Grace Is Gone

Όταν Έφυγε Η Γκρεϊς

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 92'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: James C. Strouse

Πρωταγωνιστούν: John Cusack, Doug Dearth, Alessandro Nivola, Shelan O'Keefe, Gracie Bednarczyk

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Ο Stanley Phillips (John Cusack) εργάζεται ως πωλητής, ζει στα προάστια με τις δύο κόρες του, η μία οχτώ χρονών, η άλλη δώδεκα, είναι ρεπουμπλικάνος και υπέρ του πολέμου στο Ιράκ. Αν δεν είχε πρόβλημα μυωπίας θα ήταν ακόμα στο στρατό και πιθανότατα θα βρισκόταν κι αυτός στη Μέση Ανατολή να υπερασπίζεται την ακεραιότητα των ΗΠΑ, μαζί με τη γυναίκα του, Grace. Μια μέρα, δύο αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού, τον πληροφορούν ότι η Grace σκοτώθηκε. Όταν οι κόρες του γυρίζουν από το σχολείο, προσπαθεί να τους το πει αλλά αποτυγχάνει. Αντ' αυτού προτείνει κάτι εντελώς έξω από το χαρακτήρα του: ένα αυθόρμητο ταξίδι σ' ένα λούνα παρκ στη Φλόριντα.

Μέσα στην τελευταία φουρνιά ταινιών για τον πόλεμο στο Ιράκ, ο πρωτάρης πίσω από την κάμερα James Strouse καταφέρνει και βρίσκει τη θέση του με το οικογενειακό δράμα «Grace Is Gone». Αγνοώντας παντελώς το πολιτικό ενδιαφέρον που θα μπορούσε να προσδώσει ένας τέτοιος χαρακτήρας σαν και αυτόν που ενσαρκώνει ο Cusack (μόνο μία σκηνή με τον αδερφό του ακουμπά ελαφρά τις πολιτικές του πεποιθήσεις), αφοσιώνεται στη σχέση του πατέρα με τις κόρες του και τα κενά που εκείνος ανακαλύπτει μεταξύ τους όταν καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να βρει τον τρόπο να τους ανακοινώσει τα κακά μαντάτα. Το ταξίδι αποτελεί μια καλή ευκαιρία να γεφυρωθούν όλα τα χάσματα μέχρι την (αναπόφευκτη) συναισθηματική φόρτιση του τέλους, όπου και τα κορίτσια μαθαίνουν την αλήθεια για τη μητέρα τους. Ακόμα, όμως, και υπό αυτή την οπτική, ο Strouse αδυνατεί να χειριστεί επάξια το υλικό που ο ίδιος έγραψε και αυτό που τελικά καταφέρνει είναι να κάνει ένα γραμμικό - και λίγο ξεχειλωμένο - μελόδραμα που ακολουθεί πιστά τους κανόνες του είδους. Ακόμα και η μουσική που έγραψε ο Clint Eastwood μάλλον ενοχλεί παρά υποβοηθά τις συναισθηματικές διακυμάνσεις, βάζοντας για τα καλά την ταινία στο αυλάκι του αμερικάνικου mainstream. Δίνεται, ωστόσο, μια καλή ευκαιρία στον John Cusack να αναπτύξει μια ανθρώπινη ερμηνεία στο ρόλο του αμήχανου πατέρα που σώζει το αποτέλεσμα από τη λήθη.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 06-03-2008  |  Διανομή: Odeon

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.