Blindness

Περί Τυφλότητος

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 120'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Fernando Meirelles

Πρωταγωνιστούν: Julianne Moore, Mark Ruffalo, Alice Braga, Danny Glover, Gael Garcia Bernal

Κριτική: Αγγέλα Αϊδίνη

Σε καιρούς καταστροφολογίας και Χολιγουντιανής 'Αποκάλυψης' ο σκηνοθέτης των «The City Of God» και «The Constant Gardener», Fernando Meirelles, καταπιάνεται με μια ιστορία που φαινομενικά ανήκει στην εποχή της. Μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Πορτογάλου συγγραφέα Jose Saramago το «Blindeness» ξετυλίγει μια παράξενη ιστορία χωρίς χρόνο και τόπο. Σε μια πόλη που ποτέ δεν μαθαίνουμε τ' όνομά της (και μοιάζει διαολεμένα με το Σάο Πάολο) ξεσπά επιδημία 'τύφλωσης' με άγνωστη αιτία και προέλευση. Οι κάτοικοι προσβάλλονται ένας ένας και σταδιακά απομονώνονται από την πολιτεία σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όντας ουσιαστικά σε καραντίνα. Εμείς παρακολουθούμε τα πάντα μέσα από τα μάτια της Julianne Moore, συζύγου του επίσης τυφλού οφθαλμίατρου Mark Ruffalo, η οποία παραμένει σώα και αβλαβής κατά έναν μυστηριώδη τρόπο. Όταν ακολουθεί τον άντρα της στην καραντίνα μη θέλοντας να τον αφήσει μόνο του, βρίσκεται ξαφνικά ανάμεσα σε τυφλούς και πανικόβλητους ανθρώπους (ένας από αυτούς είναι και ο Gael Garcia Bernal) που προσπαθούν να επιβιώσουν σε καταστάσεις ζούγκλας. Αυτή η γυναίκα είναι η μόνη τους ελπίδα. Ίσως και το αντίστροφο.

Όταν έχεις να κάνεις με κείμενο του Jose Saramago πρέπει να είσαι προσεκτικός. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κατά καιρούς ο ίδιος απέρριψε αρκετές προτάσεις για μεταφορά του βιβλίου του στην μεγάλη οθόνη πριν πει το ναι στον Meirelles, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα μείνει πιστός στην πρωτότυπη ιδέα. Ο νομπελίστας Πορτογάλος έγραψε λοιπόν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας μια αλληγορία για την κοινωνική εξαχρείωση στην σύγχρονη εποχή. Οι σχέσεις εξουσίας και ο ανθρώπινος φόβος μπλέκονται σε μια σπουδή για την ανθρώπινη φύση που μάλλον είναι ικανή για τα πάντα. Το καλύτερο και το χειρότερο μπορεί να προέλθει από τον ίδιο άνθρωπο φτάνει να ευνοούν οι συνθήκες.

Η πρωταγωνίστρια είναι μια απλή γυναίκα που μέσα από την παρανοϊκή αυτή ιστορία μαθαίνει για τον εαυτό της και για τους άλλους όσα δεν θα μπορούσε να μάθει μια ολόκληρη ζωή ανάμεσα σε 'κανονικούς' ανθρώπους. Ταυτόχρονα κουβαλά στις πλάτες της την ευθύνη να προστατεύσει όσους την χρειάζονται και παράλληλα να επιβιώσει. Είτε ως ηγετική μορφή είτε απλά ως ένα 'ξεχωριστό' πρόσωπο ανάμεσα στα χιλιάδες μετατρέπεται σε πανανθρώπινο σύμβολο ή πιο απλά... δίνει νόημα στην ζωή της. Κι η ερμηνεία της Julianne Moore ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις.

Τα καρέ της ταινίας κατακλύζονται συχνά από λευκό (αφού η ταινία αναφέρεται σ' ένα είδος τύφλωσης με χαρακτηριστικό το εκτυφλωτικό φως) και σκοτεινό γκρίζο, ενώ πλάνα μαζικής καταστροφής εναλλάσσονται με μικρής κλίμακας ανθρώπινες στιγμές. Εξ' αιτίας της σημασίας που δίνει στην εικόνα ο Meirelles κατηγορήθηκε ότι έδωσε περισσότερο βάρος στο στιλ παρά στην ουσία. Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι αλήθεια για ένα πολύ απλό λόγο: σ' αυτή την ιστορία η όραση παίζει καθοριστικό ρόλο και η εικόνα μετατρέπεται σε πνευματικό όχημα για τον θεατή που πασχίζει να νοιώσει. Και τα καταφέρνει.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 16-10-2008  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.