Sweeney Todd: The Demon Barber Of Fleet Street

Sweeney Todd: O Φονικός Κουρέας Της Οδού Φλιτ

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 116'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Tim Burton

Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron Cohen

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο γνωστός με το όνομα Benjamin Barker (Johnny Depp) ήταν κάποτε ένας ευτυχισμένος οικογενειάρχης που καταδικάστηκε άδικα σε εξορία. Επιστρέφοντας πλέον ως Sweeney Todd μαθαίνει πως η γυναίκα του είναι νεκρή κι η κόρη του βρίσκεται στα χέρια του δικαστή που τον εξόρισε, του Turpin (Alan Rickman). Διψώντας για εκδίκηση, στήνει ένα μπαρμπέρικο θανάτου με συνεργό την κυρία Lovett (Helena Bonham Carter), η οποία κρατά ένα μαγαζί με τις χειρότερες πίτες του Λονδίνου.

Αιματοκυλισμένο, εντυπωσιακά στιλιζαρισμένο, καλλιτεχνικά αψεγάδιαστο, γεμάτο σκοτάδι και μελωδικό, τι παραπάνω μπορείς να ζητήσεις από τη νέα ταινία αυτού του σύγχρονου gothic παραμυθά και πολυτάλαντου δημιουργού; Ο Tim Burton του «Sweeney Todd» ξεπερνά τον ως τώρα εαυτό του αλλά κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί πως πιάνει οροφή στις δυνατότητές του, αφού καθόλου δε μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης των σπουδαίων «Edward Scissorhands», «Big Fish» και «Corpse Bride» αποφασίζει να πάει τους σκοτεινούς του κόσμους ένα βηματάκι παραπέρα, προσθέτοντας το στοιχείο του αίματος και αναδεικνύοντας το διάσημο musical των Sondheim και Wheeler σε μία απ' τις αρτιότερες δημιουργίες των τελευταίων ετών. Μέσα σ' ένα μαγευτικό κι αποκρουστικό Λονδίνο όπου οι αποχρώσεις του μολυβί επικρατούν, οι μελωδίες του Stephen Sondheim αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στο μίσος και την αγάπη, οι στιχομυθίες βρίθουν από εξυπνάδα, τα καδραρίσματα σκίζουν και οι ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών σε αφήνουν έκπληκτο, δε μπορείς παρά να σταθείς με θαυμασμό.

Ο Johnny Depp βρίσκεται στα καλύτερά του αφήνοντας οριστικά πίσω τους 'Πειρατές'. Είναι από τους ελάχιστους ηθοποιούς της γενιάς του που έχει δοκιμάσει να υποδυθεί τόσο ακραίους και διαφορετικούς ρόλους καταφέρνοντας πάντα να διατηρεί υψηλό επίπεδο ερμηνείας. Από την πλευρά της, η μούσα του Burton, Helena Bonham Carter, δείχνει άξια συμπαραστάτης του Depp αποδεικνύοντας πόσο πολύ τους ταιριάζει να συνεργάζονται. Ο πολύπειρος, επίσης, Alan Rickman ερμηνεύει άψογα το σκληρό δικαστή Turpin, ενώ θετικές εντυπώσεις αφήνει η κωμική παρουσία του 'Borat' Sacha Baron Cohen.

Οι δύο κερδισμένες Χρυσές Σφαίρες και οι τρεις υποψηφιότητες Oscar, μαζί με τον ενθουσιασμό κοινού και κριτικών εξηγούν μέρος της επιτυχίας του φονικού μπαρμπέρη με τα διψασμένα για εκδίκηση λεπίδια. Η ουσία είναι πως το «Sweeney Todd: The Demon Barber Of Fleet Street» είναι ένα από τα απολαυστικότερα κινηματογραφικά μιούζικαλ, αυστηρά προορισμένο για ενήλικο κοινό με ανοχή στα κοψίματα και το αίμα, αλλά και μία ταινία που μπορεί αναλόγως των ενδιαφερόντων να προσελκύσει κοινό που δεν αρέσκεται απαραίτητα στο δεδομένο είδος. Γιατί η νέα ταινία του Burton είναι μία μανιασμένη και απολαυστικότατη ιστορία εκδίκησης, γεμάτη από οργίλα συναισθήματα αλλά συνάμα μία περίεργη τρυφερότητα, επιθυμία επιστροφής στην παιδική αθωότητα και ισχυρές δόσεις τραγικής ειρωνείας.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 07-02-2008  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.