Lions For Lambs

Λέοντες Αντί Αμνών

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 88'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Robert Redford

Πρωταγωνιστούν: Robert Redford, Meryl Streep, Tom Cruise, Michael Pena, Andrew Garfield

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Jasper Irving (Tom Cruise) δίνει συνέντευξη στη Janine Roth (Meryl Streep) προωθώντας το νέο υπό εφαρμογή σχέδιο στρατιωτικής δράσης στο Αφγανιστάν. Εκεί, δύο μη λευκοί στρατολογημένοι Αμερικανοί φοιτητές των πολιτικών επιστημών συμμετέχουν στις πρώτες πολεμικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, σε αμερικανικό πάλι έδαφος, ένας συμφοιτητής τους (Andrew Garfield) θέτει τους προβληματισμούς του για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στον καθηγητή Stephen Malley (Robert Redford). Οι τρεις αυτές ιστορίες σχετίζονται με την πολιτική των Η.Π.Α. στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τη στάση της κοινής γνώμης.

Αν και σαφώς πιο αναγνωρίσιμος από τις δουλειές του ενώπιον της κάμερας, ο 71χρονος πλέον Robert Redford δε διστάζει να καθίσει στη σκηνοθετική καρέκλα αν πρόκειται να καταπιαστεί με κάτι ιδιαίτερο. Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνουν οι επτά σχετικές του απόπειρες σαν το «Ordinary People» (1980), «The River Runs Though It» (1992) και «Horse Whisperer» (1998). Το «Lions For Lambs» στοχοποιεί - κατ' εκείνον - τις στάσεις και το ρόλο των Μ.Μ.Ε., της παιδείας και της νεολαίας στην τρέχουσα εξωτερική πολιτική της Αμερικής κι εκεί ακριβώς έγκειται το προσωπικό του ενδιαφέρον εν σχέσει με το project. Τα ερωτήματα που θέλει να εγείρει σχετίζονται με το θεμιτό της συμμόρφωσης των Μέσων στα κυβερνητικώς παραγγελθέντα εθνικά συμφέροντα, τη διαμόρφωση τάσεων στην παιδεία από την ισχύουσα πολιτική κατάσταση ενώ διαμέσου της ιστορίας των δύο στρατιωτών αναφέρεται στο τίμημα που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες δεύτερης κατηγορίας για να κερδίσουν την ισοτιμία με τους αγγλοσάξονες συμπατριώτες τους.

Αξιολογώντας τα χαρακτηριστικά του 'Λέοντες Αντί Αμνών' δύο χρόνια μετά το «Syriana» δεν παύω να αναρωτιέμαι πού αποσκοπούν ακριβώς ταινίες κεκαλυμμένης πολιτικής καταγγελίας όπως αυτές. Ομοιάζοντας με ντοκιμαντέρ χάριν της 'αντικειμενικότητας' και της ανατρεπτικής - υποτίθεται - έκφρασης, ακολουθούν κατά πόδας το πνεύμα ενός επιτηδευμένου ρεαλισμού, προδίδοντας ένα κάποιο άγχος των συντελεστών να δείξουν και να πουν όσα χωρούν σε μιάμιση ώρα. Φαίνεται πως η καλλιτεχνική αριστερά της Αμερικής έχει αναλάβει στα σοβαρά το ρόλο πρεσβευτή της χώρας διατηρώντας αποστάσεις από την επίσημη εξωτερική πολιτική, αποφεύγοντας παράλληλα την πλήρη ρήξη με τις κυβερνητικές θέσεις και καθοδηγώντας το μέσο Αμερικανό σε μία ελεγχόμενης έντασης αυτοκριτική. Αυτό όμως που μένει είναι πως γυρίζονται καλλιτεχνικά μέτριες ταινίες με ύφος ντοκιμαντερίστικο κι ακαδημαϊκό με το ενδιαφέρον τους να περιορίζεται μοναχά στη θεματολογία κι όχι στην δραματουργία.

Οι τρεις σπονδυλωτές ιστορίες εδώ δεν υπογραμμίζουν μία συγκεκριμένη σκηνοθετική καθοδήγηση και το συμβατικό μοντάζ είναι εκείνο που αναλαμβάνει τη συρραφή τους αφηγηματικά και νοηματικά. Η παρουσία του Redford στο ρόλο του καθηγητή και η ζέση με την οποία εκφράζεται για τη ζοφερή σημερινή πολιτική κατάσταση προσδίδουν στο «Lions For Lambs» το χαρακτήρα πανεπιστημιακής διάλεξης. Δεν είναι όμως ο κ.Malley ο μόνος χαρακτήρας που διαθέτει σπινθηροβόλο βλέμμα αφού ο Cruise πολιτικολογεί ορμητικά και ο νεαρός Garfield δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο στο ρόλο του αμφισβητία. Ακόμα όμως κι εκείνη η πάντα αξιοπρόσεχτη παρουσία της Streep δε μπορεί να απογειώσει το συνολικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι το τίμημα του σινεμά που μιλά περισσότερο με τα λόγια παρά διαμέσου της δραματουργικής εξέλιξης, στοιχείο που είδαμε πρόσφατα στο μεστό «In The Valley Of Elah».

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 15-11-2007  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.