Ararat

Αραράτ

Παραγωγή: 2002  |  Διάρκεια 116'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Atom Egoyan

Πρωταγωνιστούν: David Alpay, Arsinee Khanjian, Charles Aznavour, Christopher Plummer, Eric Bogosian

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Το Ararat είναι στην ουσία μια ταινία που περιγράφει το γύρισμα μιας άλλης ταινίας. Στο κέντρο της ιστορίας είναι ένα δεκαοχτάχρονο αγόρι ο Raffi έτοιμο να ενηλικιωθεί και ένας άνδρας ο David ώριμος και γεμάτος εμπειρίες από τη ζωή. Ο Raffi επιστρέφει στον Καναδά με αρκετές μπομπίνες φίλμ, ψηφιακές κασέτες χωρίς να αποκαλύπτει περί τίνος πρόκειται. Στο αεροδρόμιο θα παραπεμφθεί για τελωνειακό έλεγχο. Ο David είναι ένας τελωνειακός λίγο πριν τη συνταξιοδότηση και πεισμώνει να ανακαλύψει τι κρύβει ο Raffi. Σύμφωνα με τον νεαρό οι κασέτες περιέχει πρόσθετο υλικό για ένα φιλμ που γυρίζεται στο Toronto. Ο τελωνειακός έλεγχος σύντομα θα φτάσει στα όρια της ανάκρισης. Καθένας από τους δύο ήρωες προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το οικογενειακό του περιβάλλον. Ο Raffi έχει χάσει τον πατέρα του και είναι με την πανταχού παρούσα μητέρα του και την ετεροθαλή αδελφή του. Ο David προσπαθεί να δεχτεί το γεγονός ότι ο γιος του είναι ομοφυλόφιλος. Η ανάκριση θα αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα μαζεύοντας πολλά ασύνδετα κομμάτια που σιγά σιγά θα σχηματίσουν μια σύνθετη εικόνα.

O Atom Egoyan είναι γνωστός και μη εξαιρετέος, αφού στο παρελθόν μας έχει δώσει δημιουργίες όπως το Exotica και το Sweet Hereafter. Αυτή τη φορά νοιώθει την ανάγκη να μιλήσει για τις ρίζες του. Ο Καναδός με Αρμένικη καταγωγή στο Ararat μιλάει για την γενοκτονία ενός εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915, ένα έγκλημα που έχει επιμελώς μπει στο περιθώριο της παγκόσμιας ιστορίας. Το Ararat προβλήθηκε στο 55ο Φεστιβάλ των Καννών, εκτός συναγωνισμού για το φόβο αντιδράσεων από την Τουρκική κοινότητα. Η ταινία είναι αρκετά σύνθετη κινδυνεύοντας σε μερικά σημεία να γίνει χαοτική. Σαν αποτέλεσμα αυτού ο Egoyan χάνει μεγάλο μέρος του μηνύματος που θέλει να περάσει και της μνήμης που θέλει να ξυπνήσει. Πρόκειται για μια ταινία-δήλωση που ενδεχομένως να πηγάζει αυθόρμητα ως ανάγκη του σκηνοθέτη. Αξιόλογες είναι οι ερμηνείες των ηθοποιών και κυρίως του Christopher Plummer, ενώ έκπληξη είναι και ο γνωστός τραγουδιστής Charles Aznavour (Αρμένικης καταγωγής) στο ρόλο του σκηνοθέτη μέσα στην ταινία.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 17-01-2003  |  Διανομή: Ama Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.