Home Of The Brave

Οι Σημαδεμένοι

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 105'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Irwin Winkler

Πρωταγωνιστούν: Samuel L. Jackson, Jessica Biel, Brian Presley, Curtis '50 Cent' Jackson, Christina Ricci

Κείμενο: Σπύρος Θωμόπουλος

Μετά από πολύμηνη παραμονή στα κατεχόμενα του Ιράκ, έρχεται η στιγμή για μερικούς αμερικανούς στρατιώτες να γυρίσουν στην πατρίδα. Ανάμεσά τους ο γιατρός Will Marsh (Samuel L. Jackson), η ανύπαντρη μητέρα Vanessa Price (Jessica Biel), ο στρατιώτης Jamal Aiken (Curtis '50 Cent' Jackson) και ο στρατιώτης Tommy Yates (Brian Presley). Πριν φύγουν, όμως, πρέπει να εκτελέσουν μια ακόμη αποστολή, ειρηνευτικού χαρακτήρα, η οποία τελικά πάει στραβά και πνίγεται στο αίμα, τραυματίζοντας με κάποιο τρόπο και τους τέσσερις. Η Vanessa χάνει το χέρι της, ο Jamal τραυματίζει τη μέση του, αλλά και την ψυχολογία του όταν σκοτώνει μία άμαχη γυναίκα, ο Tommy χάνει τον καλύτερό του φίλο και ο γιατρός φτάνει στα όριά του και κλονίζεται. Η επιστροφή τους στις ΗΠΑ θα σημάνει την αρχή μιας νέας σειράς προβλημάτων, καθώς η επανένταξή τους στην κοινωνία και τις προηγούμενες ζωές τους θ' αποδειχτεί η δυσκολότερη αποστολή.

Δανειζόμενη τον τίτλο της από τον τελευταίο στίχο του αμερικανικού εθνικού ύμνου, η νέα ταινία του Irwin Winkler («De-Lovely», «Life As A House») δεν είναι τίποτα άλλο από μια ανελέητη και ταυτόχρονα πληκτική απόπειρα προπαγάνδας για τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ, κεκαλυμμένη υπό το πέπλο του κοινωνικού δράματος. Το «Home Of The Brave» εξοργίζει από τα πρώτα κιόλας λεπτά, αφού δείχνει απροκάλυπτα τους 'καλούς' ειρηνιστές Αμερικάνους να προσπαθούν να μεταφέρουν φάρμακα στους ντόπιους και να δέχονται άνανδρη επίθεση από 'κακούς' Ιρακινούς κάθε ηλικίας (ακόμα και παιδιά συμμετέχουν στην ενέδρα), τραυματίζοντας τους 'συμπαθείς' πρωταγωνιστές σωματικά και ψυχολογικά. Μάλιστα, από το σημείο της επιστροφής κι έπειτα, η ταινία υποπέφτει στην επανάληψη του ίδιου κουραστικού ρεφρέν: 'εμείς, που ήμαστε εκεί, ξέρουμε - εσείς, που είσαστε εδώ, δεν έχετε ιδέα', χωρίς να έχει κάτι άλλο να προσφέρει.

Ούτε η σκηνοθεσία είναι ικανή να σώσει κάπως τις περιστάσεις. Διεκπεραιωτική από την αρχή μέχρι το τέλος, δε μας λέει τίποτα για τις ικανότητες και την αισθητική του Winkler. (Παραγγελιά; Δε θα προκαλούσε έκπληξη.) Αναλώνεται σε θυμωμένες και δακρύβρεχτες σκηνές κάκιστης ερμηνευτικής ποιότητας, επιπέδου σαπουνόπερας, και σε διάφορα αχρείαστα φλας-μπακ εντυπωσιασμού. Πώς ήταν το «The Best Years Οf Our Lives» του William Wyler; Ε, καμία σχέση!

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 17-05-2007  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.