My Best Enemy

Ο Καλύτερός Μου Εχθρός

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 110'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Carlo Verdone

Πρωταγωνιστούν: Carlo Verdone, Silvio Muccino, Ana Caterina Morariu, Agnese Nano, Nicola Di Gioia

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Όταν ο διευθυντής μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης (Carlo Verdone) απολύει την Annarita, ο νεαρός γιος της Orfeo (Silvio Muccino) δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Αφού πρώτα αξιώσει ανεπιτυχώς από τον ανάλγητο Achille De Bellis να την επαναπροσλάβει, ορκίζεται να τον διασύρει δημοσίως. Αυτή του η προσπάθεια δε συναντά σημαντική δυσκολία, μιας και ο 'ατακτούλης' Achille διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με την κουνιάδα του, όμως τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο Orfeo συναντά και ερωτεύεται χωρίς να το ξέρει την κόρη (Ana Caterina Morariu) του ανθρώπου που θέλει να ντροπιάσει.

Χωρίς να έχει αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να γυρίσει, ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Carlo Verdone αναμιγνύει σε άγνωστες συγκεντρώσεις κωμωδία, δράμα και ρομάντζο, περιφέροντας το μείγμα σε δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς εντός και εκτός ιταλικής επικράτειας. Το αποτέλεσμα είναι ένα ανάλαφρο φιλμ που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε τρία πεδία, με το κωμικό στοιχείο να υπερτονίζεται. Ωστόσο, οι πλέον 'εύθυμες' σκηνές του «My Best Enemy» βασίζονται στο κωμικό ένστικτο και το ταμπεραμέντο του Verdone, με το υπόλοιπο καστ να μη συνεισφέρει, προτιμώντας την ασφάλεια της σοβαροφάνειας για τους ρόλους τους. Το ανδρικό δίπολο των Verdone και Muccino (οι οποίοι συνυπογράφουν το σενάριο) αποτελεί μία κλασσική επανάληψη του ασύμβατου διδύμου νεαρού και μεσήλικα, το οποίο παρά τις χαώδεις διαφορές του καταφέρνει να συνεργαστεί και να μονοιάσει.

Η αρχική αμφιβολία του πρώτου τετάρτου για το πού πρόκειται να οδηγηθεί η μεταξύ τους κόντρα αφήνεται μάλλον στην τύχη της ευκολίας και της απλοϊκότητας, με μόνο σκοτεινό και ύποπτο ανατροπής σημείο να παραμένει η καταθλιπτική μητέρα του Orfeo, την οποία υποδύεται η Sara Bertela. Η πολιτικώς ορθή πορεία των πραγμάτων, από τον έρωτα μέχρι τα κοινότοπα ζητήματα αγάπης κι εμπιστοσύνης προσπαθούν να αποκλίνουν από τα τετριμμένα μονάχα μέσα από τη μεσογειακή εκφραστικότητα του Verdone και την εκφορά της ιταλικής γλώσσας,. Διότι κατά τα λοιπά, όλα δείχνουν να έχουν ξαναειπωθεί. Αν και εν προκειμένω αποφεύγεται η χοντροκομμένη φάρσα που από την πραγματικότητα του Hollywood συνήθως μεταφράζεται ως 'κωμωδίες της χρονιάς', το συμπέρασμα που ενισχύεται είναι πως οι (συμβατικές πρωτίστως) ευρωπαϊκές παραγωγές αγκιστρώνονται όλο και περισσότερο στις πλέον πολυφορεμένες αμερικανικές νόρμες. Τα σημεία στα οποία το «My Best Enemy» υπερέχει ελαφρά από τα 'αδερφάκια' του είναι κι εκείνα στα οποία διατηρεί μερικά από τα ψήγματα της κουλτούρας που αντιπροσωπεύει. Τόσο αυτά όσο και η ανάλαφρη ιστοριούλα διατηρούν την ταινία σε ένα απλώς ανεκτό και απροβλημάτιστο επίπεδο θέασης χωρίς καμία ιδιαίτερη ανταμοιβή.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 31-05-2007  |  Διανομή: Odeon

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.