Beowulf

Beowulf

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 113'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Robert Zemeckis

Πρωταγωνιστούν: Ray Winstone, Angelina Jolie, Anthony Hopkins, John Malkovich, Robin Wright Penn

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ένα αρχαίο βασίλειο της Δανίας, κάπου χαμένο στον 6ο αιώνα μ.Χ. διανύει μέρες δόξας και ο γερο-βασιλιάς του, Hrothgar (Anthony Hopkins) γιορτάζει με τους υπηκόους του. Μία αιφνίδια, αιματηρή επίθεση του δαίμονα Grendel όμως θα σκορπίσει τρόμο και ο μόνος που τολμά να τον σκοτώσει είναι ο ξακουστός Beowulf (Ray Winstone). Η ανδρεία του νεαρού ήρωα και η νίκη ενάντια στο τέρας του αποφέρει το θρόνο του Hrothgar και την αγκαλιά της βασίλισσας Wealthow (Robin Wright Penn). Η σαγηνευτική μητέρα του δαίμονα (Angelina Jolie) όμως έχει τον τρόπο να αποσπάσει αυτό που επιθυμεί από τον Beowulf, κάτι δε θα αργήσει να επαναφέρει την απειλή πάνω απ' το βασίλειο.

Η τεχνολογία του 3D και η άρτια ψηφιακή επεξεργασία συναντούν ένα ανώνυμο επικό ποίημα αγγλοσαξονικής προέλευσης. Αν και το «Beowulf» παρέμενε για καιρό υποτιμημένο εν σχέσει με άλλα θρυλικά έπη όμως εκείνα του Ομήρου και του Βιργιλίου, ο J.R.R. Tolkien ήταν ο πρώτος που υπερασπίστηκε την αξία του επαναπροσδιορίζοντας τη θέση του στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Σήμερα, τρία χρόνια μετά το επίσης ψηφιακά επεξεργασμένο «The Polar Express» ο Robert Zemeckis εκμεταλλεύεται την τεχνική τελειοποίηση και την ταξιδιάρικη τρισδιάστατη πλατφόρμα για να μας μεταφέρει σε εποχές ηρώων, δαιμόνων και δράκων με τη εμπορικά απαραίτητη συνδρομή λαμπερών ονομάτων όπως οι Anthony Hopkins, Angelina Jolie και John Malkovich.

Η εντύπωση που προκαλεί το 3D είναι σαφώς γοητευτική, ιδιαίτερα για νεαρές ηλικίες, αν και το ίδιο το «Beowulf» καθόλου δεν απευθύνεται σε παιδιά παρά τις όποιες προσπάθειες digital απόκρυψης και ευνουχισμού του γυμνού. Η εξολοκλήρου ψηφιακή επεξεργασία ηθοποιών και σκηνικών συνδυασμένο με την τρισδιάστατη παράθεσή τους θυμίζει περισσότερο ένα εξελιγμένο 3D video-game παρά κινηματογραφική παραγωγή, χωρίς η ιστορία να χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή καταιγισμό δράσης. Το κυρίως βάρος φανερά πέφτει στο τελικό οπτικό αποτέλεσμα χωρίς να έχει προσεχθεί αρκετά το 'χτένισμα' της ιστορίας και οι χαρακτήρες, αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα γιατί το «Beowulf» αξίζει την προσοχή μας εν συγκρίσει με αντίστοιχες περιπέτειες πέραν του προφανούς εντυπωσιασμού και τεχνικών πλεονεκτημάτων του. Η επική περιπέτεια του ήρωα εν τέλει μόνο τέτοια δεν αποδεικνύεται αν προσπεράσουμε τους δράκους και τις πανοπλίες διατηρώντας ένα μέτριας έντασης ενδιαφέρον ως προς τη ροή της υπόθεσης και την τελική της έκβαση. Τα βαριά χαρτιά του εγχειρήματος, που δεν είναι άλλα από τους ηθοποιούς, αναλώνονται πολεμώντας να ξεφύγουν από το ψηφιακό φτιασίδωμά τους. Ειδικότερα, ο Ray Winstone περιφέρει απλώς την 'ανδρεία' του με βραχνή φωνή ως άλλος 'Leonidas' ενώ απορίες προκαλεί ο John Malkovich με ορισμένες απ' τις επαγγελματικές επιλογές του. Είναι κρίμα να χαραμίζεται σε αδιάφορους περιφερειακούς ρόλους όπως στο ανεκδιήγητο «Eragon».

Παραμένοντας χρήσιμο κυρίως για απρόσκοπτο τρισδιάστατο χάζι, η νέα ταινία του Robert Zemeckis προσφέρεται για μία απροβλημάτιστη κινηματογραφική προβολή χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αν είστε επομένως έτοιμοι, φορέστε τα 3D γυαλιά και ζητήστε από κάποιον φίλο σας να σας φωτογραφίσει με αυτά. Θα έχετε σίγουρα περισσότερη πλάκα!

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 22-11-2007  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.