Tuya's Marriage

Ο Γάμος Της Τούγια

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 96'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Quanan Wang

Πρωταγωνιστούν: Yu Nan, Bater, Sen'ge, Zhaya,

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Στην απεραντοσύνη των οροπεδίων, στην καρδιά της Μογγολίας, ζει η νεαρή αγρότισσα Tuya (Yu Nan) με τον παράλυτο σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά. Όντας ουσιαστικά μόνη της, καταφέρνει με δυσκολία να τα βγάλει πέρα, παρά το πείσμα της. Κάποια στιγμή, καταρρέει και οι γιατροί την πληροφορούν ότι έχει πρόβλημα με τη μέση της και πρέπει να μην κουράζεται πολύ. Μαζί με το σύζυγό της αποφασίζουν να χωρίσουν, ώστε η Tuya να βρει έναν καινούριο σύζυγο, με την προϋπόθεση ότι θ' αναλάβει όλη την οικογένεια. Πολλοί μνηστήρες σπεύδουν, αλλά τους κακοφαίνεται η συμφωνία και αποχωρούν, μέχρι που εμφανίζεται ένας παλιός συμμαθητής της, πλούσιος και πρόθυμος να δεχτεί την πρόταση.

Ο Quanan Wang επιλέγει και πάλι την αγαπημένη (και μόνιμη) πρωταγωνίστριά του για να επωμιστεί το υποκριτικό βάρος της τρίτης του ταινίας, που διακρίθηκε με τη Χρυσή Αρκτο στο περασμένο φεστιβάλ του Βερολίνου. Κρατώντας χαμηλούς τόνους, ο κινέζος σκηνοθέτης αποφεύγει με επιδεξιότητα να κάνει ένα ακόμα βουκολικό μελόδραμα, και στήνει όλη την ιστορία γύρω από την προσωπικότητα της ηρωίδας του. Σκληρή, σαν το τοπίο που την περιβάλλει, η Tuya δείχνει εξαρχής ότι δεν είναι από τους ανθρώπους που μπορούν να δεχτούν μεγάλες αλλαγές στη ζωή και την καθημερινότητά τους. Ίσως και αυτός να είναι ο λόγος που δεν μας είναι εύκολο να ταυτιστούμε απόλυτα μαζί της. Επιπλέον, αυτή η αμετακίνητη στάση της πιθανώς να αποτελεί και το μοναδικό εμπόδιο που δεν αφήνει την ταινία να κυλήσει με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξαρχής και πρέπει να φτάσουμε στο τελευταίο δυνατό μισάωρο για να φανεί κάποια μετάλλαξη στην ηρωίδα (με αποκορύφωση το τελικό πλάνο, που μένει στη μνήμη για καιρό). Πέραν όλων αυτών, ωστόσο, το «Tuya's Marriage» καταφέρνει να επιβληθεί και ν' αναδείξει αξίες που δικαιώνουν την κορυφαία του βράβευση: τη στωικότητα με την οποία μερικοί άνθρωποι υπομένουν τον Γολγοθά που τους κλήρωσε η ζωή, τη ματαιότητα του αγώνα τους μπροστά στο επιβλητικό φυσικό τοπίο, την ανεξάντλητη πηγή εκπλήξεων που κρύβουν οι ανθρώπινες σχέσεις.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24-01-2008  |  Διανομή: Hollywood Entertainment

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2022 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.