Silk

Μετάξι

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 112'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Francois Girard

Πρωταγωνιστούν: Michael Pitt, Keira Knightley, Alfred Molina, Kenneth Welsh, Marc Fiorini

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Το μετάξι αποτελεί παράγοντα υψηλού κέρδους για τον Baldabiou (Alfred Molina), όμως μία καταστροφή στα ευρωπαϊκά εκκολαπτήρια αυγών μεταξοσκώληκα το 1860 απειλεί να τον καταστρέψει. Τότε αποφασίζει να στείλει σε μία επικίνδυνη αποστολή στη μακρινή Ιαπωνία το νεαρό Herve Joncour (Michael Pitt). Αφήνοντας πίσω τη γυναίκα του, Helene (Keira Knightley), o Herve θα ταξιδέψει στην Απω Ανατολή καταφέρνοντας να σώσει το επικερδές εμπόριο μεταξιού, η γνωριμία του όμως με μία μεθυστικής ομορφιάς γκέισα θα σημαδέψει τη ζωή του βιώνοντας έναν σιωπηλό αλλά αδιέξοδο έρωτα. Η αναγκαστική, περιοδική του παρουσία στη μακρινή χώρα θα τον φέρει αντιμέτωπο με κινδύνους, έναν πόθο καταδικασμένο αλλά και τη σταδιακή συνειδητοποίηση της σχέσης του με την Helene.

Η γνωστή νουβέλα του Alessandro Baricco γνωρίζει την κινηματογραφική της μεταφορά από μία διεθνή συμπαραγωγή σε σκηνοθεσία του Καναδού Francois Girard. Πρόκειται για ένα συνδυασμό αδιέξοδης ερωτικής αναζήτησης και περιπετειώδους περιπλάνησης σε κόσμους εξωτικούς. Το κυρίως βάρος πέφτει βεβαίως στο ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στους Pitt, Knightley και το τρίτο πρόσωπο. Η έλξη μεταξύ του νεαρού και της γκέισας αποπνέει ένταση κι αδιέξοδη ονειροπόληση, μαζί μ' ένα μόνιμο φλερτ με τον κίνδυνο και το θάνατο, μονάχα όμως σε ένα περιορισμένο αριθμό σκηνών. Οι επιχειρησιακές αρμοδιότητες που του αναλογούν αποτελούν την πρόφαση για να αποτραβηχτεί απ' τη σταθερότητα του γάμου του αναζητώντας την άκρη του νήματος που οδηγεί στο όνειρο. Η πιθανότητα να σπάσει το νήμα αυτό σε κάθε βήμα αποτυπώνεται σταθερά και εντεινόμενα στο «Silk», κάτι που αποτελεί και την ουσιαστικότερη απόδοση που επιτυγχάνει το φιλμ του Girard. Πολύ περισσότερο λοιπόν κι από μία ιστορία έρωτα, το 'Μετάξι' αποτελεί μία διαδικασία συνειδητοποίησης κι ωρίμανσης.

Όσο όμως κι αν έχει προσεχθεί η συνένωση των δύο κορυφών του τριγώνου, η τρίτη μένει ατροφική κρατώντας σε περιφερειακό ρόλο τη Knightley, μία απόφαση που μπορεί να είναι συνεπής με τη νουβέλα του Baricco, δεν παύει να υποβαθμίζει όμως την κινηματογραφική της εκδοχή αφήνοντας ένα ανερχόμενο όνομα του διαμετρήματος της Βρετανίδας ηθοποιού ανεκμετάλλευτο. Έτσι, η γενναιόδωρα πριμοδοτούμενη ιστορία ενός συμπαθητικά δοσμένου παράνομου και ημι-αληθινού έρωτα παραμένει το χαρακτηριστικότερο προσόν του «Silk» αλλά εν τέλει και το μόνο. Η μουσική επένδυση και ειδικότερα η υπερβολική χρήση πιάνου κουράζει, την ώρα που η πλοκή παρουσιάζει συνεχή σημάδια επανάληψης μέσα σ' ένα κλίμα που σε εύρος 110 λεπτών καταλήγει υποτονικό.

Το «Silk» ευνοείται από ένα βιβλίο που έχει το κοινό του, μία ερωτική ιστορία που είναι λειτουργική στα σημεία καθώς και από τη συμμετοχή γνωστών ηθοποιών. Αν ήταν όμως αυτά αρκετά το σινεμά θα ήταν πολύ πιο καλόβολο στην κατάκτηση της επιτυχίας.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 13-12-2007  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.