Ο Βασιλιας

Ο Βασιλιάς

Παραγωγή: 2002  |  Διάρκεια 130'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Νίκος Γραμματικός

Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας, Γιάννης Ζουγανέλης,

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Ο Βαγγέλης είναι ένας νέος που αποφυλακίζεται και παίρνει την απόφαση να ξεκόψει από τις παρέες του παρελθόντος. Νέο του σπίτι θα είναι το εγκαταλελειμμένο πατρικό του, στο χωριό του πατέρα του στην Πελοπόννησο. Οι κάτοικοι της περιοχής του υποδέχονται με καχυποψία. Ο μόνος που δείχνει να τον συμπαθεί είναι ο Πέτρος, ο Αστυνόμος της γειτονικής κωμόπολης. Σταδιακά όμως, ο Βαγγέλης εντάσσεται στην τοπική κοινωνία, έως τη στιγμή που φτάνει η Μαρία η γυναίκα της ζωής του. Από τη στιγμή αυτή τα πράγματα θα ξεφύγουν από τον έλεγχο.

To 1996 η ταινία του Νίκου Γραμματικού «Απόντες» απέσπασε τα σημαντικότερα βραβεία στο 37ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ( Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, ΑΑ Ανδρικού ρόλου"). Έξι χρόνια μετά ο Νίκος Γραμματικός επιστρέφει με την νέα ταινία μυθοπλασίας με τίτλο «Ο Βασιλιάς». Το σενάριο είναι του Νίκου Παναγιωτόπουλου βασισμένο σε μια ιδέα του Νίκου Γραμματικού. Η υπόθεση βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία και το γεγονός αυτό της δίνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Γραμματικός έχει όλα τα στοιχεία στα χέρια του για να κάνει μια σπουδαία ταινία. Μοιάζει όμως μπερδεμένος καθώς δίνει μια δραματική ιστορία, ενσωματώνοντας επιτυχώς και κωμικές στιγμές. Παράλληλα προσπαθεί να θίξει ταυτόχρονα πολλά και διαφορετικά ζητήματα. Στην ουσία ο Βασιλιάς είναι μια ταινία που μιλά για τη διαφορετικότητα, αλλά ο Γραμματικός σχολιάζει θέματα όπως ο ρατσισμός, τα ναρκωτικά, τη ζωή στην Ελληνική επαρχία και άλλα. Ο Βαγγέλης Μουρίκης ενσαρκώνει αποτελεσματικά τον ήρωα της ταινίας. Την παράσταση κερδίζει όμως ο Μηνάς Χατζησάββας στον σύνθετο ρόλο του Πέτρου του Αστυνόμου. Η ταινία βραβεύτηκε στο 43ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τα βραβεία ΓΑ Καλύτερης Ταινίας, ΑΑ Ανδρικού ρόλου, Σκηνογραφίας και Ήχου. Η τελική γεύση από το Βασιλιά, είναι θετική. Μένει το παράπονο ότι θα μπορούσε να ήταν αισθητά καλύτερη, μειώνοντας λίγο τη διάρκειά της.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 28-02-2003  |  Διανομή: Prooptiki

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.