Australia

Australia

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 165'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Baz Luhrmann

Πρωταγωνιστούν: Nicole Kidman, Hugh Jackman, David Wenham, Bryan Brown, Essie Davis

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο μυστηριώδης φόνος του συζύγου της θα την οδηγήσει από τα σαλόνια της Αγγλίας στη μακρινή Αυστραλία. Εκεί, θα κληρονομήσει μία αχανή έκταση γης μαζί μ' ένα κοπάδι βόδια. Δεδομένου ότι αρκετοί εποφθαλμιούν την κληρονομιά, η Λαίδη Sarah Ashley (Nicole Kidman) θα αναζητήσει βοήθεια στο πρόσωπο ενός cowboy, του Drover (Hugh Jackman). Σκοπό έχουν να οδηγήσουν το κοπάδι προς τόπο ασφαλή, τα εμπόδια όμως που τους στήνονται είναι άκρως επικίνδυνα. Αλλά κι ο προορισμός τους δεν αποδεικνύεται ασφαλέστερος, από τη στιγμή που οι ιαπωνικές δυνάμεις αρχίζουν να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές.

Η τέταρτη ταινία του Baz Luhrmann είναι με διαφορά η χειρότερή του. Αλλά το καλύτερο επίθετο που θα μπορούσε να την προσδιορίσει σε αδρές γραμμές είναι το 'άστοχη'. Το ίδιο άστοχη μάλιστα, όσο και το προσωπικό του όραμα ότι θα μπορούσε να γυρίσει ένα «Gone With The Wind» 'α λα' Australia.

Έχοντας παραδώσει προ 12ετίας το πολυσυζητημένο «Romeo + Juliet» και προ 7ετίας το «Moulin Rouge!», ο Αυστραλός σκηνοθέτης απογοητεύει απροειδοποίητα συμπαρασύροντας και τους βασικούς πρωταγωνιστές στο λάθος του. Εκεί που υπό τις οδηγίες του, η Nicole Kidman διέπρεπε αστραφτερά κι εμφαντικά, αποδεικνύοντας - ύστερα κι από το κύκνειο άσμα του Kubrick - πως υπάρχει αστέρι πάνω απ' το πορσελάνινο πρόσωπό της χωρίς τη συνοδεία του Tom Cruise, εν προκειμένω η ομοεθνής του ηθοποιός καταποντίζεται. Στις δραματικές σκηνές ειδικά, ο Luhrmann την εγκαταλείπει αβοήθητη, επιτρέποντας να παρουσιαστεί ψεύτικη και χωρίς αίσθηση του μέτρου. Έτσι, η Kidman να παριστάνει τη στάρλετ που επ' ουδενί της ταιριάζει, αποτελώντας προς γενική κατάπληξη τον αδύναμο κρίκο του καστ. Από μεριάς του ο Jackman, πραγματοποιεί μία συνεπή ερμηνεία, που για το σύμπαν του «Australia» συνεπάγεται πως φλερτάρει επικίνδυνα με την παλαιομοδίτικη γραφικότητα ενός ηρωοποιημένου αγελαδάρη.

Το τεράστιο σε διάρκεια φωτορομάντζο του Luhrmann μοιάζει να έχει προκύψει μέσα απ' την επιθυμία του να γυρίσει μία ταινία εποχής για την πατρίδα, με essence από western τοποθετημένο σε τόπο αυστραλιανής 'άγριας δύσης' και χρόνο τα γεγονότα του 2ου παγκοσμίου πολέμου που στην εξέλιξη ίσως θυμίσει αμυδρά το «Pearl Harbor». Φυσικά, ένας τέτοιος συνειρμός δεν περιποιεί τιμές στο όλο εγχείρημα. Μία σκιερή υπόθεση φόνου, η αναγκαστική συνεργασία δύο αντιδιαμετρικώς τοποθετημένων χαρακτήρων, ένας έρωτας απολύτως προβλεπόμενος κι ένας πόλεμος που χτυπάει την πόρτα της μακρινής ηπείρου συνδέονται συλλήβδην με τρόπο νοσταλγικό, αλλά καθόλου προικισμένο. Με αυτά τα δεδομένα, τα όποια οσκαρικά όνειρα παραμένουν απατηλά.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 25-12-2008  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.