You The Living

Εσείς Οι Ζωντανοί

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 95'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Roy Andersson

Πρωταγωνιστούν: Patrik Anders Edgren, Bjοrn Englund, Elisabeth Helander, Gunnar Ivarsson, Leif Larsson

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Μια γυναίκα παραπονιέται στο φίλο της ότι κανείς δεν την καταλαβαίνει. Ένας εργάτης που έχει κολλήσει στην κίνηση αφηγείται στην κάμερα ένα παράξενο όνειρο που είχε. Μια δασκάλα ξεσπά σε λυγμούς μπροστά στην τάξη της επειδή μάλωσε με τον άντρα της κι εκείνος την αποκάλεσε 'μέγαιρα'. Μια νεαρή κοπέλα νομίζει ότι βρήκε τον αληθινό έρωτα στο πρόσωπο ενός ροκ κιθαρίστα μετά από μια σύντομη συνάντηση που είχαν. Ένας ψυχίατρος αναλύει στη γυναίκα του την κακή τροπή που πήραν οι επενδύσεις του την ώρα που κάνουν έρωτα... Ένα μικρό δείγμα των ψηφίδων που συνθέτουν το ιδιαίτερο μωσαϊκό της καινούριας δημιουργίας του Roy Andersson.

Επτά χρόνια μετά το αριστουργηματικό «Songs From The Second Floor», που υποδείκνυε τη συλλογική ενοχή ως την κύρια αιτία για την κατάντια των δυτικών κοινωνιών, ο σουηδός σκηνοθέτης επιστρέφει με μια εξίσου μαγευτική ταινία. Το «You, The Living», το οποίο εμπνέεται τον τίτλο του από ένα στίχο του Γκέτε, θα μπορούσε να αποτελεί και το νοηματικό 'αντίβαρο' των 'Τραγουδιών' αφού επικεντρώνεται σε μερικές από τις καθημερινές στιγμές των κατοίκων μιας μεγαλούπολης, από τη μια εξυμνώντας τις ως αναπόσπαστο κομμάτι της διαμόρφωσης των ανθρώπινων σχέσεων και από την άλλη σχολιάζοντας την αυξημένη προσήλωση σε αυτές που έχει ως αποτέλεσμα την αποκοπή από κάθε τι σημαντικό.

Μέσα από πενήντα σκηνές-βινιέτες, 'ενορχηστρωμένες' με τη γνωστή μαεστρία του Andersson και συχνά εμποτισμένες με γερές δόσεις από το πολύ λεπτό και πικρό χιούμορ που τον διακατέχει, οι ήρωες του «You, The Living» κινούνται για μία ακόμη φορά ως νεκροζώντανοι στα μουντά αστικά τοπία που απαρτίζουν το άμεσο περιβάλλον τους, δίχως ίχνος ελπίδας και ψυχικής δύναμης. Νιώθωντας την ασφυκτική πίεση του χρόνου που περνά, έρχονται αντιμέτωποι όχι μόνο με τα λάθη τους, αλλά και με τη συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούν να κάνουν σχεδόν τίποτε γι' αυτά. Μπορούν, όμως, να σηκώσουν το βλέμμα και να κοιτάξουν μπροστά. Έτσι κι αλλιώς, όπως αναφέρει κι ένας από αυτούς, "Αύριο είναι μια άλλη μέρα".

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 18-10-2007  |  Διανομή: Ama Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.