Dead Man's Shoes

Τα Παπούτσια Του Νεκρού

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Shane Meadows

Πρωταγωνιστούν: Paddy Considine, Gary Stretch, Toby Kebbell, Jo Hartley, Seamus O'Neill

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Η επιστροφή του Richard (Paddy Considine) στο μικρό ιρλανδέζικο χωριό απ' όπου κατάγεται δεν χαρακτηρίζεται από νόστο. Ο πρώην μισθοφόρος στρατιώτης κρύβει μέσα του οργή για μία σπείρα εμπόρων ναρκωτικών της περιοχής την οποία δε σκοπεύει να κρατήσει για πολύ στη ψυχή του. Ο τρόπος που αντιμετώπισαν το νοητικά καθυστερημένο αδερφό του είναι το έγκλημα που τον οδηγεί στην αυτοδικία. Με κρύο αίμα τους καθιστά σαφές πως τίποτα δε θα τελειώσει αν στο τέλος όλοι τους δε καταλήξουν νεκροί.

Ένα λιτό στην αφήγηση και το ύφος φιλμ προερχόμενο από το μεγάλο νησί, το «Dead Man's Shoes», έρχεται να μας θυμίσει πως σημασία δεν έχει με ποιον τρόπο σκοτώνεις τους 'κακούς' αλλά το αφηγηματικό ύφος με το οποίο επιλέγεις να το αποδώσεις. Με άρμα έναν ήρωα αντικινηματογραφικό στην όψη, όπως ο Richard Paddy, ένα κατά τα άλλα βαρετό επαρχιακό σκηνικό και μία παρέα αδιάφορων απατεωνίσκων γ' κατηγορίας στήνεται μία οργισμένη ιστορία που κερδίζει εντυπώσεις σχεδόν από το πουθενά. Χωρίς τα έντονα χρώματα του «Kill Bill» και τα λίτρα αίμα να ρέουν στήνεται μία συννεφιασμένη εκδίκηση που αποστρέφεται κάθε τι το επιτηδευμένο και στυλιζαρισμένο. Ο Shane Meadows κρατά έξω από το κάδρο οτιδήποτε θεώρει περιττό, οπτικά και αφηγηματικά, διατηρώντας μόνο μερικά flashbacks για την απαραίτητη ενημέρωση του θεατή ως προς τη μάνητα του ήρωα. Η πλοκή προχωρά χέρι-χέρι με την αιτιολογία της δράσης του και το αυτό που τελικά μένει στο τέλος είναι κάτι περισσότερο από μία στοίβα πτώματα. Είναι μία ιστορία αυτοδικίας αλλά και μία σιωπηρή αίτηση συγχώρεσης προς το πρόσωπο εκείνο που βασανίστηκε όχι μόνο από τους δράστες αλλά και από την απουσία του αδερφού του. Μία εκδίκηση που έρχεται να αποδώσει 'δικαιοσύνη' υπέρ τρίτου φέρει πάντοτε το σαρκοφάγο αίσθημα της ενοχής και της αυτομεμψίας.

Η σιωπή που φέρει ο low-profile αντιήρωας του Paddy Considine είναι και το πλέον ελκυστικό στοιχείο όχι μόνο του ιδίου αλλά και ολόκληρου ίσως του project, καθώς ταιριάζει γάντι υφολογικά στο «Dead Man's Shoes» από το πρώτο ως το τελευταίο του λεπτό. Ως εκ τούτου η συνέπεια και η συνοχή που παρουσιάζει το πόνημα του Meadows είναι κάτι που θεωρείται περίπου ως φυσικό επόμενο της φιλοσοφίας που ακολούθησε με σύνεση ο δημιουργός και οι συνεργάτες του.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-06-2007  |  Διανομή: Seven Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.