Alexandra

Αλεξάνδρα

Σινεφίλ  |  Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Aleksandr Sokurov

Πρωταγωνιστούν: Galina Vishnevskaya, Vasily Shevtsov, Raisa Gichaeva, Andrei Bogdanov, Alexander Kladko

Κριτική: Δημήτρης Βαρελάς

Η γιαγιά Aleksandra Nikolaevna μπαίνει στο τρένο και ταξιδεύει προς τη Τσετσενία. Πηγαίνει στο ρώσικο στρατόπεδο για να συναντήσει τον εγγονό της Denis που είναι ένας αξιοσέβαστος αξιωματικός. Στις λίγες μέρες της διαμονής της θα εξερευνήσει ένα διαφορετικό κόσμο. Ένα χώρο χωρίς γυναίκες, όπου στρατιώτες περιφέρονται σε ένα μουντό περιβάλλον και υπάρχει μια συνεχόμενη ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Εκεί θα συναντήσει ανθρώπους και θα μιλήσει με στρατιώτες αλλά και ντόπιους, θα ζήσει την καθημερινότητά τους και θα βοηθήσει με τον τρόπο της. Ο πόλεμος έχει τελειώσει, η ζωής πρέπει να συνεχιστεί.

Ο Sokurov είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο καταξιωμένους σκηνοθέτης στο κόσμο. Πρόκειται για ένα δημιουργό με ξεχωριστό όραμα που έχει προσφέρει πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ. Η Aleksandra ήταν υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα του φετινού Φεστιβάλ των Καννών όπου χειροκροτήθηκε από κοινό και κριτικούς. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντούμε το θρύλο της όπερας Galina Vishnevskaya. Ο Sokurov επισημαίνει πως η ταινία δεν θα γινόταν χωρίς αυτήν και πως ο ρόλος γράφτηκε ειδικά για αυτήν και τον διαμόρφωσαν μαζί. Η Vishnevskaya αποπνέει μια μεγάλη και δραματική εμπειρία ζωής και λιτά αποδίδει στην Aleksandra χαρακτηριστικά μια γνήσιας Ρωσίδας.

Στη ταινία δεν υπάρχουν πυροβολισμοί, ούτε άμεση απεικόνιση του πολέμου. Η κάμερα εστιάζει στα πρόσωπα, στο τι γίνεται μετά το πόλεμο και πως άνθρωποι και από τις δύο πλευρές προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στη νέα διαμορφωμένη κατάσταση. Η Aleksandra βοηθά τους στρατιώτες και ανεβάζει το ηθικό τους αλλά ταυτόχρονα γίνεται εύκολα φίλη με συνομήλικες της στο τοπικό παζάρι αποδεικνύοντας πως δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Οι αργοί ρυθμοί του Sokurov μπορεί να φανούν κουραστικοί σε μέρος του κοινού και η ιστορία σχηματική. Μπορεί όμως κάποιος να θαυμάσει έναν δημιουργό που ξέρει τέλεια να χρησιμοποιεί την κάμερα, να πειράζει τα χρώματα και να παίζει με το φως. Μα πάνω από όλα μια καθαρά ανθρωποκεντρική ταινία, για την αξία της αλληλοκατανόησης και μια ατμόσφαιρα συγχώρεσης και αποδοχής που ισχύει όχι μόνο για την Τσετσενία, αλλά για κάθε μέρος που βίωσε ή βιώνει τον εφιάλτη του πολέμου.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 30-08-2007  |  Διανομή: New Star

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.