The Edge Of Heaven

Η Ακρη Του Ουρανού

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 122'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Fatih Akin

Πρωταγωνιστούν: Nurgul Yesilcay, Baki Davrak, Tuncel Kurtiz, Hanna Schygulla, Patrycia Ziolkowska

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Στη Βρέμη, ο ηλικιωμένος τούρκος μετανάστης Ali (Tuncel Kurtiz) παρηγορεί τη μοναξιά του επισκεπτόμενος πόρνες. Όταν συναντά τη Yeter (Nursel Kose) και καταλαβαίνει ότι είναι τουρκικής καταγωγής, της προτείνει να την πληρώνει για να μείνει μαζί του. Στη διάρκεια μιας επίσκεψης του γιου του, Nejat (Baki Davrak), καθηγητή γερμανικής λογοτεχνίας, ο Ali και η Yeter τσακώνονται και χωρίς να το θέλει τη σκοτώνει. Η Yeter είχε πει στον Nejat για την κόρη της πίσω στην πατρίδα, την Ayten (Nurgul Yesilcay), και ο Nejat ταξιδεύει μέχρι την Κωνσταντινούπολη για να τη βρει. Οι προσπάθειες αποβαίνουν άκαρπες, αλλά ο Nejat γοητεύεται από την πόλη και αποφασίζει να μείνει αγοράζοντας ένα βιβλιοπωλείο. Εν τω μεταξύ, η Ayten θέλοντας να ξεφύγει από την τουρκική αστυνομία ως μέλος μιας επαναστατικής οργάνωσης, ταξιδεύει μέχρι τη Γερμανία για να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Γνωρίζει τη Lotte (Patrycia Ziolkowska), οι δυο τους ερωτεύονται, και μετακομίζει στο σπίτι της, μαζί με τη μητέρα της, Susanne (Hanna Schygulla).

Πιο κατασταλαγμένος από ποτέ, ο Fatih Akin, που υπογράφει και το σενάριο μαζί με τη σκηνοθεσία, καταπιάνεται μ' ένα θέμα τόσο επίκαιρο όσο και διαχρονικό, σ' αυτό το υπαρξιακό δράμα που κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου και μια υποψηφιότητα για το Χρυσό Φοίνικα πέρυσι στις Κάνες. Έξι χαρακτήρες, προερχόμενοι από τα τέσσερα σημεία του κοινωνικού ορίζοντα, αλλά και από διαφορετικές γενιές και γεωγραφικές τοποθεσίες, μπλέκονται σ' ένα διαρκές αλισβερίσι της τύχης, χωρίς ποτέ να αποκτούν την πλήρη εικόνα της γενικότερης ιστορίας, εγκλωβισμένοι στο δράμα της δικής τους υπο-ιστορίας. Ο Akin δεν ενδιαφέρεται να κάνει μια ταινία για τη μετανάστευση και τις πολιτικο-κοινωνικές της προεκτάσεις. Αντιθέτως, υφαίνοντας αυτόν τον εξαιρετικό ιστό ανθρώπινων ιστοριών θέλει να δείξει τον αέναο αγώνα για την αναζήτηση της πραγματικής μας ταυτότητας, των διαδρομών που περνούν ξυστά η μία από την άλλη χωρίς να διασταυρώνονται (παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά), την εσωτερική ερημιά που ο καθένας μας προσπαθεί να εξερευνήσει και, ειρωνικά, τους κύκλους στους οποίους κινείται η ζωή παίζοντας τα δικά της παιχνίδια, ξανά και ξανά, σαν τον ατέρμονο ήχο των κυμάτων που συνοδεύει τους πρώτους τίτλους τέλους. Η ωριμασμένη, ουσιαστική σκηνοθετική του ματιά, η οποία ακολουθεί τους πρωταγωνιστές του χωρίς να χάνει τη γενικότερη εικόνα, και οι πολύ καλές ερμηνείες που αποσπά από όλους τους ηθοποιούς απογειώνουν την οικουμενικότητα του «The Edge Of Heaven» και το κατατάσσουν άνετα στη μέχρι τώρα καλύτερη στιγμή του αγαπημένου αυτού δημιουργού.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-02-2008  |  Διανομή: Rosebud  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.