Lonely Hearts

Δολοφόνοι Για Μοναχικές Καρδιές

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 108'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Todd Robinson

Πρωταγωνιστούν: John Travolta, James Gandolfini, Jared Leto, Salma Hayek, Laura Dern

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Στη δύση της δεκαετίας του '40 η Martha Beck (Salma Hayek) και ο Ray Fernandez (Jared Leto) είχαν στήσει μία αιματοβαμμένη απάτη. Μέσω της στήλης 'προσωπικά' των εφημερίδων γνώριζαν χήρες αξιωματικών, στις οποίες ο δεύτερος παρουσιαζόταν ως Λατίνος εραστής και η πρώτη ως αδερφή του. Η κατάληξη ήταν τραγική, αφού από τη στιγμή που το ζευγάρι με το ψευδώνυμο 'Lonely Heart Killers' εξασφάλιζε πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και αντικείμενα αξίας, η δολοφονία των θυμάτων ήταν βέβαιη.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία των Beck και Fernandez όπου έδρασαν στα 40s και συντάραξαν την Αμερική με την αγριότητα των εγκλημάτων τους, σκοτώνοντας και ληστεύοντας χήρες στρατιωτικών. Ο Todd Robinson που υπογράφει σκηνοθεσία και σενάριο είναι ο εγγονός του αστυνομικού Elmer C. Robinson που κατεδίωξε και συνέλαβε το ζευγάρι, τον οποίο στην ταινία υποδύεται ο John Travolta.

Παρά την έμμεση σχέση του δημιουργού με τα αληθινά γεγονότα, η ταινία δυσκολεύεται να πείσει είτε ως film noir είτε ως ένα συνεπές αστυνομικό θρίλερ όπου δομούνται χαρακτήρες με βάθος και σαφώς πιο τρομακτικοί από τα εγκλήματα που διαπράττουν. Αν και στην επιφάνεια το δίδυμο Leto-Hayek διαθέτει χημεία και μοιάζει ψυχοπαθές, υπάρχει εμφανής αδυναμία να μας εισάγουν στα σκοτεινά σημεία του ψυχισμού τους. Στο σημείο αυτό φυσικά οι ευθύνες πέφτουν στον Todd Robinson και πιο συγκεκριμένα στο σενάριό του, που εντελώς γραμμικά αναπτύσσεται και αναλώνεται μονάχα στην παράθεση των γεγονότων. Συμβατικό και στημένο με σκοπό την κινηματογραφική straight αφήγηση, κινδυνεύει σχεδόν να διακωμωδήσει τους δύο δράστες αφού δεν υποστηρίζει καθόλου σε βάθος. Ένα ακόμα κυνήγι γάτας-ποντικιού με αρκετό αίμα που στην αιτία και την ουσία του παραμένει ανεξερεύνητο.

Με άλλα λόγια, μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία που μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη δεν αρκεί από μόνη της για να ταράξει το κοινό που ήδη έχει βαρεθεί να αφιερώνει χρόνο για να γνωριστεί με διάφορους serial killers. Στην εποχή των «Hostel», «Saw» και των νέων «Texas Chainsaw Massacre» ο κόσμος συνηθίζει να στρέφεται στον τρόμο εκείνο που του εξασφαλίζει πέρα από αρκετές πιτσιλιές ζεστού αίματος και μία κάποια δικαιολογία που να παλεύει να του εξηγήσει γιατί βλέπει ό,τι βλέπει, όπως κατάφερε στο παρελθόν το «Seven». Αλλιώς η μοίρα του επίδοξου θρίλερ είναι προδιαγεγραμμένη, άσχετα με το πόσα 'ονόματα' διαθέτει κι εάν βασίζεται σε αληθινά γεγονότα: η λήθη μετά την προβολή είναι συνήθως η χειρότερη - και δίκαιη - τιμωρία.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 10-05-2007  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.