28 Weeks Later

28 Εβδομάδες Μετά

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 99'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Juan Carlos Fresnadillo

Πρωταγωνιστούν: Robert Carlyle, Rose Byrne, Jeremy Renner, Harold Perrineau, Catherine McCormack

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ανθρωποι λουφάζουν σε σπίτια-καταφύγια. Το τρεμάμενο φως των κεριών παραπέμπει σε εποχές δύο και τρεις αιώνες πριν. Η Βρετανία έχει προ πολλού καταρρεύσει χάρη στην πανδημία που μετέτρεψε την πλειοψηφία των πολιτών σε λυσσασμένα για ανθρώπινη σάρκα όρνια. Η στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ όμως και οι fellow Americans έχουν επανακτήσει σταδιακά τον έλεγχο του μεγάλου νησιού μιας και έχουν περάσει μήνες από τότε που ο τελευταίος μολυσμένος πέθανε από ασιτία. Έτσι οι 'ειρηνευτικές δυνάμεις' ακολουθώντας βήματα πρωτοκόλλου εγγυώνται για το σταδιακό επαναπατρισμό των λίγων υγιών Βρετανών. Ένας πατέρας (Robert Carlyle) και τα δύο παιδιά του ξανασμίγουν στην προστατευμένη ζώνη-1 του υπό ανοικοδόμηση Λονδίνου. Εκείνα όμως εισβάλλουν κρυφά στο μη ασφαλές τμήμα της πόλης και βρίσκουν τη θεωρούμενη νεκρή μητέρα τους. Στις ιατρικές εξετάσεις όμως προκύπτει πως η γυναίκα είναι φορέας του ιού και ο εφιάλτης ξαναρχίζει.

Από μία οπτική, η οποία δε μπορεί να λησμονηθεί, το sequel του απροσδόκητα δυνατού «28 Days Later» προέκυψε και από το ενδεχόμενο της εμπορικής εκμετάλλευσης του πρώτου. Ο Danny Boyle αφήνει όμως την σκηνοθετική καρέκλα παραμένοντας στο project μονάχα με την ιδιότητα του παραγωγού. Ο 40χρονος Ισπανός 'διάδοχός' του, Juan Carlos Fresnadillo, έχει στο ενεργητικό του με θετικό πρόσημο το προ εξαετίας «Intacto» όμως η εμπλοκή του σε έναν τίτλο που έχει οριοθετηθεί από μία έντονη σκηνοθετική έκφραση αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες. Τουλάχιστον μέχρι το τέλος της πρώτης σεκάνς...

Μετά το πέρας αυτής και αφού καταφέρεις να ηρεμήσεις από μία τρελή καταδίωξη υπό τους ήχους του 'Don Abandons Alice' (πρόκειται για παραλλαγή του άφθαστου 'In The House - In A Heartbeat', δια χειρός John Murphy που και εδώ κεντάει) πετάς στην άκρη κάθε υπό σκέψη ένσταση και βολεύεσαι καλύτερα στο κάθισμά σου γιατί πιθανότατα μόλις κατάλαβες πως θα είναι λάθος ασυγχώρητο αν χαθεί έστω κι ένα καρέ. Αυτό που φωνάζει όσο περνά η ώρα είναι το ταλέντο του Fresnadillo, που χωρίς να αναιρεί το 'δόγμα-Boyle' γυρίζει σίγουρος για τον εαυτό του μία πολιτική ταινία που αποδίδει τις υψηλότερες των τιμών στα 'zombie movies' (ή έστω zombie-like, για όσους αρνούνται να χαρακτηρίσουν νεκροζώντανους τους μολυσμένους του '28 Εβδομάδες Αργότερα'). Φυσικά, μιλώντας για πολιτική ταινία δεν προτίθεμαι να αναιρέσω τον horror χαρακτήρα της, ούτε πολύ περισσότερο την ντελιριακή δράση που όταν βρίσκεται σε έξαρση σε σφυροκοπά ανελέητα ενώ ζητάς διψασμένα κι άλλο. Ταυτόχρονα όμως εξακοντίζονται από οθόνης κεραυνοί πολιτικής κατακραυγής. Οι...'ειρηνευτικές δυνάμεις', οι 'code red' μαζικής καταστροφής, το απόλυτα ειρωνικό της αμερικανικής κατοχής σε βρετανικό έδαφος και βεβαίως η τελική σεκάνς - με έμφαση στον τόπο όπου καταλήγει η πλοκή - είναι βέλη δηλητηριώδη που καταμαρτυρούν ένα δριμύ πολιτικό κατηγορώ. Η τροφή όμως δεν παρέχεται μονάχα για σκέψη, αφού το «28 Weeks Later» διεγείρει ακραία την απόλαυση μέσα από μία ξέφρενη οπτικοακουστική οδό.

Στο σύνολό τους οι ηθοποιοί κερδίζουν το στοίχημα του να μη χαθούν μέσα στους φρενήρεις ρυθμούς της ταινίας. Η Rose Byrne συγκεκριμένα, επιβεβαιώνει την ανοδική τροχιά της μετά τα πρόσφατα «Sunshine» και «The Dead Girl» ενώ αναμένουμε πώς θα αναμετρηθεί με ρόλους που δε θα είναι συμβατοί με το υπέροχα μελαγχολικό της πρόσωπο.

Να λοιπόν που η θεματολογία των zombies όχι μόνο δεν εξαντλείται αλλά αποδεικνύει κάθε φορά (ακόμα και μέσα από την παρωδία του «Shawn Of The Dead») πόσο επίκαιρη είναι. Το τελευταίο δείγμα της μάλιστα δίνει εξαιρετική πάσα για κάποια δεύτερη συνέχεια που πλέον μοιάζει επιβεβλημένη. Εν τέλει, βγαίνοντας απ' την αίθουσα στέκεσαι με την ικανοποίηση ενός μανιακού. Φαίνεται πως ο ιός έχει μπει πλέον στο αίμα σου. Ποιους άραγε σκέφτεσαι να φας;

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 19-07-2007  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.