The U.S. vs John Lennon

Αμερική Εναντίον Τζον Λένον

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 96'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: David Leaf, John Scheinfeld

Πρωταγωνιστούν: Noam Chomsky, Walter Cronkite, George Harrison, Sean Lennon, Paul McCartney

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Σα μία άτυπη δικαστική διαμάχη, όπως ο τίτλος υπονοεί, η ψυχροπολεμική κόντρα της κυβέρνησης Nixon με το λαοφιλές 'σκαθάρι' και μουσικό μύθο John Lennon περνά μέσα από το ντοκιμαντέρ των David Leaf και John Scheinfeld. Ο Βρετανός καλλιτέχνης, ακολουθώντας μία στροφή στην καριέρα του και επηρεασμένος από τη σχέση του με τη Yoko Ono μετατράπηκε από το μεγαλύτερο pop είδωλο της εποχής του σε έναν επίμονο ακτιβιστή κατά του πολέμου, της βίας και των κυβερνήσεων 'φόβου'. Η κυβέρνηση Nixon, οι προκλητικές πρακτικές της, το συνεχιζόμενο μακελειό στο Βιετνάμ καθώς και η γενικότερη τεταμένη κοινωνικοπολιτική κατάσταση της εποχής οδήγησαν πολλούς ανθρώπους του πνεύματος σε πλήρη ρήξη με τον πολιτικό συντηρητισμό και τη κυβερνητική έκλυση βίας εντός ή εκτός των αμερικανικών συνόρων.

Τη δεκαετία 1966-76 o John Lennon μαζί με τη σύντροφό του στοχοποιήθηκαν απροκάλυπτα από την καθεστηκυία τάξη των Η.Π.Α. Η επανάσταση των λουλουδιών όμως έχανε τη μάχη της και το διεκδικητικό κομμάτι της κοινωνίας βρισκόταν σε μουδιασμένη αναζήτηση. Ενώ τα φέρετρα με την αμερικάνικη σημαία επέστρεφαν σωρηδόν και οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις κλιμακώνονταν, ένας ολόκληρος κόσμος βρισκόταν σε διαρκή παρακμή. Η απάντηση του Lennon σ' όλα αυτά "κι αν η επανάσταση των λουλουδιών έχασε, κάτι άλλο θα βρούμε" ήταν περισσότερο εμψυχωτική παρά μία έκφραση χειροπιαστής ελπίδας.

Εκτός από το αρχειακό υλικό όπου εμφανίζονται συχνά ο John και η Yoko, στο «The U.S. vs John Lennon» μιλούν πολλοί γνωστοί πρωταγωνιστές της εποχής όπως ο Tariq Ali, η Angela Davis, ο Noam Chomsky και o Carl Bernstein, άτομα που θήτευσαν στην κυβέρνηση Nixon αλλά και ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία των Η.Π.Α. George McGovern. Με την καταγγελτική τοποθέτηση των δημιουργών του, το ντοκιμαντέρ αυτό προσπαθεί να θυμίσει στους παλιούς και να πληροφορήσει τους νέους για το μέγεθος και τη προσωπικότητα του John Lennon που δέχθηκε απροκάλυπτα και ύπουλα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Το πρόβλημα είναι πως το φιλμ, ενώ δεν αναλώνεται σε λιβάνισμα του 'σκαθαριού' μέσα από τη δημοφιλία και τους Beatles, ασχολείται περισσότερο με την υπεράσπιση του παρά με την ουσία των πεπραγμένων του. Οι επιρροές που δέχθηκε από τη σύζυγό του μένουν ανεξερεύνητες, η ανάγκη για αντίδραση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο διατηρείται στις προφανείς και αναμενόμενες αναφορές τη στιγμή που ο ακτιβισμός του ζεύγους Lennon επικρατεί προφανώς απέναντι σε μία έκδηλα υστερική αμερικανική πολιτική. Ο σπουδαία αυτή προσωπικότητα είναι σύμβολο όχι μόνο για τη μουσική επανάσταση που έφερε με το συγκλονιστικότερο συγκρότημα όλων των εποχών, αλλά γιατί εβρισκόμενος στο μάτι του κυκλώνα δε φοβήθηκε να αναζητήσει τρόπους αντίδρασης και αντίστασης απέναντι στα κοινωνικώς και πολιτικώς παράλογα που ο κοινός νους μπορεί να διακρίνει. Η προαναφερθείσα πλευρά είναι ορατή από την οπτική γωνία Leaf και Scheinfeld όχι όμως και αρκετά προβεβλημένη.

Χαρακτηριστικά, το χρησιμότερο των συμπερασμάτων είναι η ανάγλυφη 'απόδειξη' της κυκλικότητας της Ιστορίας. Η εκλογική νίκη του Nixon το '70 είναι ένα σαφέστατο δείγμα κοινωνικής αγκύλωσης, όμοιο με τις πρόσφατες ιστορικά επανεκλογές των Bush και Blur. Η χειρότερη απογοήτευση και το αποφασιστικότερο χτύπημα στον κάθε John Lennon και κατ' επέκταση στον εκάστοτε δημοκρατικό και φιλειρηνικό πολίτη είναι η ίδια η πολιτική βούληση των ψηφοφόρων που τίμησαν τα παραπάνω πρόσωπα με την εμπιστοσύνη τους. Κοινώς, καμία κοινωνία και κανένας λαός δε 'σώζεται' αν δε το επιθυμήσει πρωτίστως ο ίδιος. Η ιστορία και το μέλλον επεφύλασσε στον Lennon και το όραμα του μία μοίρα σκληρότερη και από αυτή που τελικά αντιμετώπισε, την κοινωνική απραξία και τον ατομικισμό. Ένα σκάνδαλο (Watergate) χρειάστηκε για να τελειώσει τον Nixon από τη προεδρία των Η.Π.Α., όμως μία αποκάλυψη δεν αλλάζει τον κόσμο. Η κοινωνική προσέγγιση της δράσης του καλλιτέχνη και δευτερογενώς η ανάδραση που αυτή προκάλεσε στο μέσο άνθρωπο είναι η πτυχή της υπόθεσης που το «The U.S. vs John Lennon» αναφέρει χωρίς να αναδεικνύει. Η επουσιώδης χρήση των γραφικών που παρατίθενται στην ταινία μπορεί να περνά στο εγχείρημα χροιά μυστηρίου και κατασκοπίας την ίδια στιγμή που τα πραγματικά ερωτήματα περνούν σε δεύτερο ρόλο. Αν και χρήσιμο για όσους δεν γνώρισαν εκείνη την εποχή, το φιλμ αυτό δεν εκμεταλλεύεται επαρκώς την ευκαιρία να αναδείξει κρίσιμες πτυχές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της εποχής.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24-05-2007  |  Διανομή: Rosebud  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.