The Dark Knight

Ο Σκοτεινός Ιππότης

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 145'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Christopher Nolan

Πρωταγωνιστούν: Christian Bale, Michael Caine, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Η μάχη για την κάθαρση του Gotham City από τα εγκληματικά στοιχεία βρίσκεται στα χέρια μίας δυναμικής, μυστικής συμμαχίας. Ο μασκοφόρος Batman (Christian Bale) - που δεν είναι άλλος από το μεγιστάνα playboy Bruce Wayne - ο υπαρχηγός της αστυνομίας James Gordon (Gary Oldman) κι ο ανερχόμενος 'σταυροφόρος' εισαγγελέας Harvey Dent (Aaron Eckhart) ηγούνται της προσπάθειας. Η σπουδαιότερη απειλή για την έννομη τάξη της πόλης όμως μόλις που αρχίζει να αχνοφαίνεται, τρομοκρατώντας πρώτα - παραδόξως - τις αρχηγικές φυσιογνωμίες του υποκόσμου κι ακούει στο όνομα Joker (Heath Ledger). Το χάος που απειλεί να φέρει ο μυστηριώδης εγκληματίας με το παράξενο μακιγιάζ είναι δυνατό να αλλάξει τις ισορροπίες δραματικά.

Με το «Batman Begins» ο Christopher Nolan επεχείρησε κάτι παράτολμο. Μία επανεκκίνηση στην κινηματογραφική πορεία του διάσημου ήρωα της DC Comics, ο οποίος είχε ήδη γνωρίσει τέσσερις μεταφορές στη μεγάλη οθόνη με κορυφαίο το αρχικό εμπνευσμένο άγγιγμα του Burton. Η ταινία του 2005 όμως στοιχειοθετούσε περισσότερο μία προσπάθεια διαχείρισης-προετοιμασίας του ήρωα, κάτι που θα έβρισκε την ολοκλήρωση σ' ένα μελλοντικό sequel, παρά μία αναμενόμενα ελκυστική περιπέτεια. Κι επειδή στο σινεμά η διαχείριση και οι προετοιμασίες προβεβλημένες εντός των ορίων του πανιού δύσκολα χαίρουν άμεσης εκτίμησης κι αποδοχής, το όλο εγχείρημα γρήγορα λησμονήθηκε. Ως το επόμενο...

Το «Dark Knight» είναι ένα φιλμ στοιχειωμένο. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τούτη η αίσθηση οφείλεται αποκλειστικά στον απρόσμενο θάνατο του Ledger και της 'εξόδιας' παρουσίας του στη μεγάλη οθόνη. Υπάρχει όμως ένας καταιγισμός ερεθισμάτων που σου επιτίθενται καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας κι είναι αυτό αρκετό για να πεισθείς πως η ταινία δεν καρπώνεται απλώς την τραγική συγκυρία ενός θανάτου. Στο σενάριο είναι διάχυτη μία ατμόσφαιρα ζοφερή κι όπως η ιστορία εξελίσσεται αυτό γίνεται ολοένα πιο συνειδητό. Παραδοσιακά κλισέ των blockbusters ακυρώνονται με αναρχικό τρόπο, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό, όπου οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά πηγαίνει και το μόνο που κυριαρχεί είναι ο θάνατος και η απώλεια. Όλοι οι βασικοί χαρακτήρες κυριαρχούν στην οθόνη χωρίς παρόλα αυτά να ακυρώνεται η δράση. Ο Bale βιώνει τις δύο φύσεις του ήρωα κυριολεκτικά διχασμένος. Ο Eckhart - πιθανότατα στον πιο ευνοημένο σεναριακά ρόλο - ποζάρει αρχικώς γοητευτικά υπνωτίζοντάς μας ως τη στιγμή που ο χαρακτήρας του ανατρέπει τα δεδομένα. Ο Oldman παρά την αυστηρά γήινη υπόστασή του ρόλου δεν τίθεται ποτέ στο περιθώριο. Η Maggie Gyllenhaal, αν και χάνει τις εντυπώσεις στην άσφαιρη τελευταία σκηνή της, συνολικά στέκεται αξιοπρεπώς στο μοναδικό γυναικείο ρόλο. Οι Morgan Freeman και Michael Caine δε μπορούν παρά να συμπληρώνουν υπέροχα το cast σε δύο ρόλους-κλειδιά.

Ας μη γελιόμαστε, όμως. Ο αληθινός πρωταγωνιστής του «Dark Knight» δεν είναι άλλος από τον Heath Ledger και τον Joker του. Είναι από μόνος του ένας ζωντανός τρόμος, ένα φρικιό βγαλμένο απ' τους χειρότερους εφιάλτες. Σε κάποιες σκηνές ίσως σας θυμίσει ένα ψυχωτικό alter-ego του Ψαλιδοχέρη ή κάτι απ' την ανεπανάληπτα απόκοσμη φιγούρα του Hannibal Lecter. Χάρη σ' αυτόν εν πολλοίς η ταινία δείχνει τόσο σκοτεινή κι απειλητική. Προσωπικά τουλάχιστον, χρειάστηκα λίγα δευτερόλεπτα στην ταχυδακτυλουργικής έμπνευσης σκηνή εισόδου του για να 'ξεχάσω' πως τον ίδιο ρόλο είχε υποδυθεί ο μεγάλος Nicholson.

Συνδυάζοντας δημιουργικά τη λογική ενός blockbuster μ' ένα γεμάτο σενάριο και την οξυδερκή σκηνοθετική ματιά του Nolan, το «Dark Knight» δίνει την καλύτερη ερμηνεία για τις αρχικές προθέσεις του «Batman Begins». Σε μία ταινία όπου εντοπίζονται διάφορα - λειτουργικά - παράδοξα, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι το σημαντικό μειονέκτημα αποτελεί επίσης παράδοξο. Συμβαίνουν τόσα πολλά σε 145 λεπτά που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί ο θεατής από μονάχα μία προβολή. Παρά την εμφανή έλλειψη οικονομίας όμως, ο 'Σκοτεινός Ιππότης' δείχνει ικανός να αναστήσει τις αίθουσες σε περιόδους ισχνών αγελάδων. Και δε θα εκπλαγούμε αν βρεθεί ψηλά στις προτιμήσεις για τα επερχόμενα Oscars, χωρίς ν' αναφερόμαστε αναγκαστικά μόνο σε επίπεδο ρόλων (Ledger), μουσικής επένδυσης ή καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 17-07-2008  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.