Bridge To Terabithia

Η Γέφυρα Για Την Τεραμπίθια

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 95'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Gabor Csupo

Πρωταγωνιστούν: Josh Hutcherson, AnnaSophia Robb, Zooey Deschanel, Robert Patrick, Bailee Madison

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο μικρός Jesse (Josh Hutcherson) δυσκολεύεται να βρει τον εαυτό του ανάμεσα στο σχολείο, το σπίτι και τη ροπή του προς την ονειροπόληση μέσω της ζωγραφικής. Στο πρώτο δεν είναι δημοφιλής και αντιμετωπίζει προβλήματα ενώ στο δεύτερο ο πατέρας του δείχνει να μην εκτιμά την κλίση του. Όταν όμως στη γειτονιά έρθει η Leslie (AnnaSophia Robb) ο κλεισμένος στον εαυτό του πιτσιρικάς θα βρει μία συντροφιά με τα ίδια ενδιαφέροντα. Οι αναζητήσεις τους στο δάσος θα τους φέρουν σε ένα κόσμο μαγικό και γοητευτικό, την Terabithia, στην οποία κατοικούν απίθανα πλάσματα. Αυτή όμως η περιήγηση κρύβει εκπλήξεις, ευχάριστες και δυσάρεστες...

Από το βραβευμένο βιβλίο της Katherine Paterson ξεπηδά μία ακόμα 'παιδική' ιστορία με σκοπό να κάνει καριέρα στο σινεμά. Αλλωστε δεν είναι λίγα τα παραδείγματα, από το δημοφιλέστατο «Harry Potter» ως το πιο πρόσφατο και αδιάφορο «Eragon», που πάλεψαν με το μυθικό θηρίο που λέγεται box office για να κερδίσουν δόξα, όνομα και χρήμα. Στην περίπτωση του «Bridge To Terabithia» δεν έχουμε να κάνουμε με νέο φαινόμενο-Harry Potter και πολύ περισσότερο η εν λόγω ταινία δεν δείχνει ικανή να προσελκύσει εύκολα ενήλικο κοινό, εκτός φυσικά αν αναφερόμαστε σε εκείνους που γοητεύονταν παιδιά από το πρωτότυπο. Μη έχοντας διαβάσει το βιβλίο, δε μπορώ να ξέρω κατά πόσο η ταινία διατηρείται σε συνεπή επαφή μ' αυτό. Απαλλαγμένος από αυτήν την ως επί το πλείστον αχρείαστη σύγκριση (μιας και μιλάμε για διαφορετικά μέσα) μπορώ να τοποθετηθώ μονάχα ως προς το φιλμ.

Το «Bridge To Terabithia» δείχνει εκ πρώτης όψεως αρκετά συμβιβασμένο με το πνεύμα των συγγενών ταινιών. Από τους αρκετούς ακραίους χαρακτήρες μέχρι τους κλισέ διαλόγους θα μπορούσε να είναι μία οποιαδήποτε από αυτές. Δύο παιδάκια που διαφέρουν από τα υπόλοιπα τόσο ώστε να μη το εκτιμούν εκείνοι που τα περιβάλλουν δεν είναι μία ιστορία που παρέχει εχέγγυα για να αποστασιοποιηθεί ολόκληρη η προσπάθεια από συνήθεις πρακτικές. Οι δύο μικροί πρωταγωνιστές τίθενται - λογικά - στο επίκεντρο, προσπαθώντας να δείχνουν όσο πιο συμπαθείς και προσιτοί γίνεται, με την AnnaSophia Robb να χαμογελά αρκετά περισσότερο από ό,τι θα θέλαμε και τον Josh Hutcherson να υποδύεται το κλασσικό άκακο παρεξηγημένο παιδάκι. Το ιδιόρρυθμο τρίγωνο που σχηματίζουν οι δύο τους με την καθηγήτριά τους Μs. Edmonds (Zooey Deschanel) θυμίζει πολύ μία ξεχασμένη ταινία με τον Macaulay Culkin γνωστή ως 'Το Κορίτσι Μου' («My Girl»). Υπάρχει λοιπόν κάτι που για το οποίο το «Bridge To Terabithia» μπορεί να μας εκπλήξει, έστω και μέσα από τις 'απαραίτητες' συμβάσεις που ακολουθεί;

Η απάντηση εδώ είναι θετική, κυρίως χάρη στην ανατροπή που λαμβάνει χώρα και μας πιάνει σχεδόν στον ύπνο. Από το σημείο αυτό και μετά σταματά να 'βρέχει' από παντού γλυκύτητα και χαμογελαστά προσωπάκια και το όλο ύφος παίρνει μία σαφώς σκοτεινότερη και πιο γοητευτική μορφή. Εκεί τίθενται για πρώτη φορά στην ταινία του Gabor Csupo πτυχές έστω του ζητήματος της απώλειας και της σχέσης που αυτή αναπτύσσει με την καταπραϋντική στροφή προς τη φαντασία και την ονειροπόληση. Ο μαγικός κόσμος της Terabithia δεν βρίσκεται εν τέλει ποτέ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ταινίας, καθώς χρησιμοποιείται ως μέσο για να ξεφύγουν οι μικροί ήρωες από το χάος της ζωής που δε μπορούν να αντιμετωπίσουν ή να κατανοήσουν. Αυτό και μόνο αρκεί για να διαφοροποιήσει το «Bridge To Terabithia» σε σχέση με τα αδελφάκια του.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 07-06-2007  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.