Michael Clayton

Μαίκλ Κλέιτον

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 119'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Tony Gilroy

Πρωταγωνιστούν: Tom Wilkinson, George Clooney, Tilda Swinton, Sydney Pollack, Michael O'Keefe

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Ο Michael Clayton (George Clooney) είναι χωρισμένος πατέρας, χρεωμένος τζογαδόρος και εργάζεται ως "fixer" σε μια μεγάλη νομική εταιρεία. Είναι, δηλαδή, ο δικηγόρος που αναλαμβάνει να 'καθαρίσει' διάφορες βρώμικες υποθέσεις που θέλουν ν' αποφύγουν την αίθουσα του δικαστηρίου και τη δημοσιότητα. Ένας φίλος και συνάδελφος (Tom Wilkinson) που δούλευε σε μια υπόθεση αγωγής πολλών εκατομμυρίων, τρελαίνεται και απειλεί ν' αποκαλύψει στοιχεία που θα ζημιώσουν τη φήμη της εταιρείας και πιθανόν να τινάξουν στον αέρα μια επερχόμενη συγχώνευση. Ο Clayton στέλνεται να δώσει λύσεις, αλλά όσο περισσότερο ερευνά την υπόθεση, τόσο υποψιάζεται ότι ο φίλος του μπορεί και να έχει δίκιο.

Πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του σεναριογράφου της τριλογίας 'Bourne', το «Michael Clayton» αφηγείται την ιστορία ενός μικρού - αλλά πολύτιμου - γραναζιού του συστήματος που, σε μια στιγμή διαύγειας, αποφασίζει να στραφεί εναντίον του οργανισμού που μέχρι τώρα υπηρετούσε. Περισσότερο ένας βρωμισμένος ήρωας παρά ένας αγνός insider, ο χαρακτήρας του George Clooney ακροβατεί ανάμεσα στην ηθική υποχρέωση και το συναίσθημα της δικαίωσης για όλα αυτά που έχει 'αναγκαστεί' να κάνει μέχρι τώρα. Έτσι και η σκηνοθεσία του Gilroy, κοφτή και ουσιαστική, ισορροπεί ανάμεσα στο τυπικό corporate θρίλερ και στο κατασκοπικό δράμα, χωρίς να βιάζεται να ξεχωρίσει τους καλούς από τους σκάρτους. Πλαισιωμένος από τρεις στιβαρούς δεύτερους ρόλους (Tom Wilkinson, Tilda Swinton, Sydney Pollack) ο George Clooney βρίσκει πατήματα για να δικαιώσει για μία ακόμη φορά τη φήμη του και να παραδώσει μια από τις ερμηνείες της χρονιάς, αποφεύγοντας ευέλικτα το μονοπάτι του 'μοναχικού σταυροφόρου', και κάνει το «Michael Clayton» μια ταινία που καταφέρνει να επιβληθεί χωρίς πολλές φωνές.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 20-12-2007  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.