Lust, Caution

Προσοχή: Πόθος

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 157'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ang Lee

Πρωταγωνιστούν: Tony Leung Chiu Wai, Wei Tang, Joan Chen, Lee-Hom Wang, Chung Hua Tou

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Σαγκάη, 1942. Ενώ ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος μαίνεται, η πόλη βρίσκεται υπό ιαπωνική κατοχή και μία ομάδα Κινέζων φοιτητών με παρθένο αντιστασιακό παρελθόν αποφασίζει να αναλάβει δράση. Στόχος τους είναι να σκοτώσουν ένα δωσίλογο, τον κ.Yee (Tony Leung), ρίχνοντας για δόλωμα τη Wang (Wei Tang). Η νεαρή κοπέλα υποκρινόμενη μία κυρία της καλής κοινωνίας δεν αργεί να κερδίσει τη συμπάθεια της γυναίκας του Yee (Joan Chen) και το ενδιαφέρον του ιδίου. Ενώ το ερωτικό παιχνίδι ξεκινά, η ομάδα θα αναζητήσει την κατάλληλη ευκαιρία για να φέρει εις πέρας την αποστολή. Μόνο που ο Yee ξέρει να φυλάγεται και η εξόντωσή του αποδεικνύεται για πλείστους όσους λόγους ένα καθόλου εύκολο έργο.

Έχει δραστηριοποιηθεί τόσο στην πατρίδα του όσο και στις Η.Π.Α. και ποτέ δε δίστασε να καταπιαστεί με διάφορα κινηματογραφικά είδη. Ο λόγος για τον Ang Lee, που μετά από ταινίες όπως τα «Wedding Banquet» (1993), «Crouching Tiger, Hidden Dragon» (2000) και «Brokeback Mountain» (2005) έρχεται να μας χαρίσει το συγκλονιστικότερο πόνημά του. Ένα σωστό διαμάντι που καθηλώνει μέσα σ' ένα τρίωρο κινηματογραφικό σεμινάριο που θα μπορούσε να έχει τίτλο 'Η απόλυτη μετατροπή των κλισέ σε μία αυθεντική δραματουργική γραφή'. Διότι αυτό που παίρνει στα χέρια του και αναδεικνύει ο πανούργος Lee διόλου διαφέρει από μία κοινότοπη ιστορία κατασκοπίας στα χρόνια του Β' παγκοσμίου πολέμου που στο επίκεντρό της βρίσκεται μία απαγορευμένη ερωτική ιστορία κι εξαιτίας της μαίνεται η ηθική διαμάχη ανάμεσα στο καθήκον και το όλο και πιο εθιστικό ερωτικό πόθο. Αυτή όμως η περίτεχνη διαχείριση των κλισέ θα μπορούσε να αποδοθεί απλά στο βιβλίο της Eileen Chang και κατ' επέκταση στο σενάριο (James Schamus και Wang Hui-Ling), αν κάθε σεκάνς δε συνοδευόταν απ' τη σκηνοθετική δεξιοτεχνία του δημιουργού της. Ενδεικτικά μόνο ας αναφερθεί η σκηνή για ανθολογία του πρώτου φόνου της ομάδας όπου αποτυπώνει μοναδικά το μαρτυρικό βάπτισμα στο αίμα ενός δολοφόνου που η φύση του στέκεται ξένη ως προς αυτή του την πράξη.

Ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει το «Lust, Caution» είναι οι - όχι πρωτόγνωρες για Ang Lee - εκτενείς ερωτικές σκηνές. Η αλογόκριτη απόδοσή τους πάντως ουδόλως αναιρεί τη δραματουργική τους χρησιμότητα, με το σεξ να λειτουργεί ως ανάγλυφη αιτιολόγηση των αβυσσαλέων διλημμάτων που σφυροκοπούν τη Wang και θέτουν εν αμφιβόλω την έκβαση της αποστολής της. Οι Tony Leung και Wei Tang συνθέτουν ένα εκρηκτικό ερωτικό μείγμα κατάλληλο για να αποδοθεί η ένταση. Από την πλευρά του Lung, το ερμηνευτικό του εύρος καταδεικνύεται ιδανικά από την αντιδιαμετρικότητα της παρουσίας του ως κ.Chow στο «In The Mood For Love» κι ως κ.Yee εδώ. Παρότι η μόνη εμφανής εκφραστική διαφοροποίηση εντοπίζεται στο βλέμμα, η μετάλλαξή του ανάμεσα στους χαρακτήρες αυτούς είναι καθηλωτική. Όμως και η Wei Tang εντυπωσιάζει με τη βαθμιαία μετάβαση από την ανέμελη φοιτητριούλα σ' ένα παρ' ολίγον femme fatale που προδίδεται από τα ασυγχώρητα αισθήματά του.

Τι είναι όμως εν τέλει το 'Προσοχή, Πόθος'; Η δραματοποιημένη διαδικασία ωρίμανσης μίας πρωτάρας οργάνωσης αντιστασιακών, ένα προκλητικό ερωτικό δράμα εποχής ή μία χειρουργικής ακρίβειας ελεγεία πάνω στο ασήκωτο βάρος της πορείας προς το Γολγοθά που ονομάζουμε ηρωισμό; Η απάντηση είναι όλα τα παραπάνω μα και κάτι περισσότερο από το απλό άθροισμά τους. Με άλλα λόγια, μία από τις κορυφαίες ταινίες του καιρού μας.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 08-11-2007  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.