There Will Be Blood

Θα Χυθεί Αίμα

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 158'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Paul Thomas Anderson

Πρωταγωνιστούν: Daniel Day-Lewis, Martin Stringer, Kevin J. O'Connor, Jacob Stringer, Barry Del Sherman

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis), ένας μοναχικός τυχοδιώκτης, βρίσκεται στην κεντρική Καλιφόρνια ψάχνοντας για χρυσό και ασήμι. Χρυσό δε θα βρει - παρά μόνο μια μικρή φλέβα ασημιού - αλλά, σύντομα, θα καταλάβει ότι το μέλλον βρίσκεται σ' έναν άλλο 'χρυσό', μαύρου χρώματος, το πετρέλαιο. Λίγα χρόνια μετά, ο Plainview γυρίζει τις ξερές αγροτικές περιοχές με το γιο και συνέταιρό του (το υιοθετημένο αγοράκι ενός από τους εργάτες του που σκοτώθηκε σε ατύχημα ενώ έψαχναν για πετρέλαιο) και αγοράζει για ένα κομμάτι ψωμί μεγάλες ποσότητες γης, φαινομενικά στείρες αλλά με πλούσιο υπέδαφος, για να κάνει γεωτρήσεις. Όσο η αυτοκρατορία του μεγαλώνει, τόσο αυξάνονται και εκείνοι που θέλουν ένα κομμάτι από την πίτα.

Στο πρώτο εικοσάλεπτο της ταινίας, οι μοναδικές λέξεις που εκστομίζει ο Plainview είναι ένα "Ωχ, όχι!" όταν πέφτει και τραυματίζει το πόδι του στο χρυσορυχείο που έχει σκάψει μόνος του στη μέση του πουθενά. Κι όμως, αυτή η σκοτεινή και εσωστρεφής εισαγωγή από τον Paul Thomas Anderson είναι ο πλέον ιδανικός τρόπος για να γνωρίσουμε τον πολυσύνθετο και αντικοινωνικό χαρακτήρα που αποτελεί τον κορμό του έπους «There Will Be Blood». Εμπνεόμενος από το μυθιστόρημα του Upton Sinclair 'Oil!', ο Anderson (που υπογράφει και το σενάριο) αφηγείται την ιστορία του Daniel Plainview, αυτοδημιούργητου μεγιστάνα του πετρελαίου, και, ταυτόχρονα, χωρίς να κάνει το λάθος να προβεί σε ανούσιες συνδέσεις με τη σύγχρονη πραγματικότητα, ασκεί τη δική του κριτική στη δημιουργία της κολοσσιαίας αμερικανικής πετρελαιοπαραγωγής.

Με τη μεγαλειώδη αλλά και διατρητική του σκηνοθεσία καταφέρνει υπέροχα να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στο ειδικό και το γενικό, τον Plainview και αυτό που αντιπροσωπεύει, ξεπερνώντας με ωριμότητα και συνέπεια τον πήχη που ο ίδιος ανέβασε πολύ ψηλότερα από τις προηγούμενες δουλειές του. Εικόνα και ήχος συνεργάζονται άψογα στο ν' αποδώσουν, όχι το χρονικό μιας εποχής μέσω μιας καλλιγραφικής προσέγγισης, αλλά την αβάσταχτη, και στυγερή συνάμα, ψυχοσύνθεση του συγκεκριμένου ατόμου και ολόκληρης της Αμερικής των αρχών του 20ου αιώνα. Και φυσικά, η παρουσία του Daniel Day-Lewis απογειώνει το όλο εγχείρημα θριαμβεύοντας στο δυσκολότερο ρόλο που κλήθηκε ποτέ να ερμηνεύσει, κρατώντας την άσβηστη φωτιά στα μάτια του Plainview ως το μοναδικό σημείο προσέγγισης του εσωτερικού κόσμου που καλύπτει το σκληροτράχηλο πετσί του.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 21-02-2008  |  Διανομή: Audiovisual  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.