The Bubble

The Bubble

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Eytan Fox

Πρωταγωνιστούν: Ohad Knoller, Alon Friedman, Daniela Virtzer, Yousef 'Joe' Sweid, Miki Kam

Κριτική: Δημήτρης Βαρελάς

Ένας συνοριακός σταθμός ελέγχου στο Ισραήλ είναι ο τόπος που γνωρίζονται δύο άνδρες: ο ισραηλινός Noam και ο παλαιστίνιος Ashraf. Ο δεύτερος βρίσκει τη ταυτότητα του πρώτου κι αποφασίζει να πάει στο Tel Aviv να του τη παραδώσει. Υπάρχει μια αμοιβαία έλξη μεταξύ τους που εξελίσσεται σε απαγορευμένο έρωτα. Ειδικά για τον παλαιστίνιο που βρίσκεται παράνομα στο Tel Aviv και που η κλειστή κοινωνία και οικογένειά του δεν μπορούν να αποδεχθούν κάτι τέτοιο. Ο Noam συγκατοικεί με τον επίσης gay Yelli και την κολλητή τους Lulu. Ο Yelli προσλαμβάνει παράνομα τον Ashraf στο caf? που εργάζεται. Ο Ashraf μένει στο σπίτι των υπολοίπων και απολαμβάνει την ελευθερία που του παρέχει η πόλη, φυσικά κρύβοντας την ταυτότητά του. Τα πάντα αλλάζουν όταν κάποια μέλη της οικογένειάς του μαθαίνουν για αυτόν και η αδελφή του σκοτωθεί από ατύχημα σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων την επομένη ημέρα του γάμου της.

Ο Eytan Fox είναι ο σκηνοθέτης των «Yossi & Jagger» και «Walk On Water». Στο «The Bubble» υπογράφει και το σενάριο. Το κοινό των τριών ταινιών είναι ότι αφορούν τη σχέση δύο gay ανδρών στο Ισραήλ: μεταξύ δύο στρατιωτών, μεταξύ ενός πράκτορα της Mossad και του εγγονού ενός Ναζί, και τώρα μεταξύ ενός ισραηλινού κι ενός παλαιστίνιου. Ο Fox εξελίσσεται σε σημαντικό δημιουργό. Το «Walk On Water» αποτελεί ταινία ορόσημο στο Ισραήλ, ενώ το «The Bubble» έφυγε από το φετινό φεστιβάλ του Βερολίνου με δύο βραβεία.

Η ταινία όμως είναι κάτι παραπάνω από μια ιστορία μιας σχέσης. Ελίσσεται με ευκολία από το ρομαντικό στο αστείο και από το κοινωνικο-πολιτικό στο σατιρικό. Δεν μπαίνει σε καλούπια είδους και παρουσιάζει ένα ζωντανό πρωταγωνιστή στο πρόσωπο της πόλης του Tel Aviv. Οι πρωταγωνιστές ζουν και αναπνέουν μέσα στη πόλη. Περπατούν, συζητούν, συμμετέχουν σε ομάδες για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο λαών. Όμως παράλληλα με όλα τα θετικά που συμβαίνουν στις ζωές τους, τα θλιβερά επακόλουθα του πολέμου κάνουν την εμφάνισή τους. Στρατιωτικές επιχειρήσεις στραβώνουν και θερμόαιμοι καμικάζι προσπαθούν να ανταποδώσουν. Ο Ashraf είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τραγικού προσώπου. Νιώθει πως έχει φτάσει σε σημεία που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί στην προσωπική του ζωή, αλλά προσγειώνεται απότομα στη σκληρή πραγματικότητα για να βρεθεί σε τρομερό δίλημμα.

Το «The Bubble» είναι φρέσκο και σημερινό. Μιλά μια γλώσσα άμεση και κατανοητή. Με κριτική ματιά παρουσιάζει σύγχρονους προβληματισμούς. Από τον αδιάκοπο πόλεμο στη Μέση Ανατολή έως την αδιαφορία των υπολοίπων και από το μη σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κι επιλογές του καθενός μέχρι τον τρόπο που διαλέγει ο καθένας να επιλύσει και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που συναντά.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 07-06-2007  |  Διανομή: 210 Films

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.