Balzac And The Little Chinese Seamstress

Ο Μπαλζάκ Και Η Μικρή Κινέζα Ράφτρα

Παραγωγή: 2002  |  Διάρκεια 116'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Dai Sijie

Πρωταγωνιστούν: Xun Zhou, Kun Chen, Ye Liu, Shuangbao Wang, Zhijun Cong

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Στις αρχές της δεκαετίας του Α70, δύο έφηβοι κινέζοι, ο Luo και ο Ma, στιγματίζονται από τις πεποιθήσεις των γονιών τους, οι οποίοι θεωρούνται «αντιδραστικοί διανοούμενοι». Οι δύο νεαροί στέλνονται σε ένα απομακρυσμένο φυλάκιο όπου θα αναμορφωθούν υποβαλλόμενοι σε αμιγώς μαοϊκή εκπαίδευση. Μοναδική τους διέξοδος από την καταπιεστική δουλειά στα ανθρακωρυχεία είναι το βιολί του Ma και ελάχιστα βιβλία «ανατρεπτικών» συγγραφέων, όπως οι Φλομπέρ, Ουγκό, Τολστόι, Μπαλζάκ. Η εμφάνιση της κόρης του τοπικού ράφτη θα τη φέρει στο επίκεντρο της προσοχής των δύο νέων. Μοναδικά εφόδια για να την κατακτήσουν είναι οι αφηγήσεις τους, βασισμένες στα ανατρεπτικά αναγνώσματά τους.

Το «Balzac et la petite tailleuse chinoise» είναι η μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος που έγινε ανέλπιστο best seller και μεταφράστηκε σε 25 γλώσσες. Ο συγγραφέας Dai Sijie έγραψε το σενάριο και έκανε τη σκηνοθεσία της ταινίας. Η ταινία περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία του Sijie, και έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη προβληθεί στο κοινό της Κίνας. Τα μειονεκτήματα της ταινίας εστιάζονται στον αργό ρυθμό της καθώς και στην επιμονή σε έντονες ερωτικές σκηνές. Παρόλα αυτά το φιλμ απέσπασε μια υποψηφιότητα για χρυσή σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ συμμετείχε και στο Φεστιβάλ Καννών, στο τμήμα "Un Certain Regard".

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 30-05-2003  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.