενήλικη ζωή. Στο άρμα αυτό δένεται αλλά και περιορίζεται συνάμα το σενάριο του Walsh, χωρίς να αποφασίζει εν τέλει αν θα επιρρίψει ευθύνες στις επιλογές του νεαρού Joe ή στην τύχη. Όμως αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ψευτοδίλημμα, δεδομένου ότι δε χρειάζεται ν' αναζητούμε σαφή απάντηση από μία ταινία. Οπότε το ζητούμενο μεταφέρεται στην επιμονή του Walsh να συνδέει μέσω αντιπαραβολής παρόντος-παρελθόντος τη ζωή του Joe και των γύρω του εντός ενός πλαισίου αιτιοκρατικού. Κι ας μη ξεχνάμε πως το σεναριακό εύρημα της συμφιλίωσης με το παρελθόν και τον αληθινό εαυτό εξαιτίας ενός τραγικού γεγονότος όπως ο θάνατος είναι αρκετά διαδεδομένο.

Είναι όμως μυσταγωγικό να παρακολουθείς σ' αυτή τη χρυσαφένια φωτογραφία που προκύπτει απ' τα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα δίπλα στη θάλασσα την ιστορία δύο παιδικών φίλων, τους έρωτες, τα πάθη και τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν ανεξίτηλα τις ζωές τους. Χάρη στη σκηνοθετική αμεσότητα και το γνώριμο βρετανικό στιλ που υιοθετεί ο Walsh (έμφαση στο συναίσθημα, νευρώδεις λήψεις συχνά στοχευμένες σε πρόσωπα κ.τ.λ.), στο «Flashbacks Of A Fool» μπορείς σχεδόν να γευτείς τον καλοκαιρινό ιδρώτα των ηρώων, να συμμεριστείς την ένταση τους, τις επιθυμίες και τις επιλογές τους. Σαφώς και δε σ' αφήνει να στέκεσαι απαθής, στην πορεία όμως προς το φινάλε διαφαίνεται μία ροπή προς την εύκολη λύση, παραθέτοντας ως λύτρωση του ήρωα έναν μάλλον άκομψο επίλογο, μακριά από τον ειλικρινή συναισθηματισμό και την παρόρμηση που χαρακτήριζε την ταινία ως το δεδομένο σημείο. Εν τέλει όμως το βασικό σημείο στο οποίο χωλαίνει ο 'Ιδανικός Εραστής' (απίστευτα άστοχη η ελληνική απόδοση!) είναι πιθανότατα η εξ αρχής επιφανειακή αλλά παρόλα αυτά διδακτική προσέγγιση της διασύνδεσης μεταξύ άστατης ενήλικης ζωής και νεανικών επιλογών.

Σε ό,τι αφορά τις ερμηνείες, ο - νέος Bond - Daniel Craig δείχνει να τα καταφέρνει σχετικά καλά και στην κατηγορία του δράματος, παρόλο που η παρουσία του δε γίνεται ιδιαιτέρως αισθητή, δεδομένης της βαρύτητας που δίνεται στην εφηβική πτυχή του ήρωα που υποδύεται αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις ο 18χρονος Harry Eden. Επίσης, το έτερο μεγάλο όνομα της ταινίας, η Claire Forlani, περιορίζεται για τους ίδιους με το συμπρωταγωνιστή της λόγους σε μία απλώς τυπική παρουσία. Δεν είναι συνεπώς υπερβολή να ισχυριστούμε πως οι αληθινοί πρωταγωνιστές, από κάθε άποψη, είναι οι νεαροί ηθοποιοί της ταινίας.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24-07-2008  |  Διανομή: Σπέντζος  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.