Journey To The End Of The Night

Ταξίδι Στο Τέλος Της Νύχτας

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 88'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Eric Eason

Πρωταγωνιστούν: Brendan Fraser, Scott Glenn, Mos Def, Catalina Sandino Moreno, Alice Braga

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Στο Σάο Πάολο, ένας ιδιοκτήτης πορνείου (Scott Glenn), και ο γιος του, Paul (Brendan Fraser), ετοιμάζονται να πουλήσουν μια βαλίτσα με κοκαΐνη για ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο πατέρας θέλει ν' αποσυρθεί από την ενεργό δράση μαζί με τη δεύτερη γυναίκα του (Catalina Sandino Moreno) και το μικρό γιο τους, αφήνοντας την επιχείρηση στον Paul. Ο Paul, απ' την άλλη, έχει τα δικά του σχέδια, αφού σκοπεύει να ξοφλήσει τα τεράστια χρέη του από τον τζόγο και τα ναρκωτικά και να προδώσει τον πατέρα του, παίρνοντάς του όλα τα λεφτά, τη γυναίκα και το παιδί. Όταν ο μεταφορέας πεθαίνει απροσδόκητα, βρίσκουν τον Wemba (Mos Def), έναν λαντζέρη που αναλαμβάνει ν' ανταλλάξει τη βαλίτσα με τα χρήματα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως, πολλά θα πάνε στραβά, αλήθειες θα βγουν στη φόρα και ζωές θα κινδυνέψουν, μέχρι τη λύση με το πρώτο φως της ημέρας.

Μετά τις καλές εντυπώσεις που είχε αφήσει το 2002 το εξαιρετικά χαμηλού προϋπολογισμού ντεμπούτο του, «Manito», ο Eric Eason επιστρέφει στη δεύτερη σκηνοθετική του απόπειρα, στην οποία και πάλι υπογράφει και το σενάριο. Το «Journey To The End Of The Night» δεν ανταποκρίνεται, ωστόσο, στις προσδοκίες του δημιουργού του, καθώς δεν επιδεικνύει την ίδια προσήλωση και σεμνότητα στη σεναριακή ανάπτυξη και τη δραματουργία με την πρώτη του ταινία. Εδώ, ο Eason βάζει στόχο πολύ περισσότερα πράγματα απ' όσα μπορεί να επιτύχει, αφήνοντας στο τέλος τη γνώριμη - τελευταίως - αίσθηση ότι θέλει να μιλήσει για τα πάντα χωρίς να καταφέρνει να πει, ουσιαστικά, τίποτα. Η προδοσία, η ηθική πτώση, το χάσμα γενεών, αλλά και διάφορα οικογενειακά δράματα, μπαίνουν όλα στα χορό φορώντας το βρώμικο κοστούμι του υποκόσμου, αλλά ούτε μπορούν να συντονιστούν, ούτε και έχουν το χώρο ν' αναπτύξουν τις ιδιαίτερες φιγούρες τους. Σχηματοποιημένη σεναριακή εξέλιξη, μονοδιάστατοι χαρακτήρες στα όρια της καρικατούρας και προβλέψιμες... ανατροπές στο τέλος, αφού όλοι οι αμαρτωλοί πληρώνουν το βρώμικο παρελθόν τους.

Ο Eason θέλει να δώσει ένα σφιχτό τελικό προϊόν, αλλά η ανέμπνευστη σκηνοθεσία του δε βοηθά την επιθυμητή ένταση να ποτίσει την αφήγηση, σωζώμενη κάπως από την αρκετά ατμοσφαιρική πλην ξαναζεσταμένη φωτογραφία του Ulrich Burtin, η οποία δε δικαιολογεί την τοποθέτηση της δράσης στις γειτονιές της βραζιλιάνικης μητρόπολης, πέραν του εξωτικού κράχτη. Ο Fraser είναι φανερά έξω από τα νερά του, ο Glenn το'χει ξαναδεί το έργο και η Moreno μένει αχρησιμοποίητη, περιφερόμενη σαν άγαλμα την περισσότερη ώρα. Τελικά, μονάχα ο Mos Def δείχνει να καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για να σώσει αυτό το ταξίδι από το απόλυτο σκοτάδι, αλλά τι να κάνει μόνος του ένας φτωχός και τίμιος λαντζέρης;

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24-05-2007  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.