Man Push Cart

Man Push Cart

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 87'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ramin Bahrani

Πρωταγωνιστούν: Ahmad Razvi, Leticia Dolera, Charles Daniel Sandoval, Ali Reza, Farooq 'Duke' Muhammad

Κριτική: Φαίδρα Βόκαλη

O Αμάντ είναι ένας Πακιστανός που ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Διάσημος τραγουδιστής της ποπ μια φορά κι έναν καιρό στην πατρίδα του, οι συγκυρίες τον έχουν αναγκάσει να πουλάει καφέδες και ντόνατς σε μια καντίνα, που αποτελεί πλέον το δεύτερο σπίτι του. Παράλληλα, διάφορα γεγονότα τον πιέζουν να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά, ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.

Εμπνευσμένος από το μύθο του Σίσυφου, ο Ιρανός σκηνοθέτης Ramin Bahrani συστήνεται στο κινηματογραφικό κοινό με το «Man Push Cart». Ο άνθρωπος ο οποίος σπρώχνει -κυριολεκτικά- την καντίνα τις ώρες που ο υπόλοιπος κόσμος απολαμβάνει το βραδινό ύπνο ενσαρκώνει ένα μοντέρνο Σίσυφο, που δε γνωρίζει ανάπαυλα στην κουραστική του ρουτίνα. Είναι μόνος σε έναν τόπο ξένο και αφιλόξενο, γεμάτο ανθρώπους γυαλιστερούς με τους οποίους η δική του απλότητα έρχεται σε πλήρη αντίθεση.

Ο νεαρός σκηνοθέτης δούλεψε με ελάχιστα φώτα, τις βραδινές κυρίως ώρες, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες γωνίες λήψεις για να αποδώσει μια καθημερινότητα που προσεγγίζει τη μέρα της μαρμότας. Το αποτέλεσμα είναι σκοτεινό και αφιλόξενο, ακριβώς όπως και η πόλη που τον στεγάζει. Ο πρωταγωνιστής με το διεισδυτικό βλέμμα δεν είναι κάποιος επαγγελματίας ηθοποιός, αλλά ένας άνθρωπος τον οποίο ο σκηνοθέτης γνώρισε τυχαία. Μάλιστα και ο ίδιος είχε κάνει για ένα διάστημα την ίδια δουλειά με τον Αμάντ, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ταύτιση.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που παρουσιάζεται η Νέα Υόρκη από τον Bahrani: δε βλέπουμε τη φανταχτερή πόλη με τα λαμπερά φώτα και τα μοδάτα μαγαζιά, αλλά μια κρύα και τρομακτική μεγαλούπολη, που μπορεί να σε καταβροχθίσει. Και αυτή η καταγραφή δεν μπορεί παρά να είναι ρεαλιστική, γιατί δίνεται μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου ο οποίος ζει στο περιθώριο, όχι επειδή δεν έχει ικανότητες αλλά γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Αυτή είναι η ζωή του μετανάστη.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 06-12-2007  |  Διανομή: New Star  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.