In The Valley Of Elah

Στην Κοιλάδα Του Ήλα

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 121'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Paul Haggis

Πρωταγωνιστούν: Tommy Lee Jones, Charlize Theron, Jason Patric, Susan Sarandon, James Franco

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Το τηλέφωνο χτυπά και ο Hank Deerfield (Tommy Lee Jones), βετεράνος του στρατού, πληροφορείται πως ο άρτι αφιχθείς από το Ιράκ γιος του αγνοείται. Θορυβημένος από τα μαντάτα κινά να τον εντοπίσει μέχρι τη στιγμή που ένα διαμελισμένο πτώμα αναγνωρίζεται ως ο Mike Deerfield (Jonathan Tucker). Ποια γεγονότα οδήγησαν στην άγρια δολοφονία ενός στρατιώτη που ως και λίγες μέρες πριν υπηρετούσε την πατρίδα του; Η ηγεσία του στρατοπέδου ποιεί την νήσσαν ενώ προσπαθεί να πάρει την υπόθεση πάνω της θέτοντας στο περιθώριο τις αστυνομικές αρχές. Ο Hank όμως σκαλίζει την υπόθεση με τη βοήθεια της ντετέκτιβ Emily Sanders (Charlize Theron). Τα ευρήματά τους θα συγκλονίσουν συθέμελα την κοσμοθεωρία του.

Τριζάτο θέμα που μιλά χωρίς περιστροφές και μισόλογα για τη φιλοσοφία του χθες και του σήμερα στο στρατό και πόσο αυτή δύναται να αποκτηνώσει το άτομο. Ζοχαδιασμένοι στρατιώτες με εξουσίες και την ταμπέλα του λαμπαδηδρόμου της Αμερικανικής δημοκρατίας (sic), κατατάσσονται στο σώμα με ψυχή και εκείνο έπειτα τους εμφυτεύει τη βία, το ένστικτο του φονιά και το δίκαιο της αυθαιρεσίας. Ο θάνατός σου η ζωή μου, μπόλιασμα στη βία και την κτηνωδία, μιλιταρισμός, στείρα ιεράρχηση και μετά άντε να καταφέρεις να παραμείνεις άνθρωπος όταν έμαθες να κοιμάσαι με το μαχαίρι στα δόντια. Και ποιος καλύτερος να 'διηγηθεί' μία τέτοια ιστορία από έναν βετεράνο αξιωματικό, που ζει με τους κανόνες, την ιεραρχία, την αυτοθυσία και την πίστη στη σημαία; Ένας Tommy Lee Jones που εισβάλλει στα έγκατα του ήρωά του, μεταμορφώνεται όχι μόνο σ' έναν παροπλισμένο στρατιωτικό με εγκαθιδρυμένες αξίες ή έναν τραγικό πατέρα που χάνει και το δεύτερο (στρατευμένο) γιο του. Αυτό θα ήταν το εύκολο κομμάτι για έναν ψημένο βετεράνο του σινεμά. Το θαυμαστό στην ερμηνεία του - που θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα μας απασχολήσει στα προσεχή Oscars - είναι η δυναμική και ουσιώδη υποκριτικά αναθεώρηση στην οποία υποβάλλει το χαρακτήρα, που δε συμβιβάζεται απλώς με τη σημειολογική αληθοφάνεια αλλά και αποδίδει ατόφια ψυχή.

Μπορεί το «Crash» να ήταν περισσότερο μία ταινία εσωτερικής κατανάλωσης για την αμερικανική κοινωνία, που δικαιολογημένα ως εκ τούτου το τίμησε με το κορυφαίο των Oscar, με το «In The Valley Of Elah» όμως ο Paul Haggis απευθύνεται σε κοινό εντός και εκτός συνόρων. Διατηρώντας μερικές χρονικές αναδρομές επιλέγει να υποστηρίξει περισσότερο τη γραμμική αφήγηση, στήνοντας ένα μεστό σεναριακά δράμα που υποβάλλει χάρη στην παρουσία του Tommy Lee Jones, σε έναν από τους πιο αβανταδόρικους ρόλους της μακρόχρονης πορείας του. Η υποστήριξη που έχει από την Charlize Theron όμως είναι σημαντική, αποδεικνύοντας κι εκείνη με τη σειρά της πως όταν τοποθετείται ενώπιον της κάμερας αισθάνεται περισσότερο ηθοποιός παρά μοντέλο. Ο ιδιαίτερα περιορισμένος ρόλος της Susan Sarandon στο ρόλο της συζύγου αποτελεί πολυτέλεια για το «In Valley Of Elah». Αν κάπου πάντως φαίνεται να αστοχεί η ταινία είναι στη μουσική επένδυση μιας και τα ακούσματα σε ορισμένες περιπτώσεις - και ιδιαίτερα στους τίτλους τέλους - δείχνουν ακατανόητα εκτός κλίματος.

Το «In The Valley Of Elah» μιλά για την αλλοτρίωση όταν η ψυχή φορά παραλλαγή, τη βία που γεννά βία και την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής όταν πρωτεύοντα ρόλο παίζουν τα ένστικτα και κάθε λογής 'αξίες'. Ο τίτλος παραπέμπει στη μάχη του Δαυίδ με το Γολιάθ στην κοιλάδα του Ηλά, σχηματοποιώντας το θάρρος για την υπερνίκηση του φόβου ως πρώτο βήμα για τη νίκη. Γιατί όμως να μην αποτελεί και μία σπόντα προς τα παραδοσιακά ιουδαιο-χριστιανικά ιδεώδη που διέπουν τις Η.Π.Α.; Η αναθεώρηση του κεντρικού ήρωα ως προς ό, τι συνήθιζε να υπηρετεί με πάθος και το βλέμμα του στο νεοσύλλεκτο που πλέοντας σε άγνοια εισέρχεται στο θάλαμο αποτελούν μία απάντηση από μόνα τους. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως γερόλυκοι του Hollywood όπως ο Tommy Lee Jones και ο Clint Eastwood πρωτοστατούν με τον τρόπο τους απέναντι στην κοσμοθεωρία που πρεσβεύουν οι σύγχρονες Η.Π.Α. συμμετέχοντας σε παραγωγές με κοινωνικό μήνυμα και καλλιτεχνική αξία.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 04-10-2007  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.