Simpsons The Movie

The Simpsons: Η Ταινία

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 87'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: David Silverman

Πρωταγωνιστούν: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Η οικογένεια Simpsons διαμένει στο φιλήσυχο Springfield και φροντίζει πάντα να κάνει κάτι για να μη περνά απαρατήρητη. Γι αυτό ευθύνεται πρωτίστως ο αρχηγός της, Homer (Dan Castellaneta), που έχει την γκάφα σε ημερήσια διάταξη. Όταν λοιπόν προκαλέσει ανεπανόρθωτη μόλυνση στη λίμνη της περιοχής, ο πρόεδρος Arnold Schwarzenegger (!!) κι ο σύμβουλός του αποφασίζουν να θέσουν τη μικρή πόλη σε καραντίνα, κάτι που απευθείας σημαίνει και τον αφανισμό της. Τότε ο Homer, μαζί με τα υπόλοιπα θρυλικά μέλη της οικογένειάς του, τη Marge (Julie Kavner), το Bart (Nancy Cartwright), τη Liza (Yeardley Smith) και τη Maggie (Nancy Cartwright), θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν από τη μάνητα των υπολοίπων κατοίκων αλλά και τα 'περιβαλλοντικά' σχέδια της κυβέρνησης Schwarzenegger.

Σημάδεψαν την ιστορία της τηλεόρασης παγκοσμίως κερδίζοντας φανατικούς οπαδούς, ξεκινώντας το 1989 και κατακτώντας μέσα σε 18 κύκλους τα '90s. Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου να κάνουν το αποφασιστικό τρομοκρατικό χτύπημα και στη μεγάλη οθόνη. Για να κάνει όμως τον απαραίτητο κρότο και να προκαλέσει αρκετά θύματα (γέλιου) δε θα μπορούσαν να λείψουν οι βασικοί συντελεστές μέσω των οποίων γεννήθηκαν και αναδείχθηκαν οι Simpsons. Από το σκηνοθέτη David Silverman, τους εμπνευστές-σεναριογράφους Matt Groening και James L. Brooks ως τους ηθοποιούς που έδωσαν πνοή-φωνή στους θρυλικούς χαρακτήρες της σειράς, όλοι βρέθηκαν στο γνώριμο πόστο για να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το ισχυρότερο χαρτί της σειράς, η σάτιρα, βρίσκεται στα καλύτερά της, επίκαιρη και καταιγιστική, χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν. Πυροβολεί κατά βούληση τα κακώς κείμενα της πολιτικής, κοινωνικής, θρησκευτικής, καλλιτεχνικής ζωής των Η.Π.Α., ξεσκίζει τις υποκριτικές περιβαλλοντικές ανησυχίες του δυτικού κόσμου μέσα από ευφάνταστες ατάκες και ζωηρό χιούμορ και όλα μέσα στην οικονομική συσκευασία των 87 λεπτών. Απλά, συνοπτικά και ξεκάθαρα, οι Simpsons δεν επιχειρούν το πολύκροτο βήμα στο σινεμά για το θεαθήναι. Έχουν ξεκάθαρο λόγο ύπαρξης, τον δικαιολογούν στο έπακρο, δε σπαταλούν ούτε λεπτό από το διαθέσιμο χρόνο τους κι εν κατακλείδι κάνουν τη διαφορά στο πολύπαθες τα τελευταία χρόνια είδος της κωμωδίας. Είναι μήπως τυχαίο που οι πιο αστείες ταινίες εδώ και καιρό είναι τα «Flushed Away» και «The Simpsons Movie»; Αμφότερα ανήκουν στη γενικότερη κατηγορία των κινουμένων σχεδίων που ακόμα δείχνει να έχει γεμάτο το ντεπόζιτο της έμπνευσης.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 30-08-2007  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.