Death Of A President

Η Δολοφονία Ενός Προέδρου

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Gabriel Range

Πρωταγωνιστούν: Hend Ayoub, Brian Boland, Becky Ann Baker, Robert Mangiardi, Jay Patterson

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Τι θα λέγατε αν ανοίγατε την τηλεόρασή σας και μαθαίνατε πως ο George W. Bush είναι νεκρός; Υποθέτω πως αρκετοί από σας θα πανηγυρίζατε, άλλοι θα αισθανόσασταν μία σιωπηρή ικανοποίηση μα σχεδόν όλοι θα αλλάζαμε μανιωδώς κανάλια για να αποκτήσετε τη 'σφαιρική' ενημέρωση που το προσφιλές σπορ ζάπινγκ χαρίζει απλόχερα. Όσοι από σας ερεθίζεστε από μία παρόμοια φαντασίωση μπορείτε να αναζητήσετε σε κάποιο σινεμά το «Death Of A President» καθώς η φαντασία και η τελειομανία των δημιουργών σε συνδυασμό με τα απαραίτητα ψηφιακά μέσα προσφέρουν ένα εναλλακτικής πραγματικότητας 'ντοκιμαντέρ' με θέμα τη σχεδόν πιστευτή δολοφονία του 43ου Προέδρου των Η.Π.Α..

Εντάξει, οι Αμερικανοί ουδέποτε είχαν ιδιαίτερο κόλλημα να 'καθαρίσουν' τους Προέδρους τους με την ευκολία που θα πυροβολούσαν το φουκαρά τον πιανίστα και - πολύ περισσότερο - δε περίμεναν οργισμένους άραβες για να τους πάρουν τα ηνία αυτά. Να όμως που έρχεται μία βρετανική παραγωγή - 'υποκρινόμενη' την αμερικανική - να θέσει το εξαιρετικά ενδιαφέρον ερώτημα 'what if...?'. Πριν ακόμα αναρωτηθούμε για τις προθέσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η εμμονή στη λεπτομέρεια είναι τόσο εντυπωσιακή, που θα μπορούσες να τσιμπιέσαι για το αν ό,τι παρακολουθείς συνέβη πραγματικά ή όχι. Οι ηθοποιοί που συμμετέχουν, απολύτως ενταγμένοι στο ρόλο τους, υποκρίνονται θαυμαστά πως πράγματι ζουν τα γεγονότα όπως ένας συνηθισμένος άνθρωπος που καταθέτει τις εμπειρίες του ενώπιον του φακού. Η ροή του φιλμ ακολουθεί πιστά τα πρότυπα ενός ντοκιμαντέρ, επενδύοντας παράλληλα σε μία κινηματογραφική γλώσσα που προάγει την ένταση και διεγείρει το ενδιαφέρον, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη βήμα-βήμα αναζήτηση της ταυτότητας του δολοφόνου. Ακόμα, σε ό,τι αφορά τα 'φινιρίσματα', τόσο το μοντάζ με τα πλάνα του αληθινού George Bush όσο και τα ψηφιακά βοηθήματα που προβάλλουν ακόμα και τον Dick Cheney να εκφωνεί επικήδειο λόγο (!) δε μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μία άκρως επαγγελματική δουλειά, παρόλο που το «Death Of A President» αποτελεί τη δεύτερη κινηματογραφική απόπειρα του σκηνοθέτη Gabriel Range, ενώ για τον συν-σεναριογράφο Simon Finch μόλις την πρώτη.

Μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι ο αντιαμερικανισμός και η έχθρα που συγκεντρώνει παγκοσμίως η αμερικανική εξωτερική πολιτική προσωποποιημένη στον Πρόεδρό της έχει εξ αρχής συνυπολογιστεί από τους δημιουργούς του «Death Of A President» και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που τίθενται σκληρότερα στην κριτική του κοινού, σηκώνοντας το βάρος της επιλογής του τι θα κάνουν την 'καυτή πατάτα' που βάλθηκαν να κρατήσουν. Με την αρχική υποψία πως επιχειρεί να εκβιάσει συμπάθεια για το 'δολοφονηθέντα' Bush, το ψευδο-ντοκιμαντέρ αυτό αποκτά μία απόσταση δυσπιστίας-ασφαλείας από τον θεατή, η οποία εν τέλει τον εξυπηρετεί στο να μελετήσει καλύτερα την ίδια την ταινία. Η επιλογή του δολοφόνου ελαττώνει τις υποψίες για απόπειρα εξαγνισμού, οπλίζοντας το χέρι ενός τεθλιμμένου πατέρα που έχασε παιδί για τις επανεκλεγμένες αοριστίες που ο 'πλανητάρχης' διακηρύττει και που προφανώς ευρύτεροι κύκλοι του υπαγορεύουν. Μοιραία, το πλέον χρήσιμο ερώτημα που το «Death Of A President» θέτει στο θεατή είναι τι θα άλλαζε ουσιαστικά στον κόσμο μας σε περίπτωση που όλα αυτά λάμβαναν χώρα σε πραγματικό χρόνο. Απάντηση; Θα ορκιζόταν Πρόεδρος ο Cheney. Και λοιπόν; Ο βασιλιάς απέθανε, ζήτω ο βασιλιάς...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 31-05-2007  |  Διανομή: Σπέντζος  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.