Awake

Σιωπηλός Εφιάλτης

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 84'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Joby Harold

Πρωταγωνιστούν: Hayden Christensen, Jessica Alba, Terrence Howard, Lena Olin, Christopher McDonald

Κριτική: Αγγέλα Αϊδίνη

Το «Awake» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με κεντρικό θέμα ένα σπάνιο ιατρικό φαινόμενο με το όνομα 'anesthetic awareness', κατά το οποίο εξαιτίας ελλιπούς δόσης αναισθητικού, ο ασθενής που βρίσκεται σε χειρουργείο έχει συνείδηση του τι του συμβαίνει και αντιλαμβάνεται τον πόνο, χωρίς παρόλα αυτά να μπορεί να αντιδράσει, λόγω σωματικής παράλυσης. Μόνο και μόνο το θέμα της ταινίας είναι αρκετό για να σοκάρει, λαμβάνοντας υπόψη το τραγικό της περίπτωσης αυτής, της οποίας πρωταγωνιστής είναι ο νεαρός Clay (Hayden Christensen). Κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας και τρελά ερωτευμένος με την μόλις λίγων ωρών γυναίκα του Sam (Jessica Alba), ο Clay μπαίνει στο χειρουργείο για μεταμόσχευση καρδιάς με επικεφαλής έναν γιατρό αμφιβόλου ικανότητος (Terrence Howard), τον οποίο όμως εμπιστεύεται τυφλά. Η Sam, πρώην βοηθός της μητέρας του Clay, και νυν ανεπιθύμητη νύφη, είναι εκείνη που συνέστησε τον Dr. Jack Harper στον αγαπημένο της, ο οποίος ξαπλωμένος στο χειρουργικό τραπέζι γίνεται μάρτυρας τραγικών γεγονότων για την ζωή του, όντας ανήμπορος να αντιδράσει.

Κάπου μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας η ταινία εκτυλίσσεται σχεδόν εξολοκλήρου στο νοσοκομείο όπου γίνεται η επέμβαση μεταδίδοντας την αγωνία τόσο του ίδιου του πρωταγωνιστή όσο και των αγαπημένων του στην αίθουσα αναμονής. Με πολλά μπρος-πίσω στο χρόνο το παζλ συμπληρώνεται και οι εξελίξεις ακολουθούν με γρήγορο ρυθμό σε μια ταινία μόλις 84 λεπτών, γεμάτη με ανατριχιαστικές εικόνες από το χειρουργικό τραπέζι. Ο Christensen- ο αγαπημένος Anakin του «Star Wars»- όπως πάντα γοητευτικός, κουβαλά στοιχεία χιτσκοκικού ήρωα, εκπέμποντας την αθωότητα του αφελούς και καλοσυνάτου θύματος μιας πλεκτάνης που στήθηκε ερήμην του. Μονοπωλώντας σχεδόν την ταινία με μονολόγους -που ίσως θα ταίριαζαν περισσότερο σε ένα ακουστικό μέσο και όχι στον κινηματογράφο- ο ήρωας μας μεταφέρει τον πανικό του καθώς έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπος με τραγικές αποκαλύψεις.

Στα μείον της ταινίας συγκαταλέγονται κάποιες λιγότερο αληθοφανείς στιγμές του σεναρίου και της εικόνας, καθώς και η ελλιπής ανάλυση χαρακτήρων όπως αυτός της Sam. Αν και μιλάμε για ένα γενικά καλοφτιαγμένο ψυχολογικό θρίλερ για γερά στομάχια, το «Awake» φαίνεται να εγκλωβίζεται στο ήδη σοκαριστικό του θέμα αφήνοντας τις υπόλοιπες παραμέτρους της ταινίας στο περιθώριο.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 03-07-2008  |  Διανομή: http://www.awakethemovie.com/  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.