American Gangster

American Gangster

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 157'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ridley Scott

Πρωταγωνιστούν: Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Carla Gugino

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Τη δεκαετία του 1960, στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, ο Frank Lucas (Denzel Washington) είναι ο έμπιστος οδηγός ενός τοπικού νονού του εγκλήματος. Όταν ο τελευταίος πεθαίνει απρόοπτα, ο Lucas βρίσκει την ευκαιρία ν' αναπληρώσει το κενό, αποφασίζοντας να ξεκινήσει τη δική του αυτοκρατορία ναρκωτικών. Παρακάμπτοντας κάθε μεσάζοντα, ταξιδεύει ο ίδιος στην Ταϊλάνδη για να κανονίσει το πρώτο από μια σειρά φορτίων ηρωίνης που θα έρθουν στις ΗΠΑ μέσω στρατιωτικών αεροπλάνων από το Βιετνάμ. Την ίδια ώρα, ο Richie Roberts (Russell Crowe), ένας αφοσιωμένος, 'διαβόητα τίμιος' αστυνομικός σ' έναν κόσμο πληρωμένων μπάτσων, προσλαμβάνεται από το FBI για να ηγηθεί ενός νέου τμήματος δίωξης ναρκωτικών. Σύντομα, αντιλαμβάνεται ότι κάτι νέο συμβαίνει στους δρόμους και αρχίζει ν' αναζητά τον υπεύθυνο.

Μετά το περσινό γλυκανάλατο «A Good Year», ο Ridley Scott αλλάζει ταχύτητα φέτος και εμπνέεται από την άνοδο και την πτώση του αρχιγκάνγκστερ Frank Lucas (βασιζόμενος στο άρθρο του Mark Jacobson για το περιοδικό 'New York'). Το «American Gangster» θυμίζει κάτι από τα κλασικά «The Godfather», «Serpico» και «Scarface», αλλά και από το νεότερο «Heat» (ο κλέφτης και ο αστυνόμος, δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, πιστοί μόνο στον δικό τους ηθικό κώδικα, έτοιμοι για όλα), ωστόσο δεν καταφέρνει ποτέ στα 157 λεπτά της διάρκειάς του ν' απογειωθεί, ώστε ν' αποκτήσει τη δική του ταυτότητα και να γίνει το instant classic που θα ήθελε ο Scott.

Ίσως επειδή η έκβαση της ιστορίας είναι ήδη γνωστή, ίσως επειδή το σενάριο αργεί πολύ να φέρει τους δύο βασικούς χαρακτήρες απέναντι ή ίσως επειδή η σκηνοθεσία δεν ξέρει ακριβώς τι είναι αυτό που θέλει ν' αναδείξει από την ιστορία των δύο ανδρών. Το σίγουρο είναι ότι το «American Gangster», χωρίς να είναι απαραίτητα μια κακή ταινία, δείχνει από νωρίς λίγο κουρασμένο στους ρυθμούς και τις προθέσεις του. Ακόμα και η φωτογραφία του - συνήθως εξαιρετικού - Harris Savides έρχεται με κεκτημένη ταχύτητα revival αισθητικής από το «Zodiac», χωρίς όμως να έχει κάτι εξαιρετικό να δώσει πέρα από αυτό. Ο Denzel Washington, προβλεπόμενος όπως πάντα, έχει απλά διαλέξει τη 'σοβαρή' περσόνα του γι' αυτή τη 'σοβαρή' ταινία (η άλλη περσόνα του είναι η action, η 'ιδρωμένη') και μόνο ο Russell Crowe φέρνει το κάτι παραπάνω υποκριτικά, βάζοντας και στην τελευταία τρίχα του τον Richie Roberts, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο χαμαιλέοντα του καιρού μας.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 25-12-2007  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.