Alter Ego

Alter Ego

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 99'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Σάκης Ρουβάς, Κωστής Καλλιβρετάκης, Δανάη Σκιάδη, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Δημήτρης Κουρούμπαλης

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Το ελληνικό rock συγκρότημα 'Alter Ego' απολαμβάνει τη λατρεία των θαυμαστών και τολμά να κάνει όνειρα για μία καριέρα εκτός συνόρων. Ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Στέφανος (Σάκης Ρουβάς), ο παιδικός του φίλος Φίλιππος (Κωστής Καλλιβρετάκης), η τραγουδίστρια Νεφέλη (Ντορέττα Παπαδημητρίου), ο ντράμερ Τίμος (Δημήτρης Κουρούμπαλης) και ο μπασίστας Ανδρέας (Λαέρτης Μαλκότσης) βρίσκονται χρόνια μαζί ισορροπώντας ανάμεσα στη φιλία και την επαγγελματική σχέση. Τα γεγονότα όμως τους προλαβαίνουν όταν η σχέση του Στέφανου και της Νεφέλης βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, ο γάμος του Ανδρέα περνάει κρίση και ο Φίλιππος μοιάζει να θέλει να ξεφύγει απ' όλα αυτά. Όταν την προσοχή του Στέφανου θα τραβήξει ο 'κομήτης' Αριάδνη (Δανάη Σκιάδη) η ισορροπίες στο group αρχίζουν να γίνονται ακόμα πιο εύθραυστες.

Η Village Roadshow, ιδιαίτερα μετά τη πρωτοφανή επιτυχία της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα», έψαχνε το κατάλληλο project στο οποίο θα πρωταγωνιστούσε το απόλυτο (και μοναδικό) ανδρικό pop είδωλο της ελληνικής μουσικής σκηνής. Φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε κάποιον άλλον από το Σάκη Ρουβά.

Το «Alter Ego» ακολουθεί αντίθετη πορεία παραγωγής από τη συνηθισμένη. Από τη στιγμή που βρέθηκε ο πρωταγωνιστής, καθόλα αναγνωρίσιμος από το ελληνικό κοινό και ως ένα βαθμό από το ξένο, οι αρχικές ιδέες σταχυολογήθηκαν για να προκύψει εν τέλει ένα μείγμα ρομαντικής κωμωδίας και δράματος βασισμένο και στη μουσική ιδιότητα του Ρουβά. Κατά πόσο όμως θα μπορούσε ο άπειρος από υποκριτική τραγουδιστής να αναλάβει το ειδικό βάρος του leading role σε μία ακριβή - για τα ελληνικά δεδομένα - παραγωγή; Δύσκολο στοίχημα, σε κάθε περίπτωση.

Παρόλα αυτά, το ρίσκο αποδίδει και ο Σάκης Ρουβάς ανατρέπει τα προγνωστικά με την ερμηνεία του, αποδεικνύοντας τόσο τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει όσο και την εκπαίδευση στην οποία υπέβαλε τον εαυτό του. Πέρα από τα λίγα γένια και το 'emo' στυλάκι που λανσάρει, καταφέρνει να μιλήσει με φυσικότητα και να εκφραστεί με άνεση, στο μέτρο πάντοτε του δυνατού, κερδίζοντας δίκαια τις εντυπώσεις και δικαιολογώντας απόλυτα τον τίτλο του σταρ που φέρει. Εκτός του Ρουβά ξεχωρίζει η Δανάη Σκιάδη που φλερτάρει αρκετά με την κάμερα κι η παρουσία της είναι περισσότερο επιβλητική εν σχέσει με τους υπολοίπους.

Το ευτύχημα είναι πως οι σεναριογράφοι Βάνα Δημητρίου και Νικόλας Δημητρόπουλος δεν αγκιστρώνονται κατ' αποκλειστικότητα στο δυνατό χαρτί (Ρουβάς) της ταινίας αλλά αφήνουν χώρο να αναδειχθούν και οι υπόλοιποι χαρακτήρες. Όμως, αυτό ακριβώς το σενάριο είναι εκείνο που κάνει τις περισσότερες συμβάσεις, δείχνοντας διστακτικό και αναποφάσιστο ως προς τη κατεύθυνση την οποία θα ακολουθήσει. Προσπαθεί ιδιαίτερα να μη προκαλεί θέλοντας να στραφεί σε κατά το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Μοιραία λοιπόν, στη ροή της υπόθεσης διαδραματίζονται γεγονότα τα οποία ανεξαρτήτως συναισθηματικής φόρτισης δε μιλούν δυναμικά στο θυμικό του θεατή. Μετά το τέλος της προβολής είναι πολύ πιθανό να σου έχουν αποτυπωθεί αισθητικά ευχάριστες επιμέρους εικόνες και ακούσματα αντί για μία σαφή ιστορία προσώπων και καταστάσεων. Αυτή ακριβώς η χαλαρή αφήγηση επιτρέπει στα πρόσωπα να 'γράψουν' ανεμπόδιστα στο φακό αλλά αποδυναμώνει την δραματουργία αισθητά.

Η σκηνοθεσία του Δημητρόπουλου ξεκινά δυναμικά με μία σεκάνς που παραπέμπει σε video clip για να βρει εν συνεχεία ένα σταθερό ρυθμό σε σαφώς ηπιότερο τόνο. Ακολουθώντας λογικές, λειτουργικές επιλογές και υποστηριζόμενος από τα πρωτοποριακά (για ελληνικά δεδομένα) τεχνικά μέσα - όπως η ψηφιακή επεξεργασία του φιλμ - αποδίδει ένα μοντέρνο, δυτικής τεχνοτροπίας φιλμ, χαρακτηριστικό του πώς θα θέλαμε να μοιάζει το εμπορικό σινεμά της χώρας μας.

Εκτός όμως από τη θελκτική εικόνα και την ανέλπιστα θετική παρουσία του Ρουβά, το «Alter Ego» δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα προσεγμένα καλογυαλισμένο φιλμ που προσφέρεται για απροβλημάτιστη θέαση και αποσκοπεί - με πολύ καλές πιθανότητες - σε μεγάλο αριθμό εισιτηρίων. Η επισταμένη δουλειά στα της επεξεργασίας χαρίζει στην ταινία φινίρισμα αξεπέραστο για ελληνική παραγωγή. Αυτό που μένει να δούμε είναι την υποδοχή που θα του επιφυλάξει το κοινό.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 10-05-2007  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.