Azuloscurocasinegro

Σκουρομπλεσχεδονμαυρο

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 105'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Daniel Sanchez Arevalo

Πρωταγωνιστούν: Quim Gutierrez, Marta Etura, Antonio de la Torre, Hector Colome, Raul Arevalo

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ύστερα από το εγκεφαλικό επεισόδιο του πατέρα του, ο νεαρός Jorge (Quim Gutierrez) αναλαμβάνει τη φροντίδα του ενώ επίσης φορτώνεται και τα καθήκοντα του, δηλαδή θυρωρός στην πολυκατοικία όπου διαμένουν. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι η μόνη που του προκαλεί δυσφορία, μιας και τον βαραίνουν παράλληλα οι σπουδές του και η σχεδόν σχέση που έχει με την Natalia (Eva Pallares). Ενώ προσπαθεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των άλλων αλλά και τα φιμωμένα όνειρά του, δέχεται μία απρόσμενη πρόταση από τον πρόσφατα αποφυλακισθέντα αδερφό του σχετικά με την κοπέλα που γνώρισε και ερωτεύτηκε στη φυλακή, την Paula (Marta Etura).

Νεανικές ανησυχίες, ενηλικίωση, προδομένα όνειρα και κωμικοτραγικές καταστάσεις βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της ταινίας που μπλέκει συμπαθητικά το δράμα με την κωμωδία όπως ακριβώς κάνει ο τίτλος με τα χρώματα. Μία ομάδα χαρακτήρων, που κυμαίνονται από τραγικές φιγούρες (ο ανήμπορος πατέρας) μέχρι ανάλαφρους τύπους (ο κολλητός του Jorge, Israel, τον οποίο υποδύεται ο Raul Arevalo) βρίσκονται στο 'μάτι' του Daniel Sanchez Arevalo. Οι προθέσεις του δείχνουν χαλαρές, επιχειρώντας όχι να επιβαρύνει ψυχολογικά αλλά να προβληματίζει ανάλαφρα με τους ακραίους ήρωες και τις καταστάσεις που θα μπορούσαν να εντάσσονται από ένα βαρύγδουπο δράμα ως μία συνηθισμένη σαπουνόπερα. Μέσα από το οικογενειακό δράμα, την επανένταξη του αδερφού του Jorge, την κακοποιημένη κοπέλα στη φυλακή και τον Israel που ψάχνει να μάθει την αλήθεια για τις σεξουαλικές προτιμήσεις τόσο του πατέρα του όσο και του ίδιου, διάφορα λιγότερο ή περισσότερο αληθοφανή περιστατικά περνούν από μπροστά μας με ταχύτητα συγκρίσιμη της καθημερινότητας, όταν φτάνουμε στο σημείο να γινόμαστε μάρτυρες καταιγιστικών αλλαγών. Σίγουρα το τελευταίο δε συμβαίνει κάθε μέρα, εδώ όμως κάπου εντάσσεται το κωμικό στοιχείο του «Azuloscurocasinegro» που προσπαθεί να το διαφοροποιήσει από το δράμα. Εξάλλου ο ισπανικός κινηματογράφος έχει δείξει τις δυνάμεις του σε καθαρόαιμα δράματα όπως στο 'Η Θάλασσα Μέσα Μου' και κάτι το διαφορετικό είναι πάντοτε καλοδεχούμενο.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σχέση εξάρτησης του Jorge με την κοπέλα του και κατ' επέκταση το ερωτικό τρίγωνο που προκύπτει όταν στο προσκήνιο εμφανίζεται η Paula. Το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας που αγγίζεται με τον Israel και τον πατέρα του αφήνεται περισσότερο στο πλαίσιο της βολικής διακωμώδησης που εμπεριέχει λιγότερο ρίσκο για την ίδια την ταινία και το κοινό. Παρά τις όποιες συμβάσεις όμως που καλείται να εξυπηρετήσει, το «Azuloscurocasinegro» γίνεται αρεστό και οικείο επειδή μέσα από τις όποιες γραφικές ακρότητές της αναφέρεται σε υπαρκτά προβλήματα που επιθυμεί να τα δει με ανθρωπιά και ελαφρά αισιοδοξία μέσα από χαρακτήρες συμπαθείς και ευάλωτους. Οι νεαροί ηθοποιοί της ταινίας κερδίζουν τις εντυπώσεις και ποιο συγκεκριμένα το 'τρίγωνο' Quim Gutierrez, Marta Etura και Eva Pallares.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-06-2007  |  Διανομή: Filmtrade  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.