The Bourne Ultimatum

Το Τελεσίγραφο Του Μπόρν

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 111'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Paul Greengrass

Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Julia Stiles, David Strathairn, Albert Finney, Joan Allen

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Ο Jason Bourne βρίσκεται ακόμα στη Μόσχα, όπου είχε επισκεφτεί την κόρη του θύματος της πρώτης του αποστολής για να της εξομολογηθεί την αλήθεια για το θάνατο των γονιών της. Και για μια ακόμη φορά, προσπαθεί να ξεφύγει από την αστυνομία που τον έχει περικυκλώσει. Στο μεταξύ, ένας άγγλος δημοσιογράφος της Guardian που ερευνά την υπόθεση και γράφει για τον Bourne τραβά την προσοχή της CIA επειδή αναφέρει σε μια τηλεφωνική συνομιλία τη μυστική επιχείρηση 'Blackbriar'. Ο Bourne τον πλησιάζει στο Λονδίνο και κάνει ό,τι μπορεί για να ξεφύγει από τους δολοφόνους της CIA, αλλά δυστυχώς η απόπειρα έχει άσχημο τέλος για τον πανικόβλητο δημοσιογράφο. Καταλαβαίνοντας ότι δεν πρόκειται να τον αφήσουν ήσυχο (και βασανιζόμενος από σκόρπια ψήγματα μνήμης από την εκπαίδευσή του), ο δαιμόνιος πράκτορας αρχίζει την τελική αντεπίθεση που θα τον οδηγήσει στην Ισπανία, και από κει στην Ταγγέρη και πίσω στη Νέα Υόρκη για την τελική πράξη του δράματος.

Το τρίτο και τελευταίο μέρος της νεο-κατασκοπικής σειράς δράσης με ήρωα τον Jason Bourne βρίσκει στα ηνία και πάλι τον Paul Greengrass και το σκηνοθέτη του πρώτου μέρους Doug Liman και πάλι σε χρέη παραγωγού. Η δεινότητα του Greengrass πίσω από την κάμερα ευθύνεται για μερικές από τις καλύτερες σκηνές καταδίωξης που έχουμε απολαύσει τελευταία και δύσκολα έρχεται στο μυαλό κάποιο άλλο όνομα που όχι μόνο θα κατάφερνε να οργανώσει αυτό το χάος, αλλά θα επιτύγχανε να του προσδώσει πλοκή, δραματικότητα και αγωνία σε τέτοιο βαθμό που να μην επιτρέψει κανένα βλέμμα να περιπλανηθεί εκτός των ορίων της οθόνης ούτε για μια στιγμή! (Οι σκηνές στο Λονδίνο και την Ταγγέρη φτάνουν για να πείσουν και τον τελευταίο... Θωμά.) Πέραν της δράσης, το «The Bourne Ultimatum» ολοκληρώνει την ιστορία αναζήτησης της ταυτότητας της δολοφονικής μηχανής με τον κωδικό 'Jason Bourne' - αν και η σειρά βιβλίων του Robert Ludlum στα οποία βασίστηκε έχει ακόμα 'τεύχη' να προσφέρει.

Παρ' όλα αυτά, μένει στο τέλος η εντύπωση ότι η τριλογία του Bourne, μια τόσο καλογυρισμένη και σφιχτή ιστορία, δεν πρόκειται να περάσει στα κινηματογραφικά χρονικά με δάφνες και ότι σε μερικά χρόνια δε θα είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμα πλούσιο blockbuster της νέας χιλιετίας. Συγκρινόμενο με οποιοδήποτε αριστούργημα του είδους από το παρελθόν (όπως τα: «The French Connection» (1971), «The Conversation» (1974), «Three Days Of The Condor» (1975) και άλλα), το «The Bourne Ultimatum», αλλά και τα προηγούμενα μέρη του, δείχνουν να υπολείπονται μιας βαθύτερης ανάγνωσης. Το ότι η CIA έχει πράκτορες ανάμεσά μας που ελέγχουν τους πάντες χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία, το ότι κάμερες παρακολουθούν τους Λονδρέζους και γενικότερα τους κάτοικους κάθε δυτικής μεγαλούπολης, το ότι αυτός που κατέχει την πληροφορία έχει και τον πρώτο λόγο είναι κοινή γνώση εδώ και χρόνια. Όταν γράφονταν τα βιβλία του Ludlum ή γυρίζονταν οι προαναφερθείσες ταινίες, υπήρχε κάποιο νόημα στην αποκάλυψη αυτών των στοιχείων, αλλά ακόμα και τότε η κατασκοπική δράση και πλοκή αποτελούσε απλά το όχημα για να μιλήσει κάποιος ευρέως (και συγκαλυμένα, ταυτόχρονα) για άλλα θέματα που βασάνιζαν τις δυτικές κοινωνίες, όπως η συντριβή του πολίτη απέναντι στο κράτος και τους μηχανισμούς του, η λογοκρισία, ο φόβος της 'ξένης' απειλής, η καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων, ακόμα και η αναζήτηση της ταυτότητας μέσα στη σύγχρονη αστική ζωή ή η μοναξιά της μεγαλούπολης και η κατάντια των ανθρωπίνων σχέσεων. Σήμερα, που αυτά μπορούν και συζητιούνται ανοιχτά, απομένει μόνο η δράση για τη δράση. Και όπως φαίνεται, ούτε ο καταπληκτικός Jason Bourne δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 04-10-2007  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.