Harry Potter And The Order Of Phoenix

Ο Χάρι Πότερ Και Το Τάγμα Του Φοίνικα

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 138'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: David Yates

Πρωταγωνιστούν: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Michael Gambon

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ενώ η ωρίμανση - τόσο σε ηλικία όσο και σε ικανότητες - του Harry Potter (Daniel Radcliffe) προχωρά, η επιστροφή του στο Hogwards φέρνει αναστάτωση. Η πρόσφατη αναμέτρησή του με το Voldermort (Ralph Fiennes) αμφισβητείται από τους περισσότερους ενώ η αυταρχική νέα καθηγήτριά, Dolores Umbridge (Imelda Staunton), ψάχνει ευκαιρία να τον αποβάλει απ' τη σχολή. Η επίμονη άρνηση του Dumbledore (Michael Gambon) να τον συναντήσει θα στρέψει το Harry στη σταθερή αξία των φίλων του, Hermione (Emma Watson) και Ron (Rupert Grint), αλλά και στη χειραγώγηση των δυνάμεών του εν όψει της βέβαιης - κατ' εκείνον - νέας σύγκρουσής του με το Voldermort.

Ένας από του διασημότερους ήρωες του καιρού μας, o βγαλμένος από τη χρυσή πένα της J.K. Rowling Harry Potter προκαλεί φρενίτιδα ενθουσιασμού σε μικρούς και μεγάλους. Ξεκαθαρίζω εξ αρχής πως ούτε τον ενθουσιασμό αυτό συμμερίζομαι - αναφερόμενος στο ενήλικο κοινό - ούτε ασχολήθηκα ποτέ με τα διηγήματα της σειράς. Παρόλα αυτά είναι αδιαμφισβήτητη η επιτυχία τόσο των βιβλίων όσο και των κινηματογραφικών μεταφορών τους. Έτσι μόνο ως φυσικό επόμενο μπορεί να θεωρηθεί το μέγεθος της προσμονής για την πέμπτη ταινία με ήρωα τον πιτσιρικά μάγο.

Το καλά νέα για τα... μεγαλύτερα παιδιά-φίλους του Potter είναι πως το «Harry Potter And The Order Of The Phoenix» 'σκοτεινιάζει' εν σχέσει με τα προηγούμενα. Έτσι έχουμε μία παράλληλη ωρίμανση του ήρωα και της σειράς ταινιών, κάτι που μπορεί μεν να πονοκεφαλιάζει περισσότερο μερικούς γονείς για το αν θα πρέπει να επιτρέψουν στο μικρό καμάρι τους να δει τον ήρωά του εν δράσει, όμως σαφέστατα εξυπηρετεί την ταινία αυτή καθαυτή. Ο σκηνοθέτης David Yates τηρεί το πνεύμα των προηγουμένων ταινιών, ακολουθώντας ασφαλείς σταθερές που δε θα ξενίσουν το απαιτητικό και με άποψη κοινό. Η φωτογραφία του Slawomir Idziak παραμένει ανώτερη από τα προσεγμένα ειδικά εφέ, εκμεταλλευόμενη τους υποβλητικούς φωτισμούς, χαρίζοντας ατμόσφαιρα μυστηρίου.

Με την πρωταγωνιστική τριάδα - Radcliffe, Watson, Grint - να ωριμάζει χρόνο με το χρόνο και την ταυτόχρονη παρουσία χαρισματικών ηθοποιών (Alan Rickman, Emma Thompson, Gary Oldman, Helena Bonham Carter) να δικαιολογεί το χαρακτηρισμό all-star-cast, Ο 'Harry Potter Και Το Τάγμα Του Φοίνικα' συνεχίζει επάξια το δοξασμένο στη συνείδηση του κοινού και των Box Office κινηματογραφικό ταξίδι στη μαγεία. Όντας μία ταινία πιστών οπαδών πέρα από οτιδήποτε άλλο, έχει όλα τα φόντα να αποζημιώσει την αναμονή τους, ανανεώνοντας το ραντεβού για τις δύο επικείμενες συνέχειες. Για τους υπόλοιπους, απλώς αποτελεί τη νέα ταινία ενός geek με μαγικές ικανότητες που μπερδεύονται ακόμα και να ξεχωρίσουν τους τίτλους των προηγούμενων φιλμ. Τα πάντα όμως είναι θέμα οπτικής...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 21-08-2007  |  Διανομή: Village Films

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.