Bug

Το Μικρόβιο Του Φόβου

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 102'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: William Friedkin

Πρωταγωνιστούν: Ashley Judd, Michael Shannon, Lynn Collins, Brian F. O'Byrne, Harry Connick Jr.

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Η Agnes (Ashley Judd) μένει μόνη σ' ένα φτηνό μοτέλ. Έχει μόλις φύγει από έναν προβληματικό γάμο με τον προσφάτως αποφυλακισθέντα σύζυγό της, Jerry (Harry Connick Jr.), ενώ ζει με το φόβο της επιστροφής του. Τη νύχτα δέχεται κάποια βουβά τηλεφωνήματα τα οποία πιστεύει πως προέρχονται από εκείνον. Μία φίλη της, η R.C. (Lynn Collins), θα της γνωρίσει τον Peter (Michael Shannon), έναν λιγομίλητο νεαρό με τον οποίο η Agnes θα συγκατοικήσει και σύντομα θα κάνει σχέση. Ο Peter όμως μιλά παράξενα, ισχυριζόμενος πως ζωύφια κατοικούν στο σώμα του, ως αποτέλεσμα κάποιων παράξενων πειραμάτων στα οποία τον υπέβαλαν όταν υπηρετούσε στον Κόλπο. Αυτή του η ψύχωση θα αρχίσει να επηρεάζει και την Agnes οδηγώντας τους αργά και σταθερά στην παράνοια.

Φαίνεται πως ο William Friedkin επιστρέφει στα γνώριμα υψηλά του standards. Το διακεκριμένο θεατρικό «Bug», γραμμένο από τον Tracy Letts, περνά στην μεγάλη οθόνη παραμένοντας στη φύση του θεατρικό χωρίς όμως να αποκόπτεται από το μέσο στο οποίο φιλοξενείται, χάρη πρωτίστως στη σκηνοθετική δεινότητα του δημιουργού των «Exorcist» και «The Cruising» αλλά και επειδή οι ερμηνείες των Ashley Judd και Michael Shannon είναι υπερεπαρκείς. Ο Shannon, που έχει αναμετρηθεί με το ίδιο έργο στο σανίδι, διατηρεί μία περισσότερο θεατρική ερμηνεία, περισσότερο νευρώδη και εκρηκτική. Από μεριάς της Judd, το λιγότερο που μπορώ να πω είναι πως συγκλονίζει, παρουσιαζόμενη μεταμορφωμένη εμφανισιακά, ζέχνοντας από παντού παρακμή, ενώ εισβάλλει θρυμματισμένη στα βαθύτερα έγκατα του εθισμού και της τρέλας.

Ο Friedkin ξέρει καλά άλλωστε να στριμώχνει τους ήρωές του από την εποχή του 'Εξορκιστή' και δε χάνει ευκαιρία να το πράξει πάλι. Τέσσερις τοίχοι αρκούν για να εγκλωβίσουν και να θρέψουν μία τραγική ιστορία. Δραματουργικά η ταινία ανυψώνεται λεπτό με το λεπτό, τουλάχιστον ως το σημείο όπου αρχίζει να κουράζει η παρατεταμένη διάρκειά του, δηλαδή όχι νωρίτερα από τα μισά κι ύστερα του δευτέρου μέρους. Παρότι η οικονομία λείπει αισθητά, ώστε να αποφευχθεί η ψυχολογική κόπωση του θεατή, δε μπορούμε παρά να βγάλουμε το καπέλο όχι μόνο στην προφανή σκηνοθετική δεξιοτεχνία του δημιουργού, αλλά στην εκπληκτική προσέγγιση του κόσμου της παράνοιας, των αυτοκαταστροφικών εμμονών και δευτερευόντως του αρρωστημένου εθισμού σε πρόσωπα. Κι αν η τρέλα διαφαίνεται εύκολα πόσο αυθεντικά αποδίδεται, ο εθισμός εμφανίζεται σε δεύτερο επίπεδο συμμετέχοντας κι αυτός στην ψυχική βύθιση του πρωταγωνιστικού ζεύγους. Η Agnes, μην έχοντας πού αλλού να στηριχθεί, στρέφεται προς τον Peter και από την ανάγκη της για ανθρώπινη επαφή αναγκάζεται να αυθυποβάλει τις αισθήσεις της στο νοητικό χάος του συντρόφου της. Ο φαύλος κύκλος της καταστροφής είναι ένα 'γύρω-γύρω-όλοι' με τη ρουφήχτρα στη μέση να οδηγεί καταδικαστικά στην ψύχωση.

Κρίμα όμως που το φινάλε καθυστερεί τόσο πολύ, αποτελώντας το μοναδικό αγκάθι στο κατά τα άλλα αριστοτεχνικό, έντονα θεατρικό, ψυχολογικό θρίλερ. Αν όμως αποκομίζουμε κάτι εν τέλει, αυτό είναι μία σπάνια κλειστοφοβική περιήγηση στην τρέλα. Το «Bug» είναι από τους πλέον εύστοχους και διαφωτιστικούς εν σχέσει με τη θεματολογία της ταινίας τίτλους που θυμάμαι. Ένα bug στο σώμα, στους φόβους, στο μυαλό.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 26-07-2007  |  Διανομή:   |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.