Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull

Indiana Jones Και Το Βασίλειο Του Κρυστάλλινου Κρανίου

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 124'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg

Πρωταγωνιστούν: Harrison Ford, Shia LaBeouf, Cate Blanchett, Karen Allen, John Hurt

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Νεβάδα, 1957. Ο Dr. Henry 'Indiana' Jones (Harrison Ford) αιχμαλωτίζεται μαζί με τον παλιό του φίλο George 'Mac' McHale (Ray Winstone) από ρώσους πράκτορες που έχουν παρεισφρύσει μυστικά στην αμερικανική ενδοχώρα. Οδηγούνται σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση, όπου, υπό τις διαταγές της αρχηγού Irina Spalko (Cate Blanchett), υποχρεώνονται να εντοπίσουν, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα, ένα συγκεκριμένο κιβώτιο, το οποίο φαίνεται να περιέχει μυστηριώδες αντικείμενο με παράξενες δυνάμεις. Οι Ρώσοι καταφέρνουν τελικά να πάρουν το πολυπόθητο κιβώτιο, αλλά ο Indiana αποδρά. Μερικές μέρες αργότερα, προσεγγίζεται από έναν νεαρό (Shia LaBeouf) ονόματι Mutt (κόπρος), ο οποίος του φέρνει ένα κωδικοποιημένο γράμμα από τη μητέρα του, που της το είχε δώσει ένας γνωστός καθηγητής του Indiana, ο Dr. Oxley (John Hurt), ο οποίος αγνοείται. Το γράμμα κεντρίζει το ενδιαφέρον του αρχαιολόγου, όμως όλα δείχνουν να σοβαρεύουν όταν ρώσοι πράκτορες, που παρακολουθούσαν τον Mutt, προσπαθούν να το πάρουν.

Η μεγαλύτερη επιστροφή κινηματογραφικού ήρωα στην ιστορία έφτασε. Δεκαεννιά χρόνια μετά την τελευταία του περιπέτεια στη μεγάλη οθόνη, ο αγαπημένος αρχαιολόγος Indiana Jones ετοιμάζει βαλίτσες, το δερμάτινο jacket, το καπέλο fedora και, φυσικά, το πολύτιμο μαστίγιό του για μια εντυπωσιακή περιπλάνηση στις ζούγκλες της Αμαζονίας. Με τον Steven Spielberg στη σκηνοθεσία, τον George Lucas στο σενάριο και τον Harrison Ford ως Indy για τέταρτη φορά, το «Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull» δεν προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του. Κύριο - και ολοφάνερο - μέλημα των δημιουργών του είναι να παρουσιάσουν μια λογική συνέχεια της γνωστής σειράς, χωρίς να 'σπάσει' η αίσθηση της φυσικής ροής. Μπορεί ο Indiana είναι φανερά γερασμένος και οι κακοί έχουν μεταμορφωθεί από Ναζί σε Ρώσους (μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου και της Κόκκινης Απειλής, βλέπετε), τίποτα ωστόσο δεν έχει αλλάξει. Τα απίστευτα ανδραγαθήματα, οι εξωτικές τοποθεσίες, οι γραφικοί αρχικακοί, το χιούμορ (ίσως, με ενισχυμένη αίσθηση αυτοσαρκασμού) και η δράση βρίσκονται στη θέση τους, όπως και πριν από δύο δεκαετίες.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, η συναισθηματική φόρτιση της αναμονής των οπαδών της σειράς δικαιώνεται από αυτή την περιπέτεια 'παλαιάς κοπής'. Η σκηνοθεσία, χωρίς να συγκαταλέγεται στις καλύτερες στιγμές του Spielberg, δίνει τον απαιτούμενο ρυθμό και οι ανατροπές του σεναρίου κρατούν το ενδιαφέρον σε καλά επίπεδα και κάνουν τις δύο ώρες να φαντάζουν λίγες. Θετικό είναι το γεγονός ότι η παραγωγή προσπάθησε να κρατήσει μακριά τα ψηφιακά εφέ (που θα φάνταζαν ξενόφερτα σ' αυτήν την ταινία) και προσανατολίστηκε σε πιο παραδοσιακές τεχνικές για τις σκηνές δράσης. Από κει και πέρα, όλοι - μα όλοι - οι συντελεστές δείχνουν να απολαμβάνουν τους ρόλους τους σαν παιδιά σε λούνα-παρκ. Και αυτό είναι το στοιχείο που συνοψίζει το «Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull»: σε τελική ανάλυση δεν προδίδει τις ψυχαγωγικές αξίες με τις οποίες γαλούχησε μια ολόκληρη γενιά.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 22-05-2008  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.